Un perillós delinqüent va assassinar al desembre als guàrdies civils Víctor Romero Pérez i Víctor Jesús Caballero Espinosa i al ramader José Luis Iranzo, el que va consternar tot Aragó. Posteriorment l’autor va ser detingut després de patir un accident de trànsit entre Cantavella i Mirambell

Madrid, 20 de febrer de 2018

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha informat hui que la coalició, amb els suports del grup parlamentari Units Podem – En Comú Podem – En Marea i del PDeCAT, ha formalitzat la petició de creació d’una comissió per investigar els crims ocorreguts el passat 14 de desembre de 2017 a les localitats d’Andorra i Albalate de l’Arquebisbe (Terol), on s’estudien, analitzen i es depuren, si escau, totes les possibles responsabilitats polítiques i s’extrega el coneixement necessari per adoptar, per part de les administracions públiques implicades, totes les mesures que consideren més adequades destinades a previndre, en la mesura del possible, aquest tipus de situacions. La comissió busca a més conèixer a fons el grau d’implicació que les retallades propiciats en els últims anys en matèria de seguretat ciutadana han pogut tenir en aquest lamentable succés que va commocionar els veïns de Terol i bona part de la ciutadania d’Aragó i de l’Estat amb l’ànim que servisca per corregir i previndre fets futurs similars.

Mulet ha agraït el suport dels senadors dels diferents grups per investigar com reclamava la Chunta Aragonesista i Esquerra Unida i que Compromís ha dut al Senat uns fets “en els que va poder influir la manca d’agents en el medi rural, una cosa que es repeteix a la resta d’administracions com a conseqüència de la manca de reposició de personal, aspecte limitat pel Govern i la legislació actual i que ens obliga a reflexionar“. El senador territorial ha explicat que “el Govern ha de reflexionar i entendre que la gent necessita d’agents que tinguen cura del medi rural, de metges que els curen, funcionaris que els atenguen i serveis de qualitat i que, de vegades les retallades poden ser molt perilloses, com hem pogut veure en ocasions“.

La policia ha perdut, des que governa Mariano Rajoy, un 9,9% d’agents i la Guàrdia Civil un 6,4% a tot Espanya. És evident la manca d’efectius desplegats per les Forces i Seguretat de l’Estat en el medi rural, de tant en tant apareixen a la premsa notícies de robatoris a diversos habitatges i naus en el medi rural.

Tal manca d’efectius ha estat produïda, fonamentalment, per la política del Govern Central respecte a la funció pública, limitant la taxa de reposició de llocs de treball públics el que s’ha traduït en una pèrdua de places d’empleats públics, també dins dels cossos i forces de Seguretat de l’Estat.

L’Associació Unificada de la Guàrdia Civil xifra entre 700 i 800 els efectius addicionals que són necessaris a Aragó. Diverses han estat les vegades que les Corts d’aquesta autonomia, en la present i passades legislatura, han demandat al Govern d’Espanya un increment dels efectius i dotacions desplegats per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat per a la prevenció de la delinqüència i la protecció dels béns i persones de les zones rurals d’Aragó.

Els gravíssims fets van tindre lloc durant el mes de desembre al Mas del Saso, en els quals un perillós delinqüent va assassinar als guàrdies civils Víctor Romero Pérez i Víctor Jesús Caballero Espinosa i al ramader José Luis Iranzo, que consternaren a tot Aragó.

A més les discrepàncies en el relat dels fets entre el Subdelegat del Govern a Terol i el Ministre de l’Interior, no fan més que augmentar la por i la desconfiança de la gent de la zona. El món rural sobreviu al nostre país amenaçat per la falta de rendibilitat, la despoblació per la falta d’alternatives, envelliment, absència de serveis i inseguretat. Davant tots aquests problemes, pot ser letal per al seu futur, l’aparició de la por per la proliferació de fets delictius i l’absència de seguretat.

Els fets succeïts al desembre passat a Terol han de suposar, forçosament, un punt d’inflexió sobre el qual reflexionar seriosament a través d’una comissió creada a aquest efecte i analitzant els fets que van succeir. S’han de demanar, sense dilacions, responsabilitats polítiques i exigir al Govern d’Espanya que adopte les mesures necessàries per a garantir amb major eficàcia la seguretat a les zones més afectades per les retallades d’efectius de les Forces i Cossos de Seguretat.

22022018 com invest crimenes reg_94514

Compromís formaliza en el Senado la petición de una comisión para investigar los asesinatos de Teruel

Un peligroso delincuente asesinó en diciembre a los Guardias Civiles Víctor Romero Pérez y Víctor Jesús Caballero Espinosa y al ganadero José Luis Iranzo, lo que consternó a todo Aragón. Posteriormente el autor fue detenido tras sufrir un accidente de tráfico entre Cantavieja y Mirambel

Madrid, 20 de febrero de 2018

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha informado hoy que la coalición, con los apoyos del grupo parlamentario Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea y del PDeCAT, ha formalizado la petición de crear una Comisión para investigar los crímenes ocurridos el pasado 14 de diciembre de 2017 en las localidades de Andorra y Albalate del Arzobispo (Teruel), donde se estudien, analicen y se depuren, en su caso, todas las posibles responsabilidades políticas y se extraiga el conocimiento necesario para adoptar, por parte de las Administraciones Públicas implicadas, cuantas medidas se consideren más adecuadas destinadas a prevenir, en la medida de lo posible, este tipo de situaciones. La comisión busca además conocer a fondo el grado de implicación que los recortes propiciados en los últimos años en materia de seguridad ciudadana han podido tener en este lamentable suceso que conmocionó a los vecinos de Teruel y buena parte de la ciudadanía de Aragón y del Estado con el ánimo que sirva para corregir y prevenir hechos futuros similares.

Mulet ha agradecido el apoyo de los senadores de los distintos grupos para investigar como reclamaba la Chunta Aragonesista e Izquierda Unida y que Compromís ha llevado al Senado unos hechos “en los que pudo influir la falta de agentes en el medio rural, algo que se repite en el resto de administraciones como consecuencia de la falta de reposición de personal, algo limitado por el Gobierno y la legislación actual y que nos obliga a reflexionar”. El senador territorial ha explicado que “el Gobierno debe reflexionar y entender que la gente precisa de agentes que cuiden el medio rural, de médicos que les curen, funcionarios que les atiendan y servicios de calidad y que, en ocasiones los recortes pueden ser muy peligrosos, como hemos podido ver en ocasiones”.

La Policía ha perdido, desde que gobierna Mariano Rajoy, un 9,9% de agentes y la Guardia Civil un 6,4% en toda España. Es evidente la falta de efectivos desplegados por las Fuerzas y Seguridad del Estado en el medio rural, cada cierto tiempo aparecen en la prensa noticias de robos en varias viviendas y naves en el medio rural.

Tal falta de efectivos ha estado producida, fundamentalmente, por la política del Gobierno Central respecto a la función pública, limitando la tasa de reposición de empleos públicos lo que se ha traducido en una pérdida de plazas de empleados públicos, también dentro de los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado.

La Asociación Unificada de la Guardia Civil cifra entre 700 y 800 los efectivos adicionales que son necesarios en Aragón. Varias han sido las veces que las Cortes de esta autonomía, en la presente y pasadas legislatura, han demandado al Gobierno de España un incremento de los efectivos y dotaciones desplegados por las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado para la prevención de la delincuencia y la protección de los bienes y personas de las zonas rurales de Aragón.

Los gravísimos hechos tuvieron lugar durante el mes de diciembre en el Mas del Saso, en los que un peligroso delincuente asesinó a los Guardias Civiles Víctor Romero Pérez y Víctor Jesús Caballero Espinosa y al ganadero José Luis Iranzo, que consternaron a todo Aragón.

Además las discrepancias en el relato de los hechos entre el Subdelegado del Gobierno en Teruel y el Ministro del Interior, no hacen más que acrecentar el miedo y la desconfianza de las gentes de la zona. El mundo rural sobrevive en nuestro país amenazado por la falta de rentabilidad, la despoblación por la falta de alternativas, envejecimiento, ausencia de servicios e inseguridad. Ante todos estos problemas, puede ser letal para su futuro, la aparición del miedo por la proliferación de hechos delictivos y la ausencia de seguridad.

Los hechos sucedidos en diciembre pasado en Teruel deben suponer, forzosamente, un punto de inflexión sobre el que reflexionar seriamente a través de una comisión creada a tal efecto y analizando los hechos que sucedieron. Se deben pedir, sin dilaciones, responsabilidades políticas y exigir al Gobierno de España que adopte las medidas necesarias para garantizar con mayor eficacia la seguridad en las zonas más afectadas por los recortes de efectivos de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad.