mulet senat

Mulet: “valoren més el patrimoni natural arbori del Maestrat i altres zones productores valencianes els cineastes i públic que les pròpies institucions”

València, 12 de maig de 2016

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha assenyalat avui que la paràlisi de l’executiu central ha produït que des d’octubre passat no s’haja donat resposta oficial a les mesures específiques que el Govern Central, pensa o ha pres respecte a l’anomenada plaga de l’olivar, la Xylella fastidiosa, que des de fa mesos està afectant a bona part dels olivars del sud d’Itàlia i està amenaçant a expandir-se a la resta de països mediterranis.

Mulet ha recordat que en el debat dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2016 es va reclamar per part de Compromís en la Comissió d’Agricultura un pla d’acció. Posteriorment es van presentar una sèrie de preguntes escrites i orals, així com diverses iniciatives en la Cambra Alta, que no han obtingut cap resposta per part de l’executiu en funcions, mentre creix la desesperació per aquesta propagació que no s’ha aturat en la península italiana.

“Ara la pel·lícula d’Icíar Bollaín, el Olivo, rodada en les nostres comarques, ha tornat a posar d’actualitat el valor incalculable de les oliveres mil·lenàries o centenàries. Però desespera veure la inacció de l’executiu en el control de plagues com el greening, que amenaça als cítrics, en un territori en el que ja hem patit devastacions com la del morrut roig de les palmeres o la plaga del minador del pins i que ha afectat el nostre paisatge i seguretat en alguns casos”, ha assenyalat.

En octubre Compromís ja alertava que li corresponia al Govern Central una major implicació en el control de plagues provinents de tercers països i incrementar la seguretat amb mesures com fitar ports d’entrada a les importacions vegetals, ornamentals, fruites i hortalisses de tercers països amb controls molt més laxos o de zones en les quals s’han detectat plagues o la presència de bactèries o vectors.

 

Mulet ha recordat que es tracta d’un bacteri que afecta a cultius llenyosos, la qual cosa pot afectar també a cítrics, ametlers, vinya, paratges naturals i fins i tot al bosc d’oliveres mil·lenàries que existeixen molt especialment al nord de Castelló i sud de Tarragona.

 

 

Segons Mulet, l’agricultura valenciana es troba en una situació molt vulnerable ja que “a pesar que al País Valencià es realitzen bones pràctiques com les inspeccions en origen o l’existència d’un Pla Fitosanitari en funcionament des de 2004 que controla plagues o l’existència de vectors en cítrics, veiem com no hi ha reciprocitat amb els països tercers, que segueixen sense disposar de normatives en aquest sentit o bé les incompleixen, i com les fronteres i ports d’Europa és un colador de plagues, el que amenaça l’economia valenciana”, ha assegurat.

Per al representant valencià, “la situació és també greu per a la nostra citricultura davant plagues com el greening (HLB), el vector del qual ja s’ha detectat a Canàries, Galícia i Portugal, ja que si arriben ací pot posar en escac a tota la citricultura valenciana”, ha alertat. Altres plagues com la cancrosi dels cítrics a la qual nostra agricultura podria veure’s exposada per les compres que es realitzen de cítrics de Sud-àfrica en els moments on ací no hi ha producció, suposen un altre risc potencial, ja que s’han detectat enviaments afectats en frontera i al fet que els EUA han arrancat ja el 90% de la seua citricultura per aquesta malaltia bacteriana.

El sector agrari entén que no existeixen suficients controls, per aquest motiu insistirem tant en el Parlament Europeu com des de les nostres institucions –Congrés, Senat i Corts Valencianes- per a que es force a la UE a l’establiment d’inspeccions en origen i a mesures de control addicionals en aeroports amb l’entrada de vegetals, l’exigència de més formació a la ja existent i controls sanitaris”, ha assegurat.

 

Compromís critica la inacción del Gobierno Central en tomar medidas contra “del ébola del olivar”

Mulet: “valoran más el patrimonio natural arbóreo del Maestrat y otras zonas productoras valencianas los cineastas y el público que las propias instituciones”

Valencia, 12 de mayo de 2016

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, señaló hoy que con la parálisis del Ejecutivo central ha producido que desde octubre pasado, no se ha dado respuesta oficial a las medidas específicas que el Gobierno Central, piensa o ha tomado respecto a la llamada plaga del olivar, la Xylella fastidiosa que, desde hace meses, está afectando a buena parte de los olivares del sur de Italia y está amenazando en expandirse al resto de países mediterráneos.

Mulet ha recordado que en el debate de los Presupuestos Generales del Estado para 2016 se reclamó por parte de Compromís en la Comisión de Agricultura un plan de acción. Posteriormente se presentaron una serie de preguntas escritas y orales, así como diversas iniciativas en la Cámara Alta, que no han obtenido ninguna respuesta por parte del Ejecutivo en funciones, mientras crece la desesperación por esta propagación que no se ha detenido en la península italiana.

Ahora la película de Icíar Bollaín, el Olivo, rodada en nuestras comarcas, ha vuelto a poner de actualidad el valor incalculable de los olivos milenarios o centenarios. Pero desespera ver la inacción del ejecutivo en el control de plagas como el greening, que amenaza a los cítricos, en un territorio en el que ya hemos sufrido devastaciones como la del picudo rojo de las palmeras o la plaga del minador de los pinos y que ha afectado a nuestro paisaje y seguridad en algunos casos“, ha señalado.

En octubre Compromís ya alertó que le correspondía al Gobierno Central una mayor implicación en el control de plagas provenientes de terceros países e incrementar la seguridad con medidas como acotar puertos de entrada a las importaciones de vegetales, ornamentales, frutas y hortalizas de terceros países con controles mucho más laxos o de zonas en las que se han detectado plagas o la presencia de bacterias o sus vectores.

Mulet ha recordado que se trata de una bacteria que afecta a cultivos leñosos, lo que puede afectar también a cítricos, almendros, vid, parajes naturales e incluso en el bosque de olivos milenarios que existen muy especialmente en el norte de Castelló y sur de Tarragona.

Según Mulet, la agricultura valenciana se encuentra en una situación muy vulnerable ya que “a pesar de que en Valencia se realizan buenas prácticas como las inspecciones en origen o la existencia de un Plan Fitosanitario en funcionamiento desde 2004 que controla plagas o la existencia de vectores en cítricos, vemos como no hay reciprocidad con los países terceros, que siguen sin disponer de normativas en este sentido o bien las incumplen, y como las fronteras y puertos de Europa es un colador de plagas, lo que amenaza la economía valenciana“, ha asegurado.

Para el representante valenciano, “la situación es también grave para nuestra citricultura ante plagas como el greening (HLB), el vector del que ya se ha detectado en Canarias, Galicia y Portugal, ya que si llegan aquí puede poner en jaque a toda la citricultura valenciana“, ha alertado. Otras plagas como la cancrosis de los cítricos, en la que nuestra agricultura podría verse expuesta por las compras que se realizan de cítricos de Sudáfrica en los momentos donde aquí no hay producción, suponen otro riesgo potencial ya que se han detectado envíos afectados en frontera y al hecho de que EEUU ha arrancado ya el 90% de su citricultura por esta enfermedad bacteriana.

El sector agrario entiende que no existen suficientes controles. De ahí que insistiremos tanto en el Parlamento Europeo como desde nuestras instituciones más cercanas -Congreso, Senado y Cortes Valencianes- para que se fuerce a la UE al establecimiento de inspecciones en origen y a medidas de control adicionales en aeropuertos con la entrada de vegetales, la exigencia de más formación a la ya existente y controles sanitarios“, concluyó.