La coalició es coordina amb les Corts Valencianes en el Dia Mundial d’aquesta patologia, per a multiplicar accions davant aquesta inflor en les extremitats que afecta 200 milions de persones en el planeta

Madrid, 6 de març de 2022 

El senador i portaveu de Compromís en la Cambra Alta, Carles Mulet, ha registrat una moció per al seu debat en la Comissió de Sanitat del Senat que aborde la divulgació, investigació i tractaments del limfoedema i el lipoedema en l’Estat. La iniciativa ha sigut coordinada amb els representants de les Corts Valencianes de la formació valencianista i pretén visibilitzar els efectes d’aquesta patologia que afecta aproximadament a prop de 200 milions de persones en tot el planeta i a dos de cada mil habitants aproximadament a Europa, encara que no existeixen dades oficials de la incidència en el nostre Estat en trobar-nos enfront d’una patologia “que no té cura, és poc coneguda i precisa d’un diagnòstic precoç”.

La moció insta al Govern a a ctualizar els protocols d’atenció per a les persones amb limfoedema, flebedema o lipoedema amb l’objectiu de millorar el diagnòstic de la malaltia i per a agilitar les derivacions que hagen de realitzar-se als diferents especialistes per a millorar la seua atenció multidisciplinària. Així mateix, reclama estudiar l’increment de les d’unitats de limfoedema, flebedema i lipoedema en el sistema públic, a semblança del que ja existeix a l’Hospital la Fe de València i iniciar un estudi de prevalença i incidència del limfoedema primari i secundari i del lipoedema per a analitzar quins són els recursos necessaris per al tractament d’aquestes malalties.

La iniciativa de Compromís, explica Mulet “proposa incloure en la cartera de serveis de la sanitat pública els tractamentsfisioterapèutics necessaris per a les persones amb linfedema, flebedema o lipoedema, així com el finançament en el sistema públic sanitari de les teràpies de manteniment de pacients de prestacions les peces ortopèdiquescom les bragues o mànegues”, productes necessaris diàriament que tenen un cost elevat per al pacient.


La proposta reclama recolzar la investigació sobre aquestes patologies, així com els possibles tractaments per a la seua inclusió en els plans de salut autonòmics i incluir el seu estudi i especialització en els programes d’estudi universitaris de les disciplines vinculades al diagnòstic i tractament de les malalties.

El lipoedema es caracteritza per edema, depòsit de teixit gras, hematomes freqüents davant el mínim traumatisme per la fragilitat capil·lar, la sensació de tibantor i pesadesa en els membres afectats, problemes circulatoris de retorn venós, permeabilitat intestinal, i sobretot pel dolor. No hi ha pèrdua de volum possible amb dietes convencionals ni amb exercici intens, el greix continua intacta en els membres afectats encara que existisquen variacions en la resta del cos.

Compromís traslada al Senado la petición de mejorar los protocolos de detección, investigación y tratamientos del linfedema y el lipedema 

La coalición se coordina con les Corts Valencianes en el Día Mundial de esta patología, para multiplicar acciones ante esta hinchazón en las extremidades que afecta a 200 millones de personas en el planeta

Madrid, 6 de marzo de 2022 

El senador y portavoz de Compromís en la Cámara Alta, Carles Mulet, ha registrado una moción para su debate en la Comisión de Sanidad del Senado que aborde la divulgación, investigación y tratamientos del linfedema y el lipedema en el Estado. La iniciativa ha sido coordinada con los representantes de les Corts Valencianes de la formación valencianista y pretende visibilizar los efectos de esta patología que afecta aproximadamente a cerca de 200 millones de personas en todo el planeta y a dos de cada mil habitantes aproximadamente en Europa, aunque no existen datos oficiales de la incidencia en nuestro Estado al encontrarnos frente a una patología “que no tiene cura, es poco conocida y precisa de un diagnóstico precoz”.

La moción insta al Gobierno a actualizar los protocolos de atención para las personas con linfedema, flebedema o lipedema con el objetivo de mejorar el diagnóstico de la enfermedad y para agilizar las derivaciones que deban realizarse a los diferentes especialistas para mejorar su atención multidisciplinar. Asimismo, reclama estudiar el incremento de las de unidades de linfedema, flebedema y lipedema en el sistema público, a semejanza de lo que ya existe en el Hospital la Fe de València e iniciar un estudio de prevalencia e incidencia del linfedema primario y secundario y del lipedema para analizar cuáles son los recursos necesarios para el tratamiento de estas enfermedades.

La iniciativa de Compromís, explica Mulet “propone incluir en la cartera de servicios de la sanidad pública los tratamientos fisioterapéuticos necesarios para las personas con linfedema, flebedema o lipedema, así como la financiación en el sistema público sanitario de las terapias de mantenimiento de pacientes de prestaciones las piezas ortopédicascomo las bragas o mangas”, productos necesarios a diario que tienen un coste elevado para el paciente.

La propuesta reclama apoyar la investigación sobre estas patologías, así como los posibles tratamientos para su inclusión en los planes de salud autonómicos e incluir su estudio y especialización en los programas de estudio universitarios de las disciplinas vinculadas al diagnóstico y tratamiento de las enfermedades.

El lipedema se caracteriza por edema, depósito de tejido graso, hematomas frecuentes ante el mínimo traumatismo por la fragilidad capilar, la sensación de tirantez y pesadez en los miembros afectados, problemas circulatorios de retorno venoso, permeabilidad intestinal, y sobre todo por el dolor. No hay pérdida de volumen posible con dietas convencionales ni con ejercicio intenso, la grasa sigue intacta en los miembros afectados aunque existan variaciones en el resto del cuerpo.