a salamanca r
L’executiu descarta retornar la documentació robada per no haver-se sol·licitat abans de l’11 de gener de 2010.

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha lamentat que el Govern Sánchez seguisca els passos del Govern Rajoy, i s’aculla a uns terminis injusts per a no comprometre’s a retornar la documentació valenciana robada pels colpistes, i dipositada en l’Arxiu de Salamanca.

Mulet ha qualificat d’indecent que s’escuden de nou en el Reial decret 2134/2008, de 26 de desembre, pel qual es regula el procediment a seguir per a la restitució a particulars dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil, el qual finalitzava el seu període de sol·licitud de revolució l’11 de gener de 2010. “ Les Corts Valencianes van exigir per unanimitat aquesta tornada en 2004, molt abans per tant, i no es va atendre aquest requeriment, i davant una documentació robada per un règim il·legal, cal habilitar mecanismes legals per a la seua restitució, bé siga mitjançant un altre Reial decret o la fórmula que siga, no ens serveix que van establir un termini limitat, que s’òbriga un altre”.

Mulet ha qualificat com a espoli patrimonial als valencians i valencianes, la persistència dels “ papers de Salamanca” “en 26 d’abril del 1938 els colpistes creaven a la Delegació de l’Estat per a la Recuperació de Documents, encarregada de “requisar tota la documentació d’organismes republicans, partits, sindicats, desafectes al Moviment nacional i susceptibles de subministrar a l’Estat informació referent a l’actuació dels seus enemics”. Entre 1938 i 194, hi ha constància que, “almenys, vuit vagons de ferrocarril amb més de 80 tones de documents, llibres i revistes van ser enviats des de Vinaròs, Castelló, València i Alacant cap a l’Arxiu de Salamanca”.

D’aquesta forma, desenes d’ajuntaments valencians “patien l’espoli dels seus papers”, entre ells, Alacant, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigànim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorb, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, Cases Baixes, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, Sant Joan de Moro, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, València, Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia i Xiva, a particulars, entitats polítiques i sindicals.

La documentació “va servir en molts casos per a condemnar a mort a milers de persones o reprimir-les brutalment, i que, a dia d’avui, la documentació referent a ajuntaments pobles, entitats i institucions valencians continuen segrestats, al contrari del que ha passat amb uns altres que han pogut aconseguir-ho, continuen a Salamanca, lluny dels seus legítims propietaris”.

Notícia
Compromís critica que el Gobierno Sánchez vuelva a negar el retorno de los Archivos de Salamanca a la Generalitat, ayuntamientos o particulares.

El ejecutivo descarta devolver la documentación robada por no haberse solicitado antes del 11 de enero de 2010.

 El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha lamentado que el Gobierno Sánchez siga los pasos del Gobierno Rajoy, y se acoja a unos plazos injustos para no comprometerse a devolver la documentación valenciana robada por los golpistas, y depositada en el Archivo de Salamanca.

Mulet ha calificado de indecente que se escuden de nuevo en el Real Decreto 2134/2008, de 26 de diciembre, por el que se regula el procedimiento a seguir para la restitución a particulares de los documentos incautados con motivo de la Guerra Civil, el cual finalizaba su periodo de solicitud de revolución el 11 de enero de 2010.  “ Les Corts Valencianes exigieron por unanimidad este retorno en 2004, mucho antes por lo tanto, y no se atendió este requerimiento, y ante una documentación robada por un régimen ilegal, hay que habilitar mecanismos legales para su restitución, bien sea mediante otro Real Decreto o la fórmula que sea, no nos sirve que establecieron un plazo limitado, que se abra otro”.

Mulet ha calificado como expolio patrimonial a los valencianos y valencianas, la persistencia de los “ papeles de Salamanca” “en 26 de abril del 1938 los golpistas creaban a la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos, encargada de “requisar toda la documentación de organismos republicanos, partidos, sindicados, desafectos al Movimiento nacional y susceptibles de suministrar al Estado información referente a la actuación de sus enemigos”. Entre 1938 y 194, hay constancia que, “al menos, ocho vagones de ferrocarril con más de 80 toneladas de documentos, libros y revistas fueron enviados desde Vinaròs, Castelló, Valencia y Alicante hacia el Archivo de Salamanca”.

De esta forma, la Generalitat o  decenas de ayuntamientos valencianos “sufrían el expolio de sus papeles”, entre ellos  Alicante, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigánim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorp, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, Casas Bajas, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, San Juan de Moro, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, Valencia, Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia y Chiva, a particulares, entidades politicas y sindicales.

La documentación “sirvió en muchos casos para condenar a muerte a miles de personas o reprimirlas brutalmente, y que, a día de hoy, la documentación referente a ayuntamientos pueblos, entidades e instituciones valencianos continúan secuestrados, al contrario de lo que ha pasado con otros que han podido conseguirlo, continúan en Salamanca, lejos de sus legítimos propietarios”.