Mulet afirma que des de la presidència s’està actuant d’una manera inaudita vulnerant tots els precedents.

MADRID, 10 setembre de 2021. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha mostrat l’estupefacció davant la intolerable actitud del PSOE al Senat, i especialment per part del nou president de la cambra, Ander Gil, en estar bloquejant des de juny de 2020 que es debata en ple la creació d’una comissió d’investigació sobre el projecte Castor, que la coalició va impulsar després de la vergonyosa porta giratòria de l’exministre, expresident de la Generalitat de Catalunya i exsenador José Montilla per part de Enagas.


Mulet ha recordat que el reglament del Senat, deixa clar que a proposta del Govern o de vint-i-cinc Senadors que no siguen del mateix Grup parlamentari, podrà establir Comissions d’Investigació o Especials per a realitzar enquestes o estudis sobre qualsevol assumpte d’interés públic. “ complim amb escreix aquest requisit, vam recollir les signatures dels sis partits del grup de l’Esquerra Confederal, d’ERC-EH i de Junts per Catalunya, i sempre, tots els precedents són així i l’hem vist en altres peticions, després de registrar-se, s’elevava a ple i els grups votaven si l’acceptaven o no després de corresponent debat. El que està fent el PSOE és molt greu perquè impedeix elevar-lo a ple que és on ha de votar en contra per a tapar les seues vergonyes, i no abans per a impedir-ho per la seua cara”.


En la Junta de Portaveus d’aquesta setmana al Senat, Mulet ja va exposar que en relació a l’ordre del dia de la sessió plenària, existeixen criteris per a la inclusió de la majoria dels tipus d’iniciatives parlamentàries, però no és així en el cas de les sol·licituds de creació de comissions d’investigació. Va recordar que existeix una sol·licitud signada per diversos grups parlamentaris que porta catorze mesos figurant entre els assumptes en condicions de ser inclosos en l’ordre del dia d’una sessió plenària i, no obstant això, no ha sigut inclosa ni s’ha sotmés la seua inclusió a un ordre del dia del Ple a la Junta de Portaveus. En ocasions anteriors, indica, la Junta de Portaveus ha manifestat el seu criteri negatiu o han sigut incloses en un ordre del dia, resultant després rebutjades en la corresponent sessió plenària. Va sol·licitar que, si no és en l’ordre del dia de la sessió plenària del dia 14 de setembre, puga incloure’s en el de la següent, així com que es fixe un criteri objectiu per a determinar la inclusió d’eixes iniciatives en els ordres del dia.


El President va afirmar que fins al moment es deu al fet que els grups parlamentaris no han considerat que aquest assumpte s’haja de tramitar, Mulet va demanar que eixa afirmació a se poguera constatar i el PSOE va rebutjar votar l’assumpte “actuen de manera irresponsable com si tingueren majoria absoluta i després, per fatxenderies com aquestes, el mateix Gil no va eixir elegit al juliol com a president en primera votació”. El senador de Compromís ha afirmat que comportaments com aquests condicionaran irremeiablement la cortesia parlamentària que s’exigeix a Compromís per a ajornar tràmits que reglamentàriament li permetria bloquejar la celebració de sessions de comissions del Senat”


Mulet ha enlletgit la total falta d’ètica, transparència i decència” ja que d’una forma perversa s’estan oposant a la voluntat d’un grup de representants de diferents territoris que han sigut afectats per aquest enorme nyap i vergonya per a l’enginyeria espanyola com ha sigut Castor. No poden actuar fora del reglament, si el reglament estableixes que 25 senadors tenen la prerrogativa d’elevar a Ple una comissió d’investigació, s’eleva i ja voten en ell en contra si volen continuar tapant les seues vergonyes, la qual cosa no poden fer és bloquejar-la pels seus sants nassos”