La coalició ha preguntat al Govern què pensa fer per evitar que el palauet que va il·luminar avenços en neurociència acabe desdibuixat com a habitatges

Compromís ha preguntat des del Senat, al Govern, si té previst prendre alguna mesura per evitar que la casa en què va viure els seus últims 23 anys Santiago Ramón y Cajal, premi Nobel de Fisiologia i pare de la neurociència, acabe transformada en set pisos particulars amb jardí i gimnàs.

La interpel·lació realitzada per la coalició valenciana es produeix després de rebre una petició sol·licitant col·laboració. Per al senador Carles Mulet, “Espanya no pot seguir permetent-se un menyspreu cap als investigadors, els creadors, els que estan realitzant avenços científics en l’actualitat i els que els van fer en el passat, contribuint a un món millor, de manera que entenem que seu habitatge hauria de tindre usos vinculats a difondre el seu treball, vida i obra. El Govern hauria d’estar a l’alçada i liderar l’aposta per la reivindicació i dignificació del treball de Ramón y Cajal”.

El seu llegat roman emmagatzemat en caixes a l’Institut Cajal del CSIC (el col·lectiu The Cajal Legacy Group va sol·licitar a la Unesco que aquest llegat siguera catalogat com a Patrimoni de la Humanitat) però du tres dècades en una cambra “quan hauria d’estar en un museu a l’ alçada del científic”.

La campanya, està també en marxa a la plataforma change.org i defensa que “no podem romandre impassibles davant aquest nou atac contra la cultura del nostre país, i per tant demanem que, sense excuses de cap tipus i complint amb la seua obligació de salvaguardar el patrimoni arquitectònic, històric i científic, les diferents administracions (Ajuntament, Comunitat Autònoma i Ministeri d’Educació, Cultura i Esport) actuen per evitar aquest nou atemptat cultural”.

El palauet va ser construït per a Cajal, l’únic Premi Nobel científic espanyol juntament amb Severo Ochoa, per l’arquitecte Julio Martínez-Zapata i va residir-hi des de 1911 fins a la seua defunció en 1934. Al costat d’ell va estar el “Laboratori d’Investigacions biològiques doctor Cajal”. Es troba al carrer Alfons XII de Madrid, un lloc cèntric i privilegiat que potencia encara més el seu valor, al costat del Passeig del Prado (amb els propers museus Prado, Thyssen i Reina Sofía i que aspira a ser declarat Patrimoni de la Humanitat), el Col·legi de Metges de Madrid (on es conserva l’aula de la Facultat de Mediciona on el Nobel va fer classes), el Museu Nacional d’Antropologia (on el científic va tenir el seu laboratori), el parc del Retiro (on va estar l’Institut Cajal i romanen institucions científiques com el Reial Observatori Astronòmic), el Jardí Botànic o el Panteó d’Homes Il·lustres.

Totes les administracions tenen ací una oportunitat magnífica de demostrar la seua preocupació per la conservació del patrimoni cultural i científic i d’evitar que, un cop més, siga destruït.

Els senadors de Compromís coincideixen amb la necessitat de paralitzar immediatament les obres de manera cautelar, protegir el palauet i transformar-lo en una Casa-Museu per a albergar el llegat del científic com vol el Col·legi de Metges o per complementar el planejat museu en ell, dins el respecte a la llei i als seus actuals propietaris.

Compromís reclama actuaciones para salvaguardar la casa del Premio Nobel Ramón y Cajal y que no sea transformada

La coalición ha preguntado al Gobierno qué piensa hacer para evitar que el palacete que alumbró avances en neurociencia acabe desdibujado como viviendas

Compromís ha preguntado desde el Senado, al Gobierno, si tiene previsto tomar alguna medida para evitar que la casa en la que vivió sus últimos 23 años Santiago Ramón y Cajal, premio Nobel de Fisiología y padre de la neurociencia, acabe transformada en siete pisos particulares con jardín y gimnasio.

La interpelación realizada por la coalición valenciana se produce después de recibir una petición solicitando colaboración. Para el senador Carles Mulet, “España no puede seguir permitiéndose un desprecio hacia los investigadores, los creadores, los que están realizando avances científicos en la actualidad y los que los hicieron en el pasado, contribuyendo a un mundo mejor, por lo que entendemos que su vivienda debería tener usos vinculados a conocer su trabajo, vida y obra. El Gobierno debería estar a la altura y liderar la apuesta por la reivindicación y dignificación del trabajo de Ramón y Cajal”.

Su legado permanece almacenado en cajas en el Instituto Cajal del CSIC (el colectivo The Cajal Legacy Group solicitó a la Unesco que este legado sea catalogado como Patrimonio de la Humanidad) pero lleva tres décadas en un cuarto “cuando debería estar en un museo a la altura del científico”.

La campaña, está también en marcha en la plataforma change.org y defiende que “no podemos permanecer impasibles ante este nuevo ataque contra la cultura de nuestro país, y por tanto pedimos que, sin excusas de ningún tipo y cumpliendo con su obligación de salvaguardar el patrimonio arquitectónico, histórico y científico, las distintas administraciones (Ayuntamiento, Comunidad Autónoma y Ministerio de Educación, Cultura y Deporte) actúen para evitar este nuevo atentado cultural”.

El palacete fue construido para Cajal, el único premio Nobel científico español junto con Severo Ochoa, por el arquitecto Julio Martínez-Zapata y en el residió desde 1911 hasta su fallecimiento en 1934. Junto a él estuvo el “Laboratorio de Investigaciones biológicas Doctor Cajal”. Se encuentra en la calle Alfonso XII de Madrid, un lugar céntrico y privilegiado que potencia aún más su valor, junto al Paseo del Prado (con los cercanos museos Prado, Thyssen y Reina Sofía y que aspira a ser declarado Patrimonio de la Humanidad), el Colegio de Médicos de Madrid (donde se conserva el aula de la Facultad de Mediciona donde el Nobel dio clases), el museo Nacional de Antropología (donde el científico tuvo su laboratorio), el parque del Retiro (donde estuvo el Instituto Cajal y permanecen instituciones científicas como el Real Observatorio Astronómico), el Jardín Botánico o el Panteón de Hombres Ilustres.

Todas las administraciones tienen aquí una oportunidad estupenda de demostrar su preocupación por la conservación del patrimonio cultural y científico y de evitar que, una vez más, sea destruido.

Los senadores de Compromís coinciden con la necesidad de paralizar inmediatamente las obras de forma cautelar, proteger el palacete y transformarlo en una Casa-Museo para albergar el legado del científico como quiere el Colegio de Médicos o para complementar el planeado museo sobre él dentro del respeto a la ley y a sus actuales propietarios.