La coalició considera imprescindible que es complisca l’ambició veïnal d’eliminar l’aparcament situat a primera línia de costa
Alacant, 28 d’octubre de 2016
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat al Govern “ara que pareix que volen prendre seriosament les potencialitats del sector turístic en l’economia” que el MAGRAMA “recupere nous espais a la façana litoral de la mala planificació urbanística” que s’arrossega des de fa mig segle i s’aborde l’eliminació de l’aparcament situat a primera línia de la costa.
Recentment s’ha obert al públic el passeig de vianants i renovació de la façana marítima d’Altea, obra executada pel MAGRAMA amb un pressupost total de 4,6 milions d’euros. El nou passeig marítim, que se situa a la part nord de la zona coneguda com llacuna de “El Charco”, compta amb una longitud de 291 metres i una amplada variable, però s’ha projectat pensant en mantenir el disseny de la resta del front costaner. L’actuació ha donat una solució a la problemàtica mediambiental que generava la llacuna de “El Charco”, creada a finals de la dècada dels 70, amb l’objecte de protegir el front marítim urbà enfront de l’acció de l’onatge.
No obstant això, les obres empreses són només una part del projecte original que pretenia la regeneració ambiental de la façana costanera d’Altea. “Per això, les obres no han satisfet les pretensions i ambicions dels veïns i turistes d’aquest municipi turístic de la Marina, ja que ha quedat fora de l’obra la reordenació i eliminació de l’aparcament situat a primera línia de la costa situat davant del dic en forma de T que s’ha construït i no recupera aquest espai per un ús lúdic, lliure i públic sinó que seguirà ocupat per vehicles“, ha indicat el senador.
D’altra banda, la regressió a la zona marítima sobre la qual no s’ha actuat s’ha agreujat a dia d’avui. Per tot això, l’Ajuntament d’Altea ja ha sol·licitat al MAGRAMA la conclusió de les obres previstes en el projecte de licitació que comprenien la façana litoral fins al port d’Altea.
La recuperació de la qualitat de les vores litorals d’aquestes ciutats i àrees urbanes està estretament vinculada amb l’alleujament de la pressió edificatòria sobre la vora de la mar, i en aquest sentit és essencial el compliment de les determinacions que la Llei 22/1988, de Costes estableix, no només per al Domini Públic Marítim-Terrestre (DPMT), sinó també per a les franges del domini privat adjacents, és a dir, per a les servituds de trànsit i protecció, que en les àrees urbanes tenen una amplada de 6 m i 20 m, respectivament, mesurada des del límit interior de la ribera del mar.
Per a Mulet “la franja litoral valenciana de nord a sud precisa d’urgents actuacions, la nostra economia està cada vegada més bolcada en el sector turístic, de manera que el govern de Rajoy no pot seguir ignorant-nos i boicotejant-nos les infraestructures que necessitem, ja siguen trens que unisquen les nostres capitals i aeroports amb les destinacions turístiques, autovies o platges“, ha afegit.
PREGUNTES REALITZADES
Tenen previst executar una segona fase que permeti eliminar el trànsit de vehicles i donar continuïtat al passeig i platja de la façana costanera del casc urbà d’Altea, recuperant així els valors i funcions naturals i paisatgístiques de la zona costanera?
En quin termini? L’eliminació d’aparcaments de la franja costanera d’Altea ¿compleix amb les directrius del Ministeri de cara a recuperar la naturalitat en els àmbits litorals degradats o urbanitzats en excés o garantia d’ús públic de la ribera de la mar i de la resta del domini públic marítim-terrestre?
Compromís reclama en el Senado a Fomento que el paseo marítimo de Altea elimine el parking para recuperarlo para uso público
La coalición considera imprescindible que se cumpla la ambición vecinal de eliminar el aparcamiento situado en primera línea de costa
Alacant, 28 de octubre de 2016
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reclamado al Gobierno “ahora que parece que quieren tomarse seriamente las potencialidades del sector turístico en la economía” que el MAGRAMA “recupere nuevos espacios en la fachada litoral a la mala planificación urbanística” que se arrastra desde hace medio siglo y se aborde la eliminación del aparcamiento situado a primera línea de la costa.
Recientemente se ha abierto al público el paseo peatonal y renovación de la fachada marítima de Altea, obra ejecutada por el MAGRAMA con un presupuesto total de 4,6 millones de euros. El nuevo paseo marítimo, que se sitúa en la parte norte de la zona conocida como laguna de “El Charco”, cuenta con una longitud de 291 metros y una anchura variable, pero se ha proyectado pensando en mantener el diseño del resto del frente costero. La actuación ha dado una solución a la problemática medioambiental que generaba la Laguna de “El Charco”, creada a finales de la década de los 70, con el objeto de proteger el frente marítimo urbano frente a la acción del oleaje.
No obstante, las obras acometidas son solo una parte del proyecto original que pretendía la regeneración ambiental de la fachada costera de Altea. “Por ello, las obras no han colmado las pretensiones y ambiciones de los vecinos y turistas de este municipio turístico de la Marina, ya que ha quedado fuera de la obra la reordenación y eliminación del aparcamiento situado a primera línea de la costa situado frente al dique en forma de T que se ha construido y no recupera este espacio para un uso lúdico, libre y público sino que seguirá ocupado por vehículos”, ha indicado el senador.
Por otro lado, la regresión en la zona marítima sobre la cual no se ha actuado se ha agravado a día de hoy. Por todo ello, el Ayuntamiento de Altea ya ha solicitado al MAGRAMA la conclusión de las obras previstas en el proyecto de licitación que comprendían la fachada litoral hasta el puerto de Altea.
La recuperación de la calidad de los bordes litorales de estas ciudades y áreas urbanas está estrechamente vinculada con el alivio de la presión edificatoria sobre la orilla del mar, y en ese sentido resulta esencial el cumplimiento de las determinaciones que la Ley 22/1988, de Costas establece, no solo para el Dominio Público Marítimo-Terrestre (DPMT), sino también para las franjas del dominio privado adyacentes, es decir, para las servidumbres de tránsito y protección, que en las áreas urbanas tienen una anchura de 6 m y 20 m, respectivamente, medida desde el límite interior de la ribera del mar.
Para Mulet “el borde litoral valenciano de norte a sur precisa de urgentes actuaciones, nuestra economía está cada vez más volcada en el sector turístico, por lo que el gobierno de Rajoy no puede seguir ignorándonos y boicoteándonos las infraestructuras que necesitamos, ya sean trenes que unan nuestras capitales y aeropuertos con los destinos turísticos, autovías o playas”, ha agregado.
PREGUNTAS REALIZADAS
¿Tienen previsto ejecutar una segunda fase que permita eliminar el tráfico de vehículos y dar continuidad al paseo y playa de la fachada costera del casco urbano de Altea, recuperando así los valores y funciones naturales y paisajísticas de la zona costera?
¿En qué plazo? La eliminación de aparcamientos de la franja costera de Altea ¿cumple con las Directrices del Ministerio de cara a recuperar la naturalidad en los ámbitos litorales degradados o urbanizados en exceso o garantía de uso público de la ribera del mar y del resto del dominio público marítimo- terrestre?