Reclama que s’adopten les decisions necessàries per obrir un debat social i a prendre les mesures corresponents sobre el fus horari

València, 30 d’octubre de 2016

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, registraran al Senat la proposta que s’estudie que l’hora no es retarde cada any a finals d’octubre, declaració institucional dels grups de les Corts Valencianes que assumeix el text en el mateix sentit que va ser aprovat al Parlament Balear la passada setmana. “En resum la declaració pactada acorda instar el Govern a adoptar les decisions necessàries per obrir un debat social i a prendre les mesures corresponents sobre el fus horari, tenint en compte els criteris econòmics i socials“, han assenyalat els senadors valencians.

Han estat els hotelers d’aquesta autonomia que han plantejat l’adopció d’aquests acords que han estat consensuats per tots els grups (PP, PSOE, Compromís i Ciutadans) presents a la cambra autonòmica. El document remarca “els beneficis de gaudir de més claror quan acabem les obligacions diàries, adoptant un fus horari que promoga que es duguen a terme activitats a l’aire lliure, incloses les activitats familiars fora de casa“.

La mesura de mantenir el fus horari d’estiu permetria aprofitar més les hores de sol a les tardes durant els dies d’hivern, el que podria generar importants beneficis econòmics al sector turístic. “Disposar de llum natural per més temps no només suposa un estalvi de llum, sinó que ens permet aprofitar aquest temps amb activitats amb els nostres fills, familiars, anar de compres, a alguna terrassa o perllongar les nostres relacions socials, el que suposen innegables beneficis que amb l’actual horari no aprofitem“, ha assenyalat el senador territorial, Carles Mulet.

 

Pràctica anacrònica

L’actual fus no és el que correspondria a territoris com el valencià, cosa que s’evidencia cada any després del canvi d’hora. “Hem de corregir la gràcia que Franco va voler fer-li a Hitler després de la Guerra Civil. Pels nostres pobles passa el meridià de Greenwich i l’horari d’estiu al País Valencià ofereix grans avantatges socials i per als sectors productius“, han afegit.

 

Recentment hem debatut al Senat una moció del PP en suport al sector turístic com sempre buida d’idees i de pressupost. Per això proposarem aquesta mesures sorgida del mateix sector amb una proposta clara: la de no retardar ni avançar rellotges mai més, gaudir de més hores de sol, d’hores per gaudir de la família, de l’esport i de la vida a l’aire lliure, la qual que repercutirà segons els experts en la salut dels ciutadans, la qualitat del son, la desestacionalització turística, l’activitat comercial, la conciliació -si es regula en aquesta línia- i l’estalvi energètic“, afegeixen.

 

Compromís al Senat recorda a més que el canvi del fus horari era un dels punts acordats en el pacte entre Ciutadans i PSOE per a la primera investidura i que va ser defensat, així mateix, pel president del Govern, Mariano Rajoy.