El càncer de mama suposa la cinquena causa de mort global i la primera entre les dones valencianes d’entre 35 i 55 anys

MADRID, 23 d’octubre de 2020

El representant de Compromís Carles Mulet demanarà en la Comissió de Sanitat del Senat, de la qual forma part, el finançament adequat a les diferents comunitats autònomes, que ostenten les competències en matèria de Sanitat, perquè puguen avançar l’edat d’inici de mamografies o cribratge en dones asimptomàtiques als 40 anys. 

El senador de Compromís assenyala en el text la necessitat d’abordar a temps la detecció precoç del càncer de mama “perquè pot suposar notables millores en la qualitat de vida de les persones afectades, les seues relacions laborals i situacions de vulnerabilitat ja que  una de cada tres afectades perd el seu lloc de treball”. L’actual situació de Covid-19 i l’estat d’alarma han provocat demores en els garbellats que es realitzen a les dones, la qual cosa ha alterat els calendaris de mamografies, circumstància que està afectant milers de persones, “per la qual cosa fa falta una acció decidida per a recuperar el ple rendiment dels programes de detecció i prevenció”.

D’altra banda, la iniciativa que ha estat coordinada amb la diputada autonòmica Mónica Álvaro, reclama recursos per a, entre altres accions, poder realitzar campanyes de sensibilització per al foment de l’auto-exploració destinades a dones joves en els respectius plans autonòmics per a la Prevenció de Càncer de Mama o que s’estudien les repercussions laborals per a les afectades i possibles mesures que es podrien aplicar per a corregir les dificultats d’incorporar-se de nou al mercat laboral després del tractament. La diputada ha indicat que “mentre al País Valencià les revisions es fan a partir dels 45 anys, en altres comunitats autònomes s’inicien més tard, als 50 anys. Uns escenaris, tant el valencià com el de la resta de territoris, enfront dels quals els experts ja estan alertant per descuidar les franges d’edat més joves, on es percep un major increment de la incidència dels casos de càncer de mama”.

La moció amplia l’aprovada pel parlament valencià l’anterior legislatura i que va ser promoguda per Compromís. “En el fons de les millores sanitàries en el nostre territori subjau el problema del finançament autonòmic i el deute existent de l’Estat en concepte del FOGA històric (per prestar assistència a persones d’altres autonomies) entre altres. Poder abordar la incidència d’aquest típus de càncer agressiu entre dones de menys de 45 anys s’ha de comptar amb el suport i finançament adequat de l’Estat per a millorar la prevenció i recuperar el pols perdut en aquests mesos a conseqüència de la pandèmia”, ha conclòs.

http://senat.compromis.net/files/2020/10/22102020-reg_mulet-mamografias-40-reg_60119.pdf

SANIDAD

Compromís propone en la Comisión de Sanidad financiar a las CCAA la ampliación de las campañas de prevención del cáncer de mama a los 40 años

El cáncer de mama supone la quinta causa de muerte global y la primera entre las mujeres valencianas de entre 35 y 55 años

MADRID, 23 de octubre de 2020

El representante de Compromís Carles Mulet pedirá en la Comisión de Sanidad del Senado, de la que forma parte, la financiación adecuada a las diferentes comunidades autónomas, que ostentan las competencias en materia de Sanidad, para que puedan avanzar la edad de inicio de mamografías o screening en mujeres asintomáticas a los 40 años. 

El senador de Compromís señala en el texto la necesidad de abordar a tiempo la detección temprana del cáncer de mama “pues puede suponer notables mejoras en la calidad de vida de las personas afectadas, sus relaciones laborales y situaciones de vulnerabilidad ya que una de cada tres afectadas pierde su puesto de trabajo”. La actual situación de Covid-19 y el estado de alarma han provocado demoras en los cribados que se realizan a las mujeres, lo que ha alterado los calendarios de mamografías, circunstancia que está afectando a miles de personas, “por lo que hace falta una acción decidida para recuperar el pleno rendimiento de los programas de detección y prevención”.

Por otro lado, la iniciativa que ha sido coordinada con la diputada autonómica Mónica Álvaro, reclama recursos para, entre otras acciones, poder realizar campañas de sensibilización para el fomento de la auto-exploración destinadas a mujeres jóvenes en los respectivos planes autonómicos para la Prevención de Cáncer de Mama o que se estudien las repercusiones laborales para las afectadas y posibles medidas que se podrían aplicar para corregir las dificultades de incorporarse de nuevo al mercado laboral después del tratamiento. La diputada ha indicado que “mientras en el País Valenciano las revisiones se hacen a partir de los 45 años, en otras comunidades autónomas se inician más tarde, a los 50 años. Unos escenarios, tanto el valenciano como el del resto de territorios, frente a los que los expertos ya están alertando por descuidar las franjas de edad más jóvenes, donde se percibe un mayor incremento de la incidencia de los casos de cáncer de mama”.

La moción amplía la aprobada por el parlamento valenciano la anterior legislatura y que fue promovida por Compromís. “En el fondo de las mejoras sanitarias en nuestro territorio subyace el problema de la financiación autonómica y la deuda existente del Estado en concepto del FOGA histórico (por prestar asistencia a personas de otras autonomías) entre otros. Poder abordar la incidencia de este tipo de cáncer agresivo entre mujeres de menos de 45 años debe contar con el apoyo y financiación adecuada del Estado para mejorar la prevención y recuperar el pulso perdido en estos meses como consecuencia de la pandemia”, ha concluido.

http://senat.compromis.net/files/2020/10/22102020-Reg_MULET-Mamografias-40-reg_60119.pdf