El nombre d’usuaris en la Rodalia valenciana ha passat dels 20,8 milions de 2009 als 16,1 de 2019, mentre que únicament ha augmentat la mitjana distància en 379.000

MADRID, 18 de gener de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha demanat al Govern que realitze un esforç i revertisca la dinàmica de desmantellament i pèrdua de qualitat en el servei ferroviari valencià. En resposta a una pregunta del senador valencià, l’Executiu ha indicat que la xarxa de rodalia ha perdut prop de 4,7 milions d’usuaris entre 2009 i 2019. 
Mulet va reclamar conèixer el nombre de persones usuàries des de 2009 a 2019 de les línies de Rodalies de València i de Mitja distància al País Valencià. Si bé el Govern no va contestar línia per línia, si ho va fer aportant xifres globals anuals de Rodalia i Mitja distància des de la capital valenciana a relacions que van fins a Alcázar de San Juan i Albacete, Madrid-Conca, Alacant-Múrcia, Terol, Utiel-Requena, Xàtiva-Alcoi, Terol-Saragossa-Oca i cap a Vinaròs-Tortosa. “De les xifres constatem com de 2009 a 2016 es va perdre un de cada tres usuaris en la xarxa de Rodalia sense que hagen fet millores per a tractar de recuperar la confiança dels usuaris, que van acabar 2019 molt per davall del número que tenien en els anys anteriors”, ha indicat. 

A més, el senador recorda que en les xifres lliurades no figura encara “el daltabaix que suposaran les xifres de 2020 a conseqüència de la Covid19”, les repercussions de la qual sobre el servei duraran bastants anys, “per l’evident desmantellament del servei en municipis xicotets que han vista eliminada la seua atenció amb l’excusa de la pandèmia malgrat les crides a mantenir i millorar el servei com s’ha fet en altres països com una aposta per la mobilitat segura. Ací el Govern ha optat per postures irracionals com deixar tirats als seus usuaris, perjudicar els nuclis xicotets i amuntegar en nombroses relacions als seus usuaris de manera temerària en els trens i en contra dels seus propis consells”, recorda.

La coalició reclamarà conèixer aquestes xifres desglossades i proposarà mesures de cara a millorar la inversió en la xarxa convencional “que és la que utilitzen la immensa majoria dels usuaris”, ja que precisament s’inverteixen el gruix de recursos en un Alta Velocitst amb poc retorn i que té conseqüències molt negatives per als territoris intermedis i els serveis ferroviaris que reben els seus veïns.

Compromís pide al Gobierno un cambio de rumbo en materia de transporte de personas tras perder 4,7 millones de pasajeros en 10 años

El número de usuarios en las Cercanías valencianas ha pasado de los 20,8 millones de 2009 a los 16,1 de 2019, mientras que únicamente ha aumentado la media distancia en 379.000

MADRID, 18 de enero de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha pedido al Gobierno que realice un esfuerzo y revierta la dinámica de desmantelamiento y pérdida de calidad en el servicio ferroviario valenciano. En respuesta a una pregunta del senador valenciano, el Ejecutivo ha indicado que la red de cercanías ha perdido cerca de 4,7 millones de usuarios entre 2009 y 2019. 

Mulet reclamó conocer el número de personas usuarias desde 2009 a 2019 de las líneas de Cercanías de València y de Media Distancia en el País Valenciano. Si bien el Gobierno no contestó línea por línea, si lo hizo aportando cifras globales anuales de Cercanías y Media Distancia desde la capital valenciana a relaciones que van hasta Alcázar de San Juan y Albacete, Madrid-Cuenca, Alacant-Murcia, Teruel, Utiel-Requena, Xàtiva-Alcoi, Teruel-Zaragoza-Huesca y hacia Vinaròs-Tortosa. “De las cifras constatamos cómo de 2009 a 2016 se perdió uno de cada tres usuarios en la red de Cercanías sin que hayan hecho mejoras para tratar de recuperar la confianza de los usuarios, que acabaron 2019 muy por debajo del número que tenían en los años anteriores”, ha indicado. 

Además, el senador recuerda que en las cifras entregadas no figura todavía “el desbarajuste que van a suponer las cifras de 2020 como consecuencia de la Covid19”, cuyas repercusiones sobre el servicio van a durar bastantes años, “por el evidente desmantelamiento del servicio en municipios pequeños cuya atención se ha prescindido con la excusa de la pandemia a pesar de las llamadas a mantener y mejorar el servicio como se ha hecho en otros países como una apuesta por la movilidad segura. Aquí el Gobierno ha optado por posturas irracionales como dejar tirados a sus usuarios, perjudicar a los núcleos pequeños y hacinar en numerosas relaciones a sus usuarios de forma temeraria en los trenes y en contra de sus propios consejos”, recuerda.

La coalición reclamará conocer estas cifras desglosadas y va a proponer medidas de cara a mejorar la inversión en la red convencional “que es la que utilizan la inmensa mayoría de los usuarios”, ya que precisamente se invierten el grueso de recursos en un Alta Velocidad con poco retorno y que tiene consecuencias muy negativas para los territorios intermedios y los servicios ferroviarios que reciben sus vecinos.