La proposta de la coalició passa per millorar el tren per reduir la dependència de la mobilitat en cotxe

Vinaròs, 25 de juny de 2021

Compromís vol que es recuperen les freqüències de tren amb el Maestrat a les anteriors a la pandèmia. L’estació de Vinaròs ha acollit la presentació de la campanya ‘trencancelado.com’, amb la que pretenen denunciar la mala gestió que es fa del transport ferroviari i donar a conèixer el model de tren que voldria la coalició. El senador Carles Mulet ha donat a conèixer unes escandaloses xifres que han obtingut a través de preguntes al Govern i que constaten el nefast servei que tenim en l’actualitat. “Només en un any els valencians hem tingut 7.593 trens cancel·lats i 11.384 que han circulat amb retards considerables. La mala gestió ha fet que es perden en una dècada gairebé 10 milions d’usuaris, quan s’hauria precisament d’estar potenciant el transport col·lectiu per lluitar contra el canvi climàtic i els emissions”, ha dit el senador castellonenc, que ha lamentat que Renfe i Adif hagen vetat la campanya publicitària de la coalició a les estacions. Entre les causes d’aquestes xifres es troben la manca d’inversions, el tancament d’estacions, les nefastes freqüències i la seua retallada, els preus elevats dels trens de mitja distancia que hi ha a la comarca i l’escassa aposta pel transport públic.

La coalició ha presentat al Senat  una bateria de preguntes referides a la discriminació que pateixen les comarques del nord, especialment el Maestrat, en horaris, falta de connexions amb trens, la no recuperació de freqüències o sobre la possibilitat de reobrir les estacions i abaixadors de Santa Magdalena i Cabanes.

El membre de la direcció local de Compromís Vinaròs, Jordi Navarrete, ha reivindicat una vegada ha passat el pitjor de la pandèmia “normalitzar el servei de trens, ja que s’ha aguditzat un empitjorament amb la pandèmia. Si no es recupera el servei, la gent no triarà fer ús del tren”. La diputada autonòmica, Belén Bachero, ha recordat la proposta de la coalició de crear un nucli de rodalies a Castelló, per poder dur este servei fins el Maestrat i Tortosa. “No estem demanant res de l’altre món i ens agradaria tindre un millor servei amb el nord, que es complementeria amb un servei de mobilitat sota demanda pel món rural i d’interior, que també té dret a la mobilitat i a un servei digne”, ha dit.

El portaveu de Peníscola, Juan Marcos Bayarri, ha assegurat que la ciutadania està “farta” de no tindre accés a serveis bàsics com un tren puntual o un servei de rodalies digne. “La gent vol poder anar a treballar tots els dies amb tren i calen connexions en alta velocitat. El ferrocarril és directament proporcional al desenvolupament econòmic i turístic i ací estem parlant del turisme de Peníscola i tota la comarca. Volem unes connexions dignes que mereix la nostra localitat i una parada de l’Euromed a la població”, ha afegit. Mònica Álvaro ha dit que “ja n’hi ha prou de justificar en la pandèmia el mal servei que pateixen els veïns del nord, que es mereixen com qualsevol altre la mobilitat i s’ha d’anar a més”.

El diputat autonòmic, Silverio Tena, ha lamentat que “siga sent pràcticament impossible per a totes les persones accedir al tren, independentement de la seua situació funcional, ja que és pràcticament impossible accedir sense dificultats des de baix al vagó”.

La coalició ha demanat que no es desmantelle el tren convencional i ha apostat per un sistema de rodalies que siga útil pels veïns de la zona i per això ha demanat un nucli de rodalies, canviar els horaris intempestius a les hores de més utilitat per la gent i crear una xarxa complementària de transport sota demanda “per a que qualsevol persona veïna de pobles de la comarca puga vindre ací a fer servir el tren de rodalies i desplaçar-se amb seguretat per anar a estudiar, a l’hospital o a treballar ja siga a Castelló o a Tortosa”, ha conclòs Mulet.