Compromís envia cartes al Papa i als bisbes espanyols perquè s’impliquen en l’eliminació del franquisme de les esglésies

En diferents respostes dels ajuntaments assenyalen la seua impossibilitat d’eliminar plaques per trobar-se en béns de l’Església

Madrid, 26 setembre 2018

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha enviat una carta als bisbes de totes les diòcesis espanyoles i al Papa Francescal Vaticà, en què els demana implicació en la desaparició de tota mena de simbologia franquista que puga continuar en els temples de la seua demarcació, donant instruccions als responsables de cada parròquia perquè cataloguen la seua existència i les retiren “quelcom que de ben segur serà agraït per molts ciutadans“, diu el comunicat.

La coalició ha aconseguit ja la retirada de milers de noms de carrers, monuments i símbols que incomplien la Llei de la Memòria Històrica mitjançant una campanya que ha consistit simplement en remetre comunicació als ajuntaments instant-los a complir la llei, “amb el que hem aconseguit eliminar i modernitzar nomenclatura de carrers, plaques, títols, simbologia varia que atemptava contra la memòria democràtica“, explica Mulet.

En molts municipis la resposta que rep el senador és que les plaques d’exaltació del franquisme “estan ubicades a les parets de les seues esglésies, ermites o temples religiosos catòlics de diversa índole, de manera que l’alcalde o alcaldessa de torn es veu incapacitat per retirar aquests símbols. En altres casos, l’autoritat municipal ha comunicat aquesta petició al rector o autoritat del temple, sense èxit o directament no s’han atrevit o no han volgut sol·licitar aquest canvi“, afegeix.

El representant territorial valencià i portaveu de la coalició al Senat recorda l’obligació de la normativa vigent cap a les administracions públiques que les obliga a prendre mesures oportunes per retirar escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura. “Aquesta legislació no afecta una entitat com l’Església, ja que no és una administració pública, però pensem que el manteniment d’aquestes plaques en les esglésies i temples, atempta greument contra la memòria democràtica i humilia les víctimes del règim franquista i els seus familiars“, indica en la seua missiva.

L’Església, com a titular d’aquests immobles ha de conciliar fe i raó, orientar les seues façanes a l’amor i a la concòrdia i no al nacionalcatolicisme del passat, que hauria d’haver acabat el 1975“, ha afegit. En aquest sentit el senador territorial valencià ha demanat recentment un petit gest en edificis religiosos de municipis com Siétamo, Alcalá de Ebro, Plasencia de Jalón, Llucena del Cid, el Toro, Cinctorres, Calatorao, Villahermosa del Río o Adahuesca, per citar alguns, “encara que n’hi ha molts més per tota la geografia” i en la qual l’Església catòlica ha de implicar-se.

La campanya d’enviament de cartes als ajuntaments iniciada per Compromís el 2017 i que es pot consultar en aquest enllaç https://bit.ly/2QC2gwM ha estat tot un èxit i ha deixat en dubte l’interès de les institucions de l’Estat i especialment les locals en el respecte i compliment de la legislació vigent. L’aposta de la coalició per eradicar aquests residus de la dictadura, impensables en qualsevol altre país democràtic del nostre entorn, ha aconseguit ja canviar més de mil carrers de tot l’Estat.

20092018 carta bisbes

En distintas respuestas los ayuntamientos señalan su imposibilidad de eliminar placas por encontrarse en bienes de la Iglesia

Madrid, 26 septiembre de 2018

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha enviado una carta a los obispos de todas las diócesis españolas y al Papa Francisco en el Vaticano, en la que les pide implicación en la desaparición de toda clase de simbología franquista que pueda continuar en los templos de su demarcación, dando instrucciones a los responsables de cada parroquia para que cataloguen su existencia y las retiren “algo que a buen seguro será agradecido por muchos ciudadanos”, reza el comunicado.

La coalición ha conseguido ya la retirada de miles de nombres de calles, monumentos y símbolos que incumplían la Ley de la Memoria Histórica mediante una campaña que ha consistido simplemente en remitir comunicación a los ayuntamientos instándoles a cumplir la Ley, “con lo que hemos conseguido eliminar y modernizar nomenclatura de calles, placas, títulos, simbología varia que atentaba contra la memoria democrática”, explica Mulet.

En muchos municipios la respuesta que recibe el senador es que las placas de exaltación del franquismo “están ubicadas en las paredes de sus iglesias, ermitas o templos religiosos católicos de diversa índole, por lo que el alcalde o alcaldesa de turno se ve incapacitado para retirar estos símbolos. En otros casos, la autoridad municipal ha comunicado esta petición al párroco o autoridad del templo, sin éxito o directamente no se han atrevido o no han querido solicitar este cambio”, añade.

El representante territorial valenciano y portavoz de la coalición en el Senado recuerda la obligación de la normativa vigente hacia las administraciones públicas que las obliga a tomar medidas oportunas para retirar escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura. “Esta legislación no afecta a una entidad como la Iglesia, ya que no es una administración pública, pero pensamos que el mantenimiento de estas placas en las iglesias y templos, atenta gravemente contra la memoria democrática y humilla a las víctimas del régimen franquista y sus familiares”, indica en su misiva.

La Iglesia, como titular de estos inmuebles debe conciliar fe y razón, orientar sus fachadas al amor y a la concordia y no al nacionalcatolicismo del pasado, que debió de acabar en 1975”, ha agregado. En este sentido el senador territorial valenciano ha pedido recientemente un pequeño gesto en edificios religiosos de municipios como Siétamo, Alcalá de Ebro, Plasencia de Jalón, Llucena del Cid, el Toro, Cinctorres, Calatorao, Villahermosa del Río o Adahuesca, por citar algunos, “aunque existen muchos más por toda la geografía” y en la que la Iglesia católica debe implicarse.

La campaña de envío de cartas a los ayuntamientos iniciada por Compromís en 2017 y que puede consultarse en este enlace https://bit.ly/2QC2gwM ha sido todo un éxito y ha dejado en entredicho el interés de las instituciones del Estado y especialmente las locales en el respeto y cumplimiento de la legislación vigente. La apuesta de la coalición por erradicar estos residuos de la dictadura, impensables en cualquier otro país democrático de nuestro entorno, ha conseguido ya cambiar más de mil calles de todo el Estado.

Descarrega en PDF
Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *