En l’actualitat, tot i cotitzar a la Mutualitat de l’Advocacia, se’ls exclou una cosa tan bàsica com el dret a la baixa per maternitat

Els senadors de Compromís Jordi Navarrete i Carles Mulet han presentat una bateria de preguntes per reclamar que les dones tinguen el dret a la baixa per maternitat independentment del seu ofici. “Diverses dones advocades del nostre país ens han comunicat que en ple segle XXI, on el dret a ser mare semblava mínimament garantit i la baixa per maternitat un dret ja conquistat, i malgrat cotitzar a la Mutualitat de l’Advocacia, un sistema considerat com alternatiu al Règim d’Autònoms i en el qual estan la majoria de dones lletrades, aquest exclou cobertures socials tan bàsiques com el permís de maternitat de 16 setmanes i qualsevol remuneració d’aquest període“.

És a dir, en l’actualitat, no tenen dret a una baixa per maternitat, com qualsevol mare d’aquest país que cotitze a la Seguretat Social. “Es tracta sense cap dubte d’una discriminació flagrant en relació a d’altres col·lectius de treballadors“, assenyala Mulet que, per la seua situació d’alta en el règim general de la Seguretat Social o per tractar-se de funcionaris públics o assimilats, tenen la possibilitat de accedir al benefici que suposa la suspensió de la seua relació laboral durant el període de quatre mesos determinat per la Llei.

La situació, segons denuncia Compromís és encara més enrevessada, ja que “a més, als pares homes afectats per la situació de la seua parella, tot i estar donats d’alta en el règim general de la Seguretat Social o bé sent funcionaris, se’ls nega el dret a gaudir de la suspensió de la relació laboral remunerada per maternitat, pel simple fet que la mare siga mutualista el que, entenem, suposa un doble perjudici a la família“.

Així en l’actualitat ser advocada en servei i donar a llum un fill suposa un problema per a ella i la seua parella, que no pot ni gaudir d’aquest dret si la seua dona està en actiu en no ser creditora del permís per maternitat, per la qual cosa no poden exercitar ni cedir-lo. Segons sentències de Tribunals Superiors de Justícia no li són aplicables les mesures que disposa per a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral de la Llei 7/2007, de 12 d’abril, de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, ni tampoc les de l’Estatut dels Treballadors. “A pesar que la situació està legalment d’aquesta manera, entenem que la societat ha d’avançar, de manera que reclamem que es legisle en la matèria de manera que les advocades puguen gaudir d’un permís de maternitat estiguen incloses en el règim que estiguen, com qualsevol altra dona, igual que els seus marits“, ha conclòs.

PREGUNTES

Ja que la baixa per maternitat no és un dret garantit a totes les treballadores, Quines mesures pensa adoptar dins les seues competències per canviar la legislació i fer-la més justa?

Per què es permet que la Mutualitat de l’Advocacia no contemple aquest dret?

Quines millores van a proposar per pal·liar aquesta situació, sens dubte anòmala?

Com garanteix l’actual sistema que les lletrades no patisquen estrès, o garantir-los la lactància materna als seus fills i portar una conciliació de la vida familiar i laboral mínimament garantida?.


Compromís reclama que las mujeres abogadas puedan tener baja por maternidad al margen de dónde coticen

En la actualidad, a pesar de cotizar en la Mutualidad de la Abogacía, se les excluye algo tan básico como el derecho a la baja por maternidad

València, 13 de noviembre de 2016

Los senadores de Compromís Jordi Navarrete y Carles Mulet han presentado una batería de preguntas para reclamar que las mujeres tengan el derecho a la baja por maternidad independientemente de su oficio. “Varias mujeres abogadas de nuestro país nos han comunicado que en pleno siglo XXI, donde el derecho a ser madre parecía mínimamente garantizado y la baja por maternidad un derecho ya conquistado, y a pesar de cotizar en la Mutualidad de la Abogacía, un sistema considerado como alternativo al Régimen de Autónomos y en el que están la mayoría de mujeres letradas, éste excluye coberturas sociales tan básicas como el permiso de maternidad de 16 semanas y cualquier remuneración de dicho periodo”.

Es decir, en la actualidad, no tienen derecho a una baja por maternidad, como cualquier madre de este país que cotice en la Seguridad Social. “Se trata sin lugar a dudas de una discriminación flagrante en relación a otros colectivos de trabajadores”, señala Mulet que, por su situación de alta en el Régimen General de la Seguridad Social o por tratarse de funcionarios públicos o asimilados, tienen la posibilidad de acceder al beneficio que supone la suspensión de su relación laboral durante el período de cuatro meses determinado por la Ley.

La situación, según denuncia Compromís es todavía más enrevesada, ya que “además, a los padres varones afectados por la situación de su pareja, aun estando dados de alta en el Régimen General de la Seguridad Social o bien siendo funcionarios, se les niega el derecho a disfrutar de la suspensión de la relación laboral remunerada por maternidad, por el mero hecho de que la madre sea mutualista, lo que entendemos supone un doble perjuicio a la familia”.

Así en la actualidad ser abogada en servicio y dar a luz un hijo supone un problema para ella y su pareja, que no puede ni disfrutar de tal derecho si su mujer está en activo al no ser acreedora del permiso por maternidad, por lo que no pueden ejercitarlo ni cederlo. Según sentencias de Tribunales Superiores de Justicia no le son de aplicación las medidas dispuestas para la conciliación de la vida personal, familiar y laboral de la Ley 7/2007, de 12 de abril, del Estatuto básico del empleado público, ni tampoco las del Estatuto de los Trabajadores. “A pesar que la situación está legalmente de esta manera, entendemos que la sociedad debe avanzar, por lo que reclamamos que se legisle en la materia de manera que las abogadas puedan disfrutar de un permiso de maternidad estén incluidas en el régimen que estén, como cualquier otra mujer, al igual que sus maridos”, ha concluido.

 

 

PREGUNTAS

Ya que la baja por maternidad no es un derecho garantizado a todas las trabajadoras, ¿Qué medidas piensa adoptar dentro de sus competencias para cambiar la legislación y hacerla más justa?

¿Por qué se permite que la Mutualidad de la Abogacía no contemple este derecho?

¿Qué mejoras van a proponer para paliar esta situación a todas luces anómala?

¿Cómo garantiza el actual sistema que las letradas no sufran estrés, o garantizarles la lactancia materna a sus hijos y llevar una conciliación de la vida familiar y laboral mínimamente garantizada?.