Reclamen conèixer els motius de la desestimació del Pla Museogràfic del Museu de Belles Arts de València

Madrid, 25 de febrer de 2018

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha reclamat que acabe el greuge que pateixen els espais culturals valencians, patrimoni i indústries pel que fa a ajudes, col·laboració en la gestió i falta de fons per part del Ministeri i altres organismes. “Es percep en qualsevol dels camps un menyspreu evident, una discriminació notòria i una falta de respecte cap a la potencialitat, projectes, bagatge i professionals de la nostra autonomia en la matèria“, ha indicat Navarrete.

El senador ha posat com a exemple l’interès de l’Estat pels seus propis espais, “com passa amb el castell de Sagunt, on no arriba un duro al monument que no siga per reparar danys d’emergència, sent titularitat d’aquest patrimoni i la manca de col·laboració en la matèria amb la Conselleria de Cultura o l’Ajuntament, que anhela un major pes en la gestió i inversions“.

El capítols de les subvencions ocupa una altra de les principals preocupacions per als senadors de la coalició, ja que “deixen com de quarta fila espais com l’IVAM, que compta amb nombroses obres pròpies, mentre premien MNAC o el Guggenheim que compten amb molt poca obra pròpia, amb diferències econòmiques abismals. El mateix passa amb el Palau de les Arts que programa tot l’any, mentre les subvencions si arriben a la Maestranza de Sevilla o a Bilbao, que rep diners per dos o tres obres a la temporada“, ha retret.

El Govern, per un mal funcionament de l’administració ja va deixar el 2016 sense subvenció a aquest espai museístic que va ser saquejat durant el govern del PP, encara que si van rebre els seus fons el Reina Sofia o el Prado. Compromís ha denunciat la manca de rigor d’uns criteris dispars, insostenibles, discrecionals i que possibiliten que, mentre un museu ingresse un milió d’euros, l’altre es quede amb una misèria, “quan són equiparables en grandària, visites i prestigi“, ha denunciat Navarrete.

Manca de voluntat amb el Museu de Belles Arts

D’altra banda la coalició ha reclamat còpia de l’expedient de desestimació del Pla Museogràfic del Museu de Belles Arts de València que, tot i ser la segona pinacoteca de l’Estat, per darrere del Museu del Prado, el Museu de Belles Arts de València segueix sent maltractat per la falta d’inversió estatal. Els esforços de la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, encarregada de la gestió han donat els seus fruits, donant-li a Sant Pius l’empenta que aquest es mereixia.

Després de les inversions en comptagotes, els dubtes, el bloqueig al projecte i el rebuig a un projecte espectacular de tal envergadura com el d’aquest recinte, tan sols és sostenible des d’una òptica de revenja política i de vetllada campanya de boicot cap allò valencià“, ha censurat el senador.

Compromís ha reclamat el dret dels ciutadans a accedir a la cultura, així com la universalitat de la mateixa i la injustícia que suposa reforçar tan sols dos pols, obviant altres zones com Elx, que reclama al seu Dama, el llegat de ciutats com Sagunt, Alacant i la ciutat de València, tercera urbs de l’Estat malgrat l’aïllament i l’interès en mantenir la dependència de gestió, demora en les actuacions i ofec econòmic.

25022018 plamuseografic

Compromís reclama un trato justo con los espacios culturales valencianos y que acabe la discriminación

Reclaman además conocer los motivos de desestimación del Plan Museográfico del Museu de Belles Arts de València 

Madrid, 25 de febrero de 2018

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha reclamado que acabe el agravio que sufren los espacios culturales valencianos, patrimonio e industrias en cuanto a ayudas, colaboración en la gestión y falta de fondos por parte del Ministerio y otros organismos. “Se percibe en cualquiera de los campos un desprecio evidente, una discriminación notoria y una falta de respeto hacia la potencialidad, proyectos, bagaje y profesionales de nuestra autonomía en la materia”, ha indicado Navarrete.

El senador ha puesto como ejemplo el interés del Estado por sus propios espacios, “como ocurre con el castillo de Sagunt donde no llega un duro al monumento que no sea para reparar daños de emergencia, siendo titularidad de ese patrimonio y la falta de colaboración en la materia con la Conselleria de Cultura o el Ayuntamiento que anhela un mayor peso en la gestión e inversiones”.

El capítulos de las subvenciones ocupa otra de las principales preocupaciones para los senadores de la coalición, pues “dejan como de cuarta fila espacios como el IVAM, que cuenta con obras propias, mientras premian el MNAC o el Guggenheim que cuentan con muy poca obra propia, con diferencias económicas abismales. Lo mismo ocurre con el Palau de les Arts que programa todo el año, mientras las subvenciones sí llegan a la Maestranza de Sevilla o a Bilbao, que recibe dinero por dos o tres obras a la temporada”, ha reprochado. El Gobierno, por un mal funcionamiento de la administración ya dejó en 2016 sin subvención a este espacio museístico que fue saqueado durante el gobierno del PP, aunque si recibieron sus fondos el Reina Sofía o el Prado. Compromís ha denunciado la falta de rigor de unos criterios dispares, insostenibles, discrecionales y que posibilitan que, mientras un museo ingrese un millón de euros, el otro se quede con una miseria, “cuando son equiparables en tamaño, visitas y prestigio”, ha denunciado Navarrete.

Falta de voluntad con el Museo de Bellas Artes

Por otro lado la coalición ha reclamado copia del expediente de desestimación del Plan Museográfico del Museo de Bellas Artes de València que, a pesar de ser la segunda pinacoteca del Estado, por detrás del Museo del Prado, el museo de Bellas Artes de València sigue siendo maltratado por la falta de inversión estatal. Los esfuerzos de la Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte, encargada de la gestión han dado sus frutos, dándole a Sant Pius el empuje que éste se merecía.

Tras las inversiones en cuenta gotas, las dudas, el bloqueo al proyecto y el rechazo a un proyecto espectacular de tal envergadura como el de este recinto tan solo son sostenibles desde una óptica de revancha política y de velada campaña de boicot hacia lo valenciano”, ha censurado el senador.

Compromís ha reclamado el derecho de los ciudadanos a acceder a la cultura, así como la universalidad de la misma y la injusticia que supone reforzar tan solo dos polos, obviando otras zonas como Elx, que reclama a su Dama, el legado de ciudades como Sagunt, Alacant y la ciudad de València, tercera urbe del Estado a pesar del aislamiento y el interés en mantener la dependencia de gestión, demora en las actuaciones y ahogo económico.