Carles Mulet posa com a exemple a revertir a la Tinença de Benifassà, que ha perdut un terç de la seua població en tan sols cinc anys

Madrid, 23 febrer 2018

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha exigit al Govern “un viratge” en les polítiques de lluita contra el despoblament dels municipis d’interior. El senador ha posat com a exemple del fracàs en aquest camp “les xifres del padró a la Tinença de Benifassà, que constaten com en tan sols cinc anys s’ha reduït un terç la població“.

En aquesta comarca aïllada de l’interior de Castelló, són destacables els problemes d’infraestructures, com ara carreteres, noves tecnologies de la informació i accés als serveis públics tot i trobar-se en un espectacular paratge natural protegit per figures de protecció estatals, valencianes i europees . “Urgeixen polítiques pensades en les 209 persones que a 1 de gener vivien en els nuclis de Fredes, Coratxà, Boixar, la Pobla i Bellestar, però també en Rossell i les pedanies de Bel o les Cases del Riu, perquè les xifres evidencien un fort drama social, amb una disminució d’un de cada tres habitants en un lustre“, ha assenyalat el senador valencià.

En una resposta a Compromís el Govern assegura compartir la seua preocupació i la necessitat de fer front als desafiaments demogràfics “però segueixen sense abordar els problemes associats a l’envelliment, la baixa natalitat, la manca de perspectives i altres desequilibris en la distribució de la població, com és el cas de xicotets ajuntaments, en els quals es pateixen dinàmiques de despoblament imparables“.

En aquest sentit Mulet, que és portaveu a la comissió especial sobre l’evolució demogràfica a Espanya, ha titllat d'”insuficients” algunes de les respostes, davant els problemes que es reprodueixen a les comarques d’interior, en el que s’ha vingut a denominar l'”Espanya buida“.

Així el Govern contesta que presta especialment atenció a col·lectius clau com són els joves i dones, incloent mesures específiques per afavorir la incorporació de joves a l’activitat agroalimentària i forestal, o reconèixer el paper de les dones i la generació d’oportunitats. “Asseguren afavorir les connexions de banda ampla d’internet o promoure territoris rurals o ciutats intel·ligents” però al ritme en què evoluciona el padró “corren el perill de fer polítiques per pobles i comarques sense persones, amb totes les complicacions negatives que això suposa per a el territori“.

El senador ha posat al govern valencià com a exemple de coordinació, amb l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), que ha creat una Comissió Interdepartamental per a la Lluita contra la Despoblació dels Municipis Valencians, que posa l’accent en les situacions d’emergència, creació de ocupació, desenvolupament territorial, manteniment de l’ensenyament en les zones rurals, mobilitat o avantatges fiscals, entre d’altres. “El Govern de Rajoy ha de posar-se les piles i afrontar aquesta problemàtica, dotant a les autonomies de recursos per realitzar polítiques específiques amb aquests territoris i acompanyar les iniciatives com les liderades per l’administració valenciana“, ha conclòs Mulet.

tinença r tinença anexe tinença benifassa

Compromís reclama al Estado políticas para frenar el despoblamiento del interior y garantizar su futuro

Carles Mulet pone como ejemplo a revertir a la Tinença de Benifassà, que ha perdido un tercio de su población en tan solo cinco años

Madrid, 23 de febrero de 2018

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha exigido al Gobierno “un viraje” en las políticas de lucha contra el despoblamiento de los municipios de interior. El senador ha puesto como ejemplo del fracaso en este campo “las cifras del padrón en la Tinença de Benifassà, que constatan como en tan solo cinco años se ha reducido un tercio la población”.

En esta comarca aislada del interior de Castelló, son destacables los problemas de infraestructuras, tales como carreteras, nuevas tecnologías de la información y acceso a los servicios públicos a pesar de hallarse en un espectacular paraje natural protegido por figuras de protección estatales, valencianas y europeas. “Urgen políticas pensadas en las 209 personas que a 1 de enero vivían en los núcleos de Fredes, Coratxà, Boixar, la Pobla y Bellestar, pero también en Rossell y la pedanía de Bel o les Cases del Riu, porque las cifras evidencian un fuerte drama social, con una disminución de uno de cada tres habitantes en un lustro”, ha señalado el senador valenciano.

En una respuesta a Compromís el Gobierno asegura compartir su preocupación y la necesidad de hacer frente a los desafíos demográficos “pero siguen sin abordar los problemas asociados al envejecimiento, la baja natalidad, la falta de perspectivas y demás desequilibrios en la distribución de la población, como es el caso de pequeños ayuntamientos, en los que se sufren dinámicas de despoblación imparables”.

En este sentido Mulet, que es portavoz en la comisión especial sobre la evolución demográfica en España, ha tildado de “insuficientes” algunas de las respuestas, ante los problemas que se reproducen en las comarcas de interior, en lo que se ha venido a denominar la “España vacía”.

Así el Gobierno contesta que presta especialmente atención a colectivos clave como son los jóvenes y mujeres, incluyendo medidas específicas para favorecer la incorporación de jóvenes a la actividad agroalimentaria y forestal, o reconocer el papel de las mujeres y la generación de oportunidades. “Aseguran favorecer las conexiones de banda ancha de internet o promover territorios rurales o ciudades inteligentes” pero al ritmo en el que evoluciona el padrón “corren el peligro de hacer políticas para pueblos y comarcas sin personas, con todas las complicaciones negativas que ello supone para el territorio”.

El senador ha puesto al gobierno valenciano como ejemplo de coordinación con l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), que ha creado una Comisión Interdepartamental para la Lucha contra la Despoblación de los Municipios Valencianos, que pone el acento en las situaciones de emergencia, creación de empleo, desarrollo territorial, mantenimiento de la enseñanza en las zonas rurales, movilidad o ventajas fiscales, entre otras. “El Gobierno de Rajoy debe ponerse las pilas y afrontar esta problemática, dotando a las autonomías de recursos para realizar políticas específicas con estos territorios y acompañar las iniciativas como las lideradas por la administración valenciana”, ha concluido Mulet.