Compromís demana a Sanmartín que acabe amb el paperot de les oliveres arrencades i li suggereix que plante espècies no protegides

Carles Mulet recorda que “tan sols la Conselleria d’Agricultura té competències en aquesta matèria que està regulada per una llei, que hauran de demostrar que compleixen”

Castelló, 1 de gener de 2020
Compromís ha lamentat que Cervera del Maestrat prosseguisca amb les seues intencions d’arrencar exemplars monumentals d’oliveres dels seus emplaçaments originals per situar-les en una plaça urbana de la localitat que està sent remodelada. Per al senador de Compromís, Carles Mulet, “tot l’episodi d’anuncis i desmentits pel propi ajuntament d’aquesta localitat del Maestrat és lamentable i un paperot, en una comarca on hi ha molta sensibilitat amb aquesta matèria després d’anys d’espolis, vendes i extracció d’exemplars, una pràctica perillosa i limitada per una Llei de Consell, que pareixen desconèixer les autoritats des del primer moment en què va saltar la polèmica”.

Recentment es va poder veure a la màxima autoritat local acompanyada de personal de la Taula del Sénia “fent una mena de representació com si mesuraren unes oliveres, justificant que no es troben inventariades, quan la Taula del Sénia no és ningú per fer tals certificats, quan existeix una normativa ben clara, una Conselleria d’Agricultura amb competències en la matèria i el seu alcalde com a delegat de el Consell hauria de saber”.

El representant de Compromís ha recordat que les oliveres “són monumentals a partir de 3,5 metres de perímetre amb la nova normativa i que la Llei de Protecció de Patrimoni Arbori de la Comunitat Valenciana de 2006 conté paràmetres de protecció genèrica com és l’edat de 350 anys, per la qual cosa hauran de certificar que els exemplars que pretenen arrencar amb el risc que això comporta compleixen amb aquests requisits”.

Les intencions de l’Ajuntament de Cervera del Maestrat d’incloure en la remodelació de la plaça de les Fàbriques dos exemplars d’oliveres mil·lenàries, ha estat molt mal rebuda a la comarca per entitats amb el rigor i trajectòria de Maestrat Viu i d’aquelles persones que estan alerta i són contràries a aquesta classe de pràctiques en una zona reconeguda mundialment com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM).

“Suggerim que compre exemplars joves o espècies de ràpid creixement com moreres o altres i deixe les polèmiques al marge en aquesta matèria amb els monuments vius, en el que hauria d’estar sensibilitzat, ja que les pràctiques que sostenen atempten contra el respecte al patrimoni agrícola i la preservació dels paisatges”, ha conclòs el representant valencianista.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *