Compromís demana una campanya de foment del consum de cítrics davant la crisi del sector i pels seus beneficis per a la salut

La coalició recorda que el Senat va aprovar el 2017 una moció de la coalició com a suport a aquest cultiu i els seus productors, reconeixent els beneficis del consum d’aquesta fruita com a part d’una alimentació saludable

Madrid, 1 de desembre de 2019

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat hui una campanya de foment del consum dels cítrics del país, “com a suport als productors estatals tan colpejats en els últims anys pels efectes d’acords amb la UE i pels seus beneficis per a la salut en època de refredats i grip com la que ens trobem, de manera que la rendibilitat seria molt més gran”.

El representant valencianista ha demanat “un inequívoc gest de suport a un sector molt important a València, Múrcia, Andalusia i Catalunya, que sosté milers d’empreses i famílies i injecta diners al castigat sector primari, que ha patit en carn pròpia els efectes de la crisi de preus i eixides comercials per l’entrada de producció de països africans que han propiciat els acords amb la UE, als quals Compromís es va oposar en solitari”.

La moció aprovada al novembre de 2017 a la cambra alta, per protegir els cítrics va ser proposada per Compromís i va tirar endavant amb els vots de Compromís PP, Cs, PDeCAT, Units-Podem, el Grup Mixt i l’abstenció de PSOE i PNB, però la falta d’interès per part de PP i PSOE i la falta d’un govern estable va aparcar aquesta iniciativa.

Mulet ha recordat que “res o poc ha canviat en aquest any en el sector més que l’evolució dels preus” i ha assenyalat que “la UE manté la seua negativa a estudiar amb afecte els efectes sobre els nostres cítrics davant la indiferència de el Govern espanyol, hi ha laxitud amb els controls a importacions i s’entreveuen nous problemes pels futurs acords comercials de Mercosur i els aranzels de Trump, el que pot comportar al sector que acabe no sent viable”.

La moció aprovada reclamava impulsar la creació d’un distintiu identificatiu dels cítrics d’origen espanyol perquè el consumidor puga identificar directament el producte autòcton i els seus avantatges (com gaudeix en l’actualitat el plàtan canari), fomentar el consum de taronja i mandarines i resta de cítrics d’origen espanyol dins les nostres fronteres, com a suport a aquest cultiu i els seus productors, reconeixent els beneficis del consum d’aquesta fruita com a part d’una alimentació saludable. Per a tal fi es demanava a el Govern col·laborar amb governs autonòmics i el sector productor, per dur a terme campanyes de foment del seu consum, especialment entre els més joves.

El tercer punt era promoure el seu consum per part de les institucions estatals, autonòmiques i locals en els restaurants i cafeteries d’edificis públics, col·legis, actes oficials, etcètera, i finalment instar les autoritats europees i estatals a que endurisquen els controls sanitaris en frontera per evitar l’entrada de vectors, agents nocius i problemes sanitaris i que l’arribada de països tercers no afecte la producció local.

Text de la moció aprovada:
http://www.senado.es/web/expedientdocblobservlet?legis=12&id=68743
Diari de sessions:
http://www.senado.es/legis12/publicaciones/pdf/senado/ds/ds_p_12_50.pdf#page=68


Compromís pide una campaña de fomento del consumo de cítricos ante la crisis del sector y por sus beneficios para la salud

La coalición recuerda que el Senado aprobó en 2017 una moción de la coalición como apoyo a este cultivo y sus productores, reconociendo los beneficios del consumo de esta fruta como parte de una alimentación saludable

Madrid, 1 de diciembre de 2019

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha reclamado hoy una campaña de fomento del consumo de los cítricos del país, “como apoyo a los productores estatales tan golpeados en los últimos años por los efectos de acuerdos con la UE y por sus beneficios para la salud en época de resfriados y gripe como la que nos encontramos, por lo que la rentabilidad sería mucho mayor”.

El representante valencianista ha pedido “un inequívoco gesto de apoyo a un sector muy importante en València, Murcia, Andalucía y Catalunya, que sostiene miles de empresas y familias e inyecta dinero en el castigado sector primario, que ha sufrido en sus carnes los efectos de la crisis de precios y salidas comerciales por la entrada de producción de países africanos que han propiciado los acuerdos con la UE, a los que Compromís se opuso en solitario”.

La moción aprobada en noviembre de 2017 en la Cámara Alta, para proteger los cítricos fue propuesta por Compromís y salió adelante con los votos de Compromís PP, Cs, PDeCAT, Unidos-Podemos, el Grupo Mixto y la abstención del PSOE y PNV pero la falta de interés por parte de PP y PSOE y la falta de un gobierno estable aparcó esta iniciativa.

Mulet ha recordado que “nada o poco ha cambiado en este año en el sector más que la evolución de los precios” y ha señalado que “la UE mantiene su negativa a estudiar con cariño los efectos sobre nuestros cítricos ante la indiferencia del Gobierno español, hay laxitud con los controles a importaciones y se vislumbran nuevos problemas por los futuros acuerdos comerciales de Mercosur y los aranceles de Trump, lo que puede conllevar al sector a que no sea viable”.

La moción aprobada reclamaba impulsar la creación de un distintivo identificativo de los cítricos de origen español para que el consumidor pueda identificar directamente el producto autóctono y sus ventajas (como goza en la actualidad el plátano canario), fomentar el consumo de naranja y mandarinas y resto de cítricos de origen español dentro de nuestras fronteras, como apoyo a este cultivo y sus productores, reconociendo los beneficios del consumo de esta fruta como parte de una alimentación saludable. Para tal fin se pedía al Gobierno colaborar con gobiernos autonómicos y el sector productor, para llevar a cabo campañas de fomento de su consumo, en especial entre los más jóvenes.
El tercer punto era promover su consumo por parte de las instituciones estatales, autonómicas y locales en los restaurantes y cafeterías de edificios públicos, colegios, actos oficiales, etcétera, y por último instar a las autoridades europeas y estatales a que endurezcan los controles sanitarios en frontera para evitar la entrada de vectores, agentes nocivos y problemas sanitarios y que la llegada de países terceros no afecte a la producción local.

Texto de la moción aprobada:
http://www.senado.es/web/expedientdocblobservlet?legis=12&id=68743

Diario de sesiones:
http://www.senado.es/legis12/publicaciones/pdf/senado/ds/ds_p_12_50.pdf#page=68

 

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *