El portaveu de la coalició, Carles Mulet, demana “penes justes”, derogar les mesures de gràcia i que no es puga indultar la corrupció política entre altres

MADRID, 7 de setembre de 2022 

Compromís ha rebutjat hui la proposta del PP de demanar la modificació de la Llei de 1870 que regula l’indult perquè aquest incloga el penediment i haja de venir argumentada jurídicament, que ha titllat de “hipòcrita”. El senador de la formació valenciana, Carles Mulet, ha considerat innecessària la petició del PP de modificar aquest dret de gràcia i ha reclamat “que s’elimine este apanyo que busca atenuar les penes”. 

Segons el parer del senador Mulet “es retrotrau la justícia a l’Edat mitjana, on per gràcia divina del monarca s’anul·laven les condemnes imposades pels tribunals” i s’ha preguntat que “si es reconeix que les penes són excessivament dures, per què no treballem en què les penes siguen justes?”. En la seua opinió “no toca atenuar les penes, sinó que les penes siguen justes”.

Així el portaveu de la coalició s’ha mostrat contrari a regular aquesta mesura que parteix d’una llei provisional de 1870, quan “s’hauria d’eliminar” per suposar una ingerència de l’executiu en el poder judicial. “Quin valor té dir ‘m’he equivocat, ho sent molt i no tornarà a ocórrer’?”, ha preguntat.

El senador, que ha lluït una samarreta en suport als joves de Pego, ha censurat les pretensions que el Govern argumente jurídicament decisions purament subjectives i polítiques i els ha recordat els indults practicats per PP i PSOE a colpistes del 23-F, del GAL, exministres com Barrionuevo o Vera, banquers corruptes, jutges, narcotraficants o torturadors. “És més justa la petició d’indult de Griñán que la d’un kamikaze que mata a un altre conductor?”, s’ha preguntat. “Els semblaria millor si mostren penediment?, ¿té sentit que s’atorguen 60 de 182 indults de 2015 a 2019 a instàncies de confraries religioses en un Estat aconfessional?”, ha insistit.

En el cas de perviure aquesta figura de l’indult, el senador ha enumerat que no hauria de ser aplicable en casos de corrupció política, finançament il·legal, contra la hisenda pública, en casos de tortura, homicidi, violència de gènere, contra la salut pública, delictes contra el medi ambient o tràfic de drogues i garantint que no hi hauria ingerències religioses en la concessió.

Joves de Pego

Mulet ha lluït una samarreta en suport als 14 joves de Pego, als quals la Fiscalia demana fins a nou anys de presó per repel·lir de manera espontània a un grup neonazi que es va desplaçar fins a aquesta localitat de la Marina Alta el 18 d’octubre de 2020, sense que hi haguera cap detenció al grup neonazi, a pesar que es va arrestar als acusats antifeixistes durant els dies posteriors.

INDULTOS

Compromís denuncia en el Senado la hipocresía de los indultos por retrotraer la justicia a la Edad Media

El portavoz de la coalición, Carles Mulet, pide “penas justas”, derogar las medidas de gracia y que no se pueda indultar la corrupción política entre otras

MADRID, 7 de septiembre de 2022 

Compromís ha rechazado hoy la propuesta del PP de pedir la modificación de la Ley de 1870 que regula el indulto para que éste incluya el arrepentimiento y tenga que venir argumentada jurídicamente, que ha tildado de “hipócrita”. El senador de la formación valenciana, Carles Mulet, ha considerado innecesaria la petición del PP de modificar este derecho de gracia y ha reclamado “que se elimine este apaño que busca atenuar las penas”. 

A juicio del senador Mulet “se retrotrae la justicia a la Edad Media, donde por gracia divina del monarca se anulaban las condenas impuestas por los tribunales” y se ha preguntado que “si se reconoce que las penas son excesivamente duras, ¿por qué no trabajamos en que las penas sean justas?”. En su opinión “no toca atenuar las penas, sino que las penas sean justas”.

Así el portavoz de la coalición se ha mostrado contrario a regular esta medida que parte de una ley provisional de 1870, cuando “se debería eliminar” por suponer una injerencia del ejecutivo en el poder judicial. “¿Qué valor tiene decir ‘me he equivocado, lo siento mucho y no volverá a ocurrir’?”, ha preguntado.

El senador, que ha lucido una camiseta en apoyo a los jóvenes de Pego ha censurado las pretensiones que el Gobierno argumente jurídicamente decisiones puramente subjetivas y políticas y les ha recordado los indultos practicados por PP y PSOE a golpistas del 23-F, del GAL, exministros como Barrionuevo o Vera, banqueros corruptos, jueces, narcotraficantes o torturadores. “¿Es más justa la petición de indulto de Griñán que la de un kamicaze que mata a otro conductor?”, se ha preguntado. “¿Les parecería mejor si muestran arrepentimiento?, ¿tiene sentido que se otorguen 60 de 182 indultos de 2015 a 2019 a instancias de cofradías religiosas en un Estado aconfesional?”, ha insistido.

En el caso de pervivir esta figura del indulto, el senador ha enumerado que no debería ser aplicable en casos de corrupción política, financiación ilegal, contra la hacienda pública, en casos de tortura, homicidio, violencia de género, contra la salud pública, delitos contra el medio ambiente o tráfico de drogas y garantizando que no habría injerencias religiosas en la concesión.

Jóvenes de Pego

Mulet ha lucido una camiseta en apoyo a los 14 jóvenes de Pego, a los que la Fiscalía pide hasta nueve años de cárcel por repeler de forma espontánea a un grupo neonazi que se desplazó hasta esta localidad de la Marina Alta el 18 de octubre de 2020, sin que hubiese ninguna detención al grupo neonazi, a pesar que se arrestó a los acusados antifascistas durante los días posteriores.