José Manuel Salvador, Secretari Territorial CHA-Teruel: “És necessària una transició energètica evitant sacrificar i subhastar el nostre territori amb macro-instal·lacions que suposen un impacte ambiental irreversible, sense deixar beneficis reals en el territori afectat”

Nota de premsa. 3 de març de 2021. Divendres que ve, 5 de març de 2021, es debatrà i votarà, en la Comissió de Despoblació i Repte Demogràfic del Senat, una moció del PSOE en la qual s’insta el Govern d’Espanya a continuar impulsant el desenvolupament de les zones rurals a través del seu potencial en la generació d’energies renovables, incloent tota una sèrie de criteris polítics.

Compromís, en col·laboració amb Chunta Aragonesista han presentat una bateria d’esmenes que reflecteixen la preocupació de la proliferació d’aquesta mena d’activitats tant a les comarques de l’interior del País Valencià com en el territori aragonés.

José Manuel Salvador, Secretari Territorial CHA-Teruel: “Ací és on hem volgut incidir amb les nostres propostes d’esmenes a aquesta moció. Iniciatives en positiu que pretenen millorar els criteris polítics per a aquests projectes d’energia renovable en el medi rural aragonès. No hem de caure en els errors del passat on el territori era usat com a lloc d’extracció de recursos sense cap benefici per a aquest”.

D’aquesta manera les esmenes que es presenten, gràcies a l’acord de col·laboració amb

Compromís, per part del senador Carles Mulet incideixen en quatre àmbits fonamentals: planificació adequada, consens amb les zones afectada, aprofitament de l’energia en el territori, protecció ambiental màxima de zones naturals i d’espais paisatgístics.

“-Instar les administracions a avançar cap a  una planificació adequada per a la instal·lació de centrals eòliques i fotovoltaiques el  medi rural, tenint en compte els impactes ambientals, paisatgístics, socials i territorials que aquestes instal·lacions generen, perquè es garantisquen el respecte a les decisions dels territoris i es busque  un ampli consens polític per a afrontar la necessària ordenació i planificació d’aquest sector, especialment en zones d’alt valor ambiental i paisatgístic encara que no gaudisquen de figures ambicioses de protecció dels espais naturals.

 -Impulsar un consens perquè les instal·lacions eòliques i solars de major  impacte puguen situar-se pròximes a les zones més antropitzades, ja que es minimitzaria l’impacte paisatgístic i la pèrdua d’energia pel seu transport. Una ubicació junt  grans vies de comunicació, a les subestacions d’evacuació d’energia o als grans centres de consum, així com  la repotenciació d’instal·lacions ja existents i complementar els models en zones sensibles amb projectes de menor escala adaptats al territori de generació distribuïda i autoconsum.

 Aquestes macro- instal·lacions han de tindre un pla lligat a l’aprofitament de l’energia en el territori on se situen, generant noves indústries que permeteren generar expectatives d’ocupació a la població local. La manufactura de l’energia en el lloc de la seua producció evitaria repetir models passats d’extractivisme del territori rural per a benefici de grans centres de consum, com va ocórrer amb els grans embassaments o amb el carbó.

–  Instar les administracions implicades a evitar en la mesura que siga possible    la tramitació fragmentada de molts projectes en un mateix territori, amb evident interconnexió entre ells, el qual és un problema detectat en l’actualitat, i que implica la pèrdua de la necessària visió global de com ordenar la implantació i el desenvolupament de fonts d’energia renovable”.

Igualment es demana :

-Iniciar des del Govern una regulació més decidida i ambiciosa perquè tots els municipis, independentment de la seua grandària, implanten instal·lacions procedents de fonts renovables en un termini de cinc anys per a cobrir com a mínim el 50% de les seues necessitats energètiques a través de l’autoconsum d’energia, afavorint així una millor implantació, foment de l’autoconsum, distribució i la creació de cooperatives de producció local, amb la corresponent col·laboració i impuls del Govern i la resta d’administracions competents.

-Crear tarifes diferenciades específiques per als municipis que acullen parcs solars i eòlics com a compensació per l’impacte visual, paisatgístic i fins i tot acústic d’aquestes instal·lacions en la població local, principalment situats en zones despoblades o en risc i que beneficien als qui aposten i utilitzen energies agrovoltàiques en el sector primari, facilitant així l’assimilació de la producció, la distribució i minimitzant el transport.

-Articular, amb caràcter d’urgència, totes les mesures que siguen necessàries per a limitar la dimensió dels nous projectes d’energies renovables i ordenar la distribució territorial d’aquests projectes per a avançar en la necessària implantació de generació d’energia d’una manera més equilibrada i neta.

-Dimensionar i afavorir xicotetes instal·lacions d’energia fotovoltaica -d’entre 1 i 10 *MW- que suposen de 2 a 15 hectàrees de superfície màxima ocupada per projecte, enfront dels parcs de gran grandària, que són més impactants i menys eficients, atés que han de transportar la producció, amb les seues corresponents pèrdues i costos.

Compromís i CHA esperen que siguen acceptades aquestes propostes en el transcurs del debat i votació parlamentària i puguen incorporar-se com a criteri polític en les decisions del Govern d’Espanya en el procés de desenvolupament de les energies renovables en el medi rural.