Carles Mulet
Carles Mulet

municipis municipis4

Compromís demana derogar la llei Montoro del austericidi perquè els ajuntaments puguen invertir .

València a 4 d’abril de 2020. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va presentar una extensa bateria, preguntant, municipi valencià a municipi, saber què havia invertit l’Estat durant els últims 10 anys, saber quin era el deute de l’Estat amb el municipi i del municipi amb l’Estat. “ Tot això per a tindre una bona radiografia i poder saber si realment, com temem, la inversió de l’Estat al País Valencià, detallada als pobles, està per davall de la mitjana, i demostrar com sol deure més l’Estat en les seues inversions promeses, que els ajuntaments.

Mulet ha reiterat que davant la situació d’emergència per l’Estat d’Alarma, urgeixen mesures perquè permeta als ajuntaments disposar dels seus romanents de tresoreria que la Llei d’Estabilitat Pressupostària obliga al fet que estiguen immobilitzats en comptes bancaris, l’alliberar com ha permés ara el Govern, el 20% d’eixe superàvit, és un primer pas, i segurament toca ara dosificar eixos fons davant la incertesa de la duració i efectes d’aquesta crisi de la COVID-19, però ha de ser el final d’una legislació injusta “ Nombrosos pobles valencians i també els espanyols tenen centenars de milions d’euros en el banc immobilitzats. L’administració municipal, ha de poder fer ús d’aquests recursos per a ajudar a famílies que s’han quedat sense fonts d’ingressos i per a ajudar els sectors econòmics de proximitat”

A nivell valencià la mesura implicaria disposar en pocs dies d’entre 500 a 700 milions d’euros, segons els càlculs, per a organitzar un pla de xoc econòmic d’ajuda a famílies i pimes, les mesures del Govern van tímidament en aqueix sentit, però per a Compromís urgeix canviar les regles de joc “La implementació d’aquesta mesura per part de municipis i governs autonòmics implicaria una reacció més ràpida i efectiva que l’actual. La llei d’estabilitat pressupostària ha provocat que els ajuntaments disposen de grans quantitats de diners immobilitzats, una xifra que s’incrementa cada any. “Parlem de diners que els ciutadans i ciutadanes han pagat via imposats però que no poden invertir-se per una decisió de l’anterior govern central. Aquesta mesura és absurda i injusta especialment hui dia, quan els ajuntaments han de donar serveis i assumir funcions impròpies. Existeix un greu problema de finançament i ara davant la crisi del coronavirus es veuen desbordats”, ha assegurat Mulet.
Les respostes a les preguntes:

 

¿QUÉ HA INVERTIDO EL GOBIERNO EN LOS MUNICIPIOS?

AUTOR/A: MULET GARCÍA, Carles (GPIC) RESPUESTA: En relación con las preguntas de referencia, cabe informar a Su Señoría que el máximo nivel de desagregación del Sistema de Información Contable y del Anexo de Inversiones Reales de la Serie Verde que acompaña a los Presupuestos Generales del Estado en cuanto a regionalización del gasto es el provincial, no disponiéndose, por tanto, de información de las inversiones realizadas por municipios.

 

DEUDAS DEL ESTADO CON MUNICIPIOS DE LA COMUNIDAD VALENCIANA Respecto a los créditos gestionados por el Ministerio de Hacienda, que en lo relativo a las Entidades Locales, se diferencian entre la participación en tributos del Estado, subvenciones para el transporte público y compensaciones por pérdida de recaudación en tributos locales, se informa lo siguiente:

 

En cuanto a la participación en tributos del Estado, desde enero de 2006 se publica toda la información de las entregas a cuenta, anticipos y liquidaciones definitivas, encontrándose disponible en la página web del Ministerio de Hacienda en la Oficina Virtual para la Coordinación Financiera con las Entidades Locales en la dirección electrónica:

http://www.hacienda.gob.es/es-ES/Areas%20Tematicas/Administracion%20Electronica/OVEELL/Paginas/OVEntidadesLocales.aspx

Los importes que se transfieren a los Ayuntamientos en concepto de entregas a cuenta de la participación en tributos del Estado, son los resultantes de la aplicación de la legislación vigente, habiéndose cumplido puntualmente las obligaciones de pago, por lo que por este concepto no existen importes pendientes por parte de la Hacienda del Estado con los municipios valencianos. En cuanto a las subvenciones otorgadas para la financiación del transporte colectivo urbano de viajeros, no existe compromiso de la Administración del Estado pendiente de abonar a los Ayuntamientos. En cuanto a solicitudes de compensación por pérdida de recaudación en los tributos locales, los Ayuntamientos que se indican a continuación han presentado solicitudes de compensación por pérdida de recaudación en tributos locales que se encuentran actualmente en tramitación:

AyuntamientoImporte solicitadoObjeto
ALFAFAR5.411,82 €Compensación pérdida de recaudación en cuotas del IBI de Centros Concertados
MISLATA24.659,54 €Compensación pérdida de recaudación en cuotas del IBI de Centros Concertados
PICASSENT23.740,34 €Compensación pérdida de recaudación en cuotas del IBI de Centros Concertados
TORRENT65.370,57 €Compensación pérdida de recaudación en cuotas del IAE de cooperativas agrarias

 

Por otra parte, del Sistema de Información Contable no resultan obligaciones de pago del Estado con municipios valencianos.

 

 

DEUDAS DE LOS MUNICIPIOS DE LA COMUNIDAD VALENCIANA CON EL ESTADO En la web del Ministerio de Hacienda se publican, con periodicidad mensual, los importes que son retenidos a cada Entidad Local, en la entrega mensual de la Participación en los Tributos del Estado (PTE), por deudas con acreedores públicos y los que se han retenido en total por reintegros de liquidaciones negativas. En el siguiente enlace se encuentra toda la información disponible relativa a los municipios, entre los que se encuentran los de la Comunidad Valenciana por los que se interesa Su Señoría:

https://www.hacienda.gob.es/es-ES/CDI/Paginas/SistemasFinanciacionDeuda/InformacionEELLs/DatosFinanciacionEL.aspx.

 

 

Per a Mulet “ costa entendre que el Govern no sàpia què ha invertit en cada municipi, hui dia tota aquesta informació pot i ha d’estar comptabilitzada, si sap fins a l’últim cèntim que deu un contribuent, com no ha de saber el que ha invertit en cada municipi, segurament no aporten les dades per a no avergonyir-nos.