El senador Carles Mulet considera vulnerado su derecho a conocer cómo ha afectado económicamente el enorme despliegue de fuerzas en Cataluña ante una consulta que según el Gobierno ‘no existió’

Madrid, 3 de noviembre de 2017 

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, pedirá amparo tras vetar el Gobierno varias preguntas del representante territorial en las que pedía conocer el coste del operativo movilizado con motivo del referéndum catalán, en el que se activaron miles de agentes de los cuerpos y fuerzas de seguridad (CFSE), desplazaron vehículos con agentes de todo el Estado y se fletaron barcos-hotel entre otras medidas para responder contra el referéndum del 1 de octubre.

Entre las interpelaciones del senador figuraban aspectos como el coste en el combustible, si el Gobierno comparte la frase de ‘a por ellos’, definir a por quién había que ir; el número de efectivos policiales y militares desplazados, si pagaron los peajes en la AP-7, si estaban autorizadas concentraciones para jalear a los agentes que partían hacia Cataluña, el número de hospedados en los cruceros, si se cesarían ministros tras las desproporcionadas cargas policiales contra la población catalana o si el operativo ha dejado desatendidas otras zonas. Por otro lado pedían saber quien dio las órdenes de golpear y maltratar a la población, el número de denuncias contra los CFSE o si el Gobierno se sentía orgulloso de la imagen dada al exterior por la represión, entre otras.

Así el Gobierno en su respuesta genérica veta muchas de las respuestas basándose en el Acuerdo del Consejo de Ministros de 28 de noviembre de 1986, por el que se clasifican determinados asuntos y materias con arreglo a la Ley de Secretos Oficiales, que otorgó con carácter genérico la clasificación de ‘reservado’ a los planes de seguridad de Instituciones y Organismos Públicos, algo que Mulet considera “vulnera mis derechos como senador a recabar de las Administraciones Públicas los datos, informes o documentos que obren en poder de éstas”. El senador ha rechazado tal forma de ver las cosas “pues solo pido cifras, costes económicos y aspectos de control político, algo que no afecta a las operaciones abiertas ”, ha señalado Mulet, que ha rechazado que se hayan seguido los principios de congruencia, oportunidad y proporcionalidad.

Mulet ha explicado que “la ciudadanía tiene derecho a saber qué se ha hecho con su dinero” y ha censurado la irresponsable gestión del Ministro de Interior. “Estamos ante una involución gravísima del Estado de Derecho. La Fiscalía controlada por el Gobierno al frente de la cual hay un fiscal reprobado, podría estar extralimitándose con sus medidas hacia el gobierno y los representantes políticos escogidos por los ciudadanos de Catalunya. A eso se suma ahora un Gobierno que viola un principio de esta democracia que es el estar sometido al control parlamentario: atacan directamente a la Constitución y al reglamento del Senado que tiene rango de ley y a los derechos básicos de los senadores. La deriva de este Gobierno es realmente preocupante“, ha agregado.

El celo en ocultar estos datos choca radicalmente con las afirmaciones del Gobierno de que el referéndum no existió, con su requerimiento poco claro y con la respuesta del Gobierno catalán que, en realidad, lo que le decía es que no se aplicó la Declaración Unilateral de Independencia.

a por ellos 2 a por ellos 3 a por ellos 4 a por ellos 5 a por ellos 6 a por ellos resposta a por ellos barcos carega policia 2 carrega policia 3 carrega policia 4 carrega policia 5 carreges policia 1 carreges policia resposta gc ap7 2 gc ap7 gc bcn numero gc castelló gc catalunya

Compromís demanarà empara després del veto a diferents preguntes sobre el cost de l’operació pel referèndum català

El senador Carles Mulet considera vulnerat el seu dret a conèixer com ha afectat econòmicament l’enorme desplegament de forces a Catalunya davant una consulta que segons el Govern ‘no va existir’

Madrid, 3 de novembre de 2017

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, demanarà empara després vetar el Govern diverses preguntes del representant territorial en què demanava conèixer el cost de l’operatiu mobilitzat amb motiu del referèndum català, en què es van activar milers d’agents dels cossos i forces de seguretat (CFSE), van desplaçar vehicles amb agents de tot l’Estat i es van llogar vaixells-hotel entre altres mesures per respondre contra el referèndum de l’1 d’octubre.

Entre les interpel·lacions del senador figuraven aspectes com el cost en combustible, si el Govern comparteix la frase de ‘a per ells’, definir a per qui calia anar; el nombre d’efectius policials i militars desplaçats, si van pagar els peatges a l’AP-7, si estaven autoritzades concentracions per animar als agents que partien cap a Catalunya, el nombre d’allotjats en els creuers, si es cessarien ministres després de les desproporcionades càrregues policials contra la població catalana o si l’operatiu ha deixat desateses altres zones. D’altra banda demanaven saber qui va donar les ordres de colpejar i maltractar la població, el nombre de denúncies contra els CFSE o si el Govern se sentia orgullós de la imatge donada a l’exterior per la repressió, entre d’altres.

Així el Govern en la seua resposta genèrica veta moltes de les respostes basant-se en l’Acord del Consell de Ministres de 28 de novembre de 1986, pel qual es classifiquen determinats assumptes i matèries d’acord amb la Llei de Secrets Oficials, que va atorgar amb caràcter genèric la classificació de ‘reservat’ als plans de seguretat d’Institucions i Organismes Públics, cosa que Mulet considera “vulnera els meus drets com a senador a demanar de les Administracions Públiques les dades, informes o documents que estiguen en poder d’aquestes“. El senador ha rebutjat tal manera de veure les coses “ja que només demane xifres, costos econòmics i aspectes de control polític, quelcom que no afecta les operacions obertes“, ha assenyalat Mulet, que ha rebutjat que s’hagen seguit els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.

Mulet ha explicat que “la ciutadania té dret a saber què s’ha fet amb els seus diners” i ha censurat la irresponsable gestió del ministre d’Interior. “Estem davant d’una involució gravíssima de l’Estat de Dret. La Fiscalia controlada pel Govern, al capdavant de la qual hi ha un fiscal reprovat, podria estar extralimitant-se amb les seues mesures cap al govern i els representants polítics escollits pels ciutadans de Catalunya. A això se suma ara un Govern que viola un principi d’aquesta democràcia que és l’estar sotmès al control parlamentari: ataquen directament a la Constitució i al reglament del Senat, que té rang de llei i als drets bàsics dels senadors. La deriva d’aquest Govern és realment preocupant “, ha afegit.

El zel a amagar aquestes dades xoca radicalment amb les afirmacions del Govern que el referèndum no va existir, amb el seu requeriment poc clar i amb la resposta del Govern català que, en realitat, el que li deia és que no es va aplicar la Declaració Unilateral d’Independència.