respostes dessaladores


El Senat haurà de posicionar-se per a exigir a l’Estat el pagament de les dessaladores de Cabanes, Moncofa i Sagunt

Castelló, a 16 de febrer de 2020.

En les primeres sessions de les comissions del Senat, s’haurà de votar la proposta presentada pel portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, el qual exposaen el seu text que s’inste al Govern a assumir el cost del cànon de construcció a satisfer pels ajuntaments afectats (Cabanes, Orpesa, Benicàssim, Xilxes, Moncofa i Sagunt) i a eximir als ajuntaments d’aquesta obligació. Igualment la proposta inclou derogar els convenis subscrits amb els ajuntaments afectats, tant els primers com els transitoris actuals i començar a treballar amb uns altres que contemplen un nou estudi de viabilitat que valore els possibles usos, aprofitaments, costos d’aquestes dues dessaladores i renegociar els acords amb les entitats locals d’acord amb la nova realitat que es determine.

La moció de Compromís, igualment inclou instar al Govern a elaborar un pla per a analitzar els possibles usos alternatius d’aquestes tres plantes dessaladores i els recursos que generen d’acord amb les administracions implicades.

El cas de Cabanes.

Malgrat haver-se situat la dessaladora de Cabanes en aquest terme municipal, i planejar-se per a assumir el 80% de la producció hídrica d’aquesta, la falta de consideració de ACUAMED ha sigut una constant des del principi. Mentre a Moncofa es va expropiar el sòl, a Cabanes, directament, es va regalar “Al juliol de 2008, es va regalar a la societat pública 43.000 m² de sòl dotacional públic, per a fer la dessaladora, amb els vots a favor de PP i PSOE, que només a preu de mercat, tirant per baix, uns 30 euros m², tindria un cost d’1.290.000 d’euros. Diners que el poble va regalar a l’empresa a canvi de res per la seua decisió. Com a “regal” ACUAMED” va batejar la dessaladora com de “Orpesa”, el poble veí”

Mulet ha presentat dues preguntes que ara han sigut contestades pel Govern:

Pregunta:
La dessaladora impulsada per ACUAMED en el terme municipal de Cabanes ( Castelló) és batejada pel Govern com ” d’Oropesa” malgrat ser un terreny cedit per l’ajuntament de Cabanes, i el seu consum majoritari previst per a Cabanes, no per a Oropesa.

Per això es pregunta, A què es deu aquest menyspreu?
Resposta:
En relació amb la pregunta formulada per Sa senyoria, s’informa que l’actuació corresponent a la dessaladora interessada està englobada dins de l’actuació “Desenvolupament de programes d’aigües subterrànies i dessalació per a proveïments i regadius a Castelló”, declarada d’interés general i prioritària i urgent segons la Llei 11/2005, de 22 de juny, per la qual es modifica la Llei 10/2001, de 5 de juliol, del Pla Hidrològic Nacional.

En aquest sentit, s’indica que, des de l’inici de la tramitació administrativa, el projecte va ser denominat “Dessaladora d’Orpesa i obres complementàries”, com a figura en l’apartat 2.1 del Conveni subscrit entre Aigües de les Conques Mediterrànies, S.M.E.,S.A. (ACUAMED) i l’Ajuntament de Cabanes el 21 d’abril de 2006. A més, cal assenyalar que en la placa situada en la planta dessaladora s’indica “Oropesa-Cabanes”.
Pregunta:
Pagarà ACUAMED a l’ajuntament de Cabanes el preu dels terrenys que ocupa la dessaladora en aquest municipi?
Ha quantificat el cost d’aquest sòl?
Resposta:
En relació amb la pregunta formulada per Sa senyoria, s’informa que en l’apartat nové del conveni subscrit entre Aigües de les Conques Mediterrànies, S.M.E.,S.A.(ACUAMED) i l’ajumtament de elACabanes(Castelló)el 21 d’abril de 2006 s’indica que “Els ajuntaments posaran a la disposició de Acuamed els terrenys i infraestructures de la seua propietat que es requerisquen per a un més ràpid i eficient desenvolupament de les actuacions del present Conveni”.

Per a Mulet, aquesta realitat demostra com PP i PSOE es van plegar als interessos d’una sola empresa, fins al punt de regalar un sòl dotacional de gran valor “ hui no té cap sentit mantindre el conveni de 2006, Cabanes no serà ni de lluny la principal consumidora d’aquesta infraestructura, que per a més escarn, porta en tota la tramitació oficial únicament la denominació del municipi veí. Acuamed hauria de compensar ara a Cabanes d’alguna manera per aquest “regal” del qual també hauria de ser responsables subsidiaris dels responsables polítics del PP i PSOE que es van atrevir a aquesta pèrdua de patrimoni públic, 43.000 m² d’un PAI de platja, quasi res”