Carles Mulet: “de nou el Govern no vol entendre la pregunta que li fem. O té mala comprensió lectora o es fan els bojos”

MADRID, 16 de gener  de 2021
“El Govern PSOE-UP actua com si el Senat i els seus acords no valgueren per a res”, retrau el senador de Compromís, Carles Mulet, que ha lamentat hui que el Govern insistisca que la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit que transposa una Directiva europea no recull els instruments musicals, destinats o no a l’ensenyament, entre els béns als quals es pot aplicar un tipus reduït de l’Impost. 

La veritat és que en altres països europeus els instruments musicals tenen una fiscalitat menor. Per a Mulet “és inexplicable que un Govern progressista que diu fer costat a la cultura no contemple aquesta expressió musical i acadèmica dins del denominat IVA cultural i done suport a la música d’una forma clara baixant l’IVA del 21 al 10% en la compra d’instruments musicals quan es va aprovar una moció pels grups del Senat que instava al Govern a rebaixar l’IVA dels instruments musicals del 21% actual al 10%”. En la pregunta al Govern Mulet interpel·lava: “Quines mesures i en quin termini pensa adoptar el Govern per a fer efectiva aquesta petició?”.

En la seua resposta l’Executiu ignora la pregunta “i, o bé tenen un problema de comprensió lectora, mala fe o es fan els bojos, perquè no contesten com és habitual a la pregunta i ens deriven a l’Annex III de la Directiva, que no arreplega els instruments musicals, destinats o no a l’ensenyament, entre els béns als quals es pot aplicar un tipus reduït de l’Impost”. Per a la coalició aquesta resposta suposa un menyspreu al paper tant del Senat com de les iniciatives dels seus grups i a les demandes d’un ampli col·lectiu que agrupa a centenars de milers de famílies i músics i ha insistit en la necessitat que el Govern escolte als grups del Senat i execute la moció de Compromís aprovada perquè els instruments musicals tinguen, com mereixerien, un tractament fiscal clarament diferenciat com, recorden, ha fet Portugal baixant-ho del 23 al 13% o Luxemburg, que aplica el superreduït del 3% o Itàlia, que finança la compra d’instruments per a compensar-los l’IVA. 

Mulet ha recordat que la rebaixa de l’impost suposaria una reducció de la recaudació de 11,08 milions d’euros, una “quantitat perfectament assumible que ajudaria a les famílies que ho estan passant malament en l’actual context”. 

A Espanya toquen un instrument musical al voltant de 3,6 milions de persones, el 7,8% de la població segons el Ministeri de Cultura; i s’estima que la rebaixa podria beneficiar a unes 750.000. En el sector, músics aficionats i professionals, estudiants, professors, editorials, luthiers, fabricadores, comerciants i persones relacionades amb la indústria musical, no s’entén aquest greuge comparatiu amb altres sectors culturals i es posa com a exemple la política que s’ha dut a terme en diversos països europeus.

Compromís denuncia que el Gobierno incumple los acuerdos del Senado para rebajar el IVA de los instrumentos musicales

Carles Mulet: “de nuevo el Gobierno no quiere entender la pregunta que le hacemos. O tiene mala comprensión lectora o se hacen los locos”

MADRID, 16 de enero de 2021
“El Gobierno PSOE-UP actúa como si el Senado y sus acuerdos no valieran para nada”, reprocha el senador de Compromís, Carles Mulet, que ha lamentado hoy que el Gobierno insista en que la Ley 37/1992, de 28 de diciembre, del Impuesto sobre el Valor Añadido que transpone una Directiva europea no recoge los instrumentos musicales, destinados o no a la enseñanza, entre los bienes a los que se puede aplicar un tipo reducido del Impuesto. 

Lo cierto es que en otros países europeos los instrumentos musicales tienen una fiscalidad menor. Para Mulet “es inexplicable que un Gobierno progresista que dice apoyar a la cultura no contemple esta expresión musical y académica dentro del denominado IVA cultural y dé apoyo a la música de una forma clara bajando el IVA del 21 al 10% en la compra de instrumentos musicales cuando se aprobó una moción por los grupos del Senado que instaba al Gobierno a rebajar el IVA de los instrumentos musicales del 21% actual al 10%”. En la pregunta al Gobierno Mulet interpelaba: “¿Qué medidas y en qué plazo piensa adoptar el Gobierno para hacer efectiva esta petición?”.

En su respuesta el Ejecutivo ignora la pregunta “y, o bien tienen un problema de comprensión lectora, mala fe o se hacen los locos, porque no contestan como es habitual a la pregunta y nos derivan al Anexo III de la Directiva, que no recoge los instrumentos musicales, destinados o no a la enseñanza, entre los bienes a los que se puede aplicar un tipo reducido del Impuesto”. Para la coalición esta respuesta supone un menosprecio al papel tanto del Senado como de las iniciativas de sus grupos y a las demandas de un amplio colectivo que agrupa a cientos de miles de familias y músicos y ha insistido en la necesidad que el Gobierno escuche a los grupos del Senado y ejecute la moción de Compromís aprobada para que los instrumentos musicales tengan, como merecerían, un tratamiento fiscal claramente diferenciado como, recuerdan, ha hecho Portugal bajándolo del 23 al 13% o Luxemburgo, que aplica el superreducido del 3% o Italia, que financia la compra de instrumentos para compensarles el IVA. 

Mulet ha recordado que la rebaja del impuesto supondría una reduccion de la recaudacion de 11,08 millones de euros, una “cantidad perfectamente asumible que ayudaría a las familias que lo están pasando mal en el actual contexto”. 

En España tocan un instrumento musical alrededor de 3,6 millones de personas, el 7,8% de la población según el Ministerio de Cultura; y se estima que la rebaja podría beneficiar a unas 750.000. En el sector, músicos aficionados y profesionales, estudiantes, profesores, editoriales, luthiers, fabricantes, comerciantes y personas relacionadas con la industria musical, no se entiende este agravio comparativo con otros sectores culturales y se pone como ejemplo la política que se ha llevado a cabo en diversos países europeos.