Mulet esmena els pressupostos perquè incloguen l’excavació del poblat del segle VIIaC que ha sigut trobat en les obres de la variant de la N-340

Benicarló, 26 de setembre de 2015
El senador de Compromís, Carles Mulet ha presentat esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). En elles es relacionen diferents actuacions en el Maestrat. Després de visitar una delegació de representants i càrrecs de Compromís a la Casa del Marquès de Benicarló -declarada Bé d’Interès Cultural- (l Senador va realitzar la visita a l’immoble acompanyat per la regidora de participació ciutadana i joventut, Susana Pérez) Mulet va incloure una esmena als comptes de l’Estat per valor de tres milions d’euros en la Secció 18 del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, dins del programa de Museus per a l’adquisició de l’habitatge i projecte de nova Biblioteca i Museu de la Ceràmica, Costums i la Gastronomia.

La proposta va ser avalada pel seu propietari, Santiago Espinosa, que va mostrar tots els secrets de l’habitatge, disposició i potencialitats d’aquest immoble situat en el cor de la localitat.. La proposta va en la línia dels desitjos expressats per l’equip de govern de Benicarló i de l’àrea de Cultura. Segons Mulet “aquest palauet barroc del segle XVIII es va edificar sobre les ruïnes de l’antiga casa de l’Encomienda, seu del Comendador de l’Ordre de Montesa, una institució de notable poder econòmic i religiós en el moment i testimoni de la rica història d’aquesta comarca que podria convertir-se en un potent focus d’atracció turística a Benicarló, on podria explicar-se la història de la localitat a través de la seua gent, les escenes ceràmiques senyorials amb vestimenta dels Àustries i Borbons, els plaers de l’alimentació de l’època i el paper vinculat a les propietats agràries de la família”.

 

“A més”, va destacar Mulet “la connectivitat de les diferents estades que es reparteixen de forma circular en cada planta junt a l’escala converteixen l’edifici en un potencial habitatge-museu”. Segons el parer de Mulet “aquest habitatge en qualsevol país avançat d’Europa seria sens dubte un edifici públic vinculat a la producció ceràmica, l’arquitectura”, va assegurar. El senador va lamentar el maltractament que el País Valencià ve patint quant al seu finançament i al balafiament que s’ha practicat quant a recursos en aquests anys, alguna cosa que -va dir- “hauria d’haver-se corregit para entre altres prioritats recuperar el patrimoni històric com el qual estem visitant”, va dir.

Un informe de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Español va valorar en 956.164 euros el conjunt ceràmic de la Casa del Marquès de Benicarló. L’informe assegura que la ceràmica conservada in situ és “de gran valor i rellevància per al patrimoni històric espanyol” i inclou un estudi detallat de cadascuna de les escenes que es reparteixen entre la planta noble, la cuina i el oratori. Va pertànyer a Juan Pérez San Millán i Miquel, Marquès de Benicarló i propietari també del Palau dels Corts. La propietat té 765 metres quadrats i un jardí posterior. La seua cuina ceràmica amb materials del segle XVIII ha sigut qualificada com la capella Sixtina de la ceràmica valenciana i és l’única completa que es conserva en l’autonomia. Totes les seues parets són ceràmiques i d’enorme bellesa, retratant escenes relacionades amb la gastronomia, els costums i els plaers de l’alimentació.

Excavacions iberes
Altra de les partides incloses en les esmenes als PGE de 2016 és la partida de 300.000 euros per a la Restauració i millora del jaciment iber del Puig de la Nau a Benicarló i de les noves troballes en el Mas de Fabra, recentment descoberts a Benicarló arran de la construcció de la variant de la N-340 al seu pas pel Maestrat. El poblat data del segle VII aC i els arqueòlegs que van intervenir en les obres de seguiment que executa el Ministeri de Foment ho van qualificar de “excepcional”, per la seua vinculació amb el comerç fenici i l’únic que es coneix entre Tarragona i Castelló. “Entenem que qui ha realitzat grans afeccions a un terme municipal tan xicotet per la construcció d’aquest vial, deuria ara acabar el seu treball finançant el coneixement cultural d’aquest assentament i la seua posada en valor amb una quantitat testimonial de 300.000 euros que podria suposar l’inici d’una campanya d’excavacions”, va concloure.

 

 

 

Compromís quiere que el Estado adquiera la casa del Marqués de Benicarló para convertirla en un Museo

 

Mulet enmienda los presupuestos para que incluyan la excavación del poblado del siglo VIIaC que ha sido hallado en las obras de la variante de la N-340

 

Benicarló, 26 de septiembre de 2015

El senador de Compromís, Carles Mulet ha presentado enmiendas a los Presupuestos Generales del Estado (PGE). En ellas se relacionan distintas actuaciones en el Maestrat. Tras visitar una delegación de representantes y cargos de Compromís a la Casa del Marqués de Benicarló -declarada Bien de Interés Cultural- Mulet incluyó una enmienda a las cuentas del Estado por valor de tres millones de euros en la Sección 18 del Ministerio de Educación, Cultura y Deportes, dentro del programa de Museos para la adquisición de la vivienda y proyecto de nueva Biblioteca y Museo de la Cerámica, Costumbres y la Gastronomía.

 

La propuesta fue avalada por su propietario, Santiago Espinosa, que mostró todos los entresijos de la vivienda, disposición y potencialidades de este inmueble situado en el corazón de la localidad. El Senador realizó la visita al inmueble acompañado por la concejal de participación ciudadana y juventud, Susana Pérez. La propuesta va en la línea de los deseos expresados por el equipo de gobierno de Benicarló y del área de Cultura. Según Mulet “este palacete barroco del siglo XVIII se edificó sobre las ruinas de la antigua casa de la Encomienda, sede del Comendador de la Orden de Montesa, una institución de notable poder económico y religioso en el momento y testigo de la rica historia de esta comarca que podría convertirse en un potente foco de atracción turística en Benicarló, donde podría explicarse la historia de la localidad a través de su gente, las escenas cerámicas señoriales con vestimenta de los Austrias y Borbones, los placeres de la alimentación de la época y el papel vinculado a las propiedades agrarias de la familia”. “Además”, destacó Mulet “la conectividad de las distintas estancias que se reparten de forma circular en cada planta entorno a la escalera convierten el edificio en una potencial vivienda-museo”. A juicio de Mulet “esta vivienda en cualquier país avanzado de Europa sería sin ninguna duda un edificio público vinculado a la producción cerámica, la arquitectura”, aseguró. El senador lamentó el maltrato que el País Valenciano viene sufriendo en cuanto a su financiación y al despilfarro que se ha practicado en cuanto a recursos en estos años, algo que -dijo- “debería haberse corregido para entre otras prioridades recuperar el patrimonio histórico como el que estamos visitando”, dijo.

 

Un informe de la Junta de Calificación, Valoración y Exportación de Bienes del Patrimonio Histórico Español valoró en 956.164 euros el conjunto cerámico de la Casa del Marqués de Benicarló. El informe asegura que la cerámica conservada in situ es “de gran valor y relevancia para el patrimonio histórico español” e incluye un estudio detallado de cada una de las escenas que se reparten entre la planta noble, la cocina y el oratorio. Perteneció a Juan Pérez San Millán y Miquel, Marqués de Benicarló y propietario también del Palau de les Corts. La propiedad tiene 765 metros cuadrados y un jardín posterior. Su cocina cerámica con materiales del siglo XVIII ha sido calificada como la capilla Sixtina de la cerámica valenciana y es la única completa que se conserva en la autonomía. Todas sus paredes son cerámicas y de enorme belleza, retratando escenas relacionadas con la gastronomía, las costumbres y los placeres de la alimentación.

 

Excavaciones iberas

Otra de las partidas incluidas en las enmiendas a los PGE de 2016 es la partida de 300.000 euros para la Restauración y mejora del yacimiento íbero del Puig de la Nau en Benicarló y de los nuevos hallazgos en el Mas de Fabra, recientemente descubiertos en Benicarló a raíz de la construcción de la variante de la N-340 a su paso por el Maestrat. El poblado data del siglo VII aC y los arqueólogos que intervinieron en las obras de seguimiento que ejecuta el Ministerio de Fomento lo calificaron de “excepcional”, por su vinculación con el comercio fenicio y el único que se conoce entre Tarragona y Castelló. “Entendemos que quien ha realizado grandes afecciones a un término municipal tan pequeño por la construcción de este vial, debería ahora acabar su trabajo financiando el conocimiento cultural de este asentamiento y su puesta en valor con una cantidad testimonial de 300.000 euros que podría suponer el inicio de una campaña de excavaciones”, concluyó.