Carles Mulet: “Proposarem que el web del Senat siga un exemple de transparència davant dels que volen una cambra invisible, plena d’investigats o un cementiri de polítics

El senador territorial valencià, Carles Mulet, ha proposat la creació a l’estat espanyol de la figura del registre de reunions o ‘agenda pública’ per a càrrecs com els senadors o diputats. Aquesta figura està molt implantada en altres països amb una tradició democràtica més arrelada i real com els EUA, que fins i tot ha arribat a regular-se a Europa “però que al nostre país encara són poques les institucions que s’han sumat a aquestes demostracions de transparència i exemplaritat i volem que el Senat deixe de ser una cambra invisible, plena d’investigats o un cementiri de polítics amb poca activitat“, ha dit Mulet.

És important donar a conèixer el tràfec continu d’empreses, lobbies que fan pressió i fins i tot redacten propostes. Sabent amb qui s’ha reunit un càrrec o partit polític i els viatges realitzats, podem saber per què actua com ho fa, o en què es fonamenta la possible posició d’un grup“, ha explicat el senador valencià, que ha apostat per “incorporar a la web del partit una agenda pública de reunions dels senadors de Compromís des del primer dia de la legislatura, si és que el Senat no ho fa obligatori“.

Els polítics de la Cambra Alta per la seua capacitat de presentar mocions, esmenes als pressupostos, realitzar preguntes, legislar, sol·licitar documentació oficial o demanar compareixences no estan exempts de persones o col·lectius que “legítimament en la majoria dels casos” intenta “influir en un determinat aspecte, collir opcions o opinions alternatives”però, ha insistit Mulet “tot això ha de saber-se i fer-se públic“. En el cas que es realitzen reunions de treball que no consten a l’agenda pública i acaben transcendint el control social sobre els polítics i els seus abusos, control que ha anat en augment “s’encarregaria de denunciar aquestes pràctiques opaques que no vigilen l’interès comú“. Compromís donaria suport a més la creació d’un registre de lobbies o grups d’interès en el Senat.

Aqueixes dades d’activitat del senador haurien de constar, al costat de la seua fitxa, amb l’activitat parlamentària de la legislatura “perquè quede constància en la Història de quines han estat les seues prioritats, preocupacions i a quins col·lectius es va preocupar d’atendre aquest representant, dins dels condicionants que impose la Llei de Dades“. Compromís informa de les reunions de treball que realitza, en les que no solen faltar les càmeres i informa del seu contingut amb declaracions de les persones que han intervingut en la mateixa, perquè ho sàpiguen els votants “una pràctica de la qual volem augmentar, generalitzar i contagiar al Senat“.