La coalició qüestiona que no s’adoptaren mesures immediates com el tancament d’aquestes comunicacions, una vegada constatat l’elevat nombre de desplaçats que va atendre la sanitat i que va poder ser un focus d’expansió del virus. Reclama preparar per al futur la sanitat per a escenaris similars

València, 3 d’abril  de 2020

Compromís ha reclamat al Senat a través de Carles Mulet, un informe per a conèixer els motius de perquè no es va ordenar tancar la Comunitat de Madrid des de l’inici de la crisi del coronavirus, així com un altre informe del nombre de bitllets d’AVE venuts entre Madrid i les capitals valencianes (per dies) en plena crisi sanitària. La coalició recorda que existeixen bitllets combinats que acosten a la capital amb les principals destinacions i segones residències en territori valencià, com Castelló, Elx, Alacant o localitats com Gandia i unes altres de la Marina i la Safor. Es dóna la circumstància que la companyia va mantenir la presència de bitllets promocionals durant uns dies clau per a la contenció de la pandèmia, en els quals no es van limitar els moviments de persones malgrat els nivells de persones contagiades i les crides al confinament.

Aquesta mateixa setmana s’ha conegut que van ser quasi 3.000 les persones de la comunitat de Madrid que van reclamar durant el mes de març ser atesos a la sanitat pública valenciana en el pitjor moment del coronavirus a la capital d’Espanya. Aquestes dades de presència de desplaçats demostren la “gran irresponsabilitat per part del Govern central” que es va negar a tancar la comunitat de Madrid, a diferència de com s’ha actuat en altres Estats com Itàlia. “Lluny d’això, al nostre país fins i tot es van veure mesures incentivadores com les ofertes en bitllets d’AVE durant aquest període”, ha assenyalat Mulet.

Compromís al Senat sosté que el Govern d’Espanya hauria d’haver pres mesures restrictives de mobilitat en la comunitat de Madrid a l’ésser el principal focus de coronavirus d’Espanya, precisament per a impedir el seu propagación, imperant la seguretat i la salut de les persones. És precisament l’Executiu, que era plenament conscient dels riscos als quals exposaven no aïllant la Comunitat de Madrid, qui hauria d’haver ordenat aquestes limitacions des del primer moment per a evitar el seu creixement exponencial en altres zones.

Prioritzar seguretat i salut

D’altra banda, el senador ha reclamat preparar per al futur la sanitat per a escenaris similars. “Així mateix entenem que, una vegada finalitze aquest episodi, no haurien de detindre’s les mesures de cara a evitar efectes tan perversos davant noves pandèmies, quelcom que passa sens dubte per la coordinació a nivell europeu i mundial, la dotació de mitjans al nostre país, la previsió i la priorització de qüestions com la Sanitat pública enfront de la precarietat o altres inversions més qüestionables com puga ser la militarització o l’armament”, ha afegit.

31032020 informe ave coronavirus confidencial

Compromís pide informe sobre el número de billetes promocionales vendidos en AVE entre Madrid y el territorio valenciano

La coalición reprocha que no se adoptaran medidas inmediatas como el cierre de estas comunicaciones, una vez constatado el elevado número de desplazados que atendió la sanidad y que pudo ser un foco de expansión del virus. Reclama preparar para el futuro la sanidad para escenarios similares

València, 3 de abril de 2020

Compromís ha reclamado en el Senado a través de Carles Mulet, un informe para conocer los motivos de por qué no se ordenó cerrar la Comunidad de Madrid desde el inicio de la crisis del coronavirus, así como otro informe del número de billetes de AVE vendidos entre Madrid y las capitales valencianas (por días) en plena crisis sanitaria. La coalición recuerda que existen billetes combinados que acercan a la capital con los principales destinos y segundas residencias en territorio valenciano, como Castelló, Elx, Alacant o localidades como Gandía y otras de la Marina y la Safor. Se da la circunstancia que la compañía mantuvo la presencia de billetes promocionales durante unos días clave para la contención de la pandemia, en los que no se limitaron los movimientos de personas a pesar de los niveles de personas contagiadas y los llamamientos al confinamiento.

Esta misma semana se ha conocido que fueron casi 3.000 las personas de la comunidad de Madrid que reclamado durante el mes de marzo ser atendidos en la sanidad pública valenciana en el peor momento del coronavirus en la capital de España. Estos datos de presencia de desplazados demuestran la “gran irresponsabilidad por parte del Gobierno central” que se negó a cerrar la comunidad de Madrid, a diferencia de cómo se ha actuado en otros Estados como Italia. “Lejos de esto, en nuestro país incluso se mantuvieron medidas incentivadoras como las ofertas en billetes de AVE durante este periodo”, ha señalado Mulet.

Compromís en el Senado sostiene que el Gobierno de España debería haber tomado medidas restrictivas de movilidad en la comunidad de Madrid al ser el principal foco de coronavirus de España, precisamente para impedir su propagación, imperando la seguridad y la salud de las personas. Es precisamente el Ejecutivo, quien era plenamente consciente de los riesgos a los que se exponía no aislando la Comunidad de Madrid, quien debería haber ordenado estas limitaciones desde el primer momento para evitar su crecimiento exponencial en otras zonas.

Priorizar seguridad y salud

Por otro lado, el senador ha reclamado preparar para el futuro la sanidad para escenarios similares. “Asimismo entendemos que una vez finalice este episodio, no deberían detenerse las medidas de cara a evitar efectos tan perversos ante nuevas pandemias, algo que pasa sin duda por la coordinación a nivel europea y mundial, la dotación de medios en nuestro país, la previsión y la priorización de cuestiones como la Sanidad pública frente a la precariedad u otras inversiones más cuestionables como pueda ser la militarización o el armamento”, ha añadido.