Compromís ha promovido en solitario en Madrid durante las últimas legislaturas respectivas Proposiciones de Ley Orgánica en este sentido que fueron aprobadas por unanimidad

Madrid, 17 de noviembre de 2021 

El Pleno del Senado ha dado el visto bueno, como estaba previsto, a la Proposición de Ley Orgánica para reconocer el carácter de tribunal consuetudinario y tradicional al Juzgado Privativo de Aguas de Orihuela (Alicante/Alacant) y Pueblos de su Marco. La Comisión de Justicia del Senado no puso reparos a las distintas enmiendas planteadas por Compromís, PP y PSOE al texto llegado desde el Congreso, de manera que los tribunales consuetudinarios de Orihuela y Aldaia se incorporarán a la vez en un solo acto a la modificación de la Ley Orgánica 6/1985, de 1 de julio, del Poder Judicial, iniciativa tramitada a instancias de Compromís.

Las enmiendas de la coalición han sido providenciales para poder modificar el título de la iniciativa y unificar la modificación de la Proposición incluyendo a ambos tribunales tradicionales. Carles Mulet ha celebrado este “histórico” paso, “en el que hemos enmendado el texto del Congreso para tratar de ser más eficaces y unificar las peticiones de Aldaia y Orihuela en una única iniciativa, ya que guardan congruencia y supone simplificar dos temas conexos, en la línea de los principios de economía, eficiencia y eficacia que deben regir la actividad administrativa y legislativa. Nos satisface que dos tribunales valencianos tan cargados de historia vean por fin reflejada su capacidad de impartir justicia y gestionar los recursos y quede reconocido que los ciudadanos puedan ejercer la acción popular y participar en la administración de justicia ante dichos tribunales.”.

Fue el senador de Compromís, Carles Mulet, quien registró en el Senado las dos Proposiciones a pesar del escaso cupo de los valencianistas. La disolución de las cámaras la anterior legislatura impidió la aprobación definitiva por el Congreso de estas Proposiciones de Ley Orgánica. “Ahora si lo hemos conseguido y nos congratulamos de la unanimidad conseguida, a pesar que no había sido una prioridad para el resto de grupos”, ha señalado. 

Plazos

Los servicios jurídicos de la Cámara Alta han explicado al senador que esta misma semana se redactará el mensaje motivado con lo que se remitirá al Congreso los cambios introducidos en la Proposición de Ley Orgánica. El viernes se recibiría según las previsiones en el Congreso, que lo incorporarán a la próxima sesión que aborde los Proyectos de Ley a principios de diciembre. Una vez aprobada se enviaría para su firma y publicación en el Boletín Oficial del Estado.

Estos tribunales son una rareza en Europa, “Estas peculiaridades y formas de organizarnos”, ha señalado Mulet tenemos que defenderlas y era obligación de los valencianistas de que pudieran ser reconocidos por la legislación como un tesoro inmaterial que son y de que puedan acabar siendo reconocidos por la Unesco, como el Tribunal de Aguas de Murcia o el de les Aigües de València”.

El senador ha anunciado además la próxima presentación de enmiendas a los Presupuestos Generales del Estado para tratar de conseguir fondos y medios materiales para digitalizar y catalogar los archivos de estos juzgados, que en el caso del Tribunal de Orihuela cuenta con joyas de 1439, documentos en valenciano, un patrimonio cultural que tiene un alto valor para los investigadores, de forma que puedan quedar al acceso de la ciudadanía.

TRIBUNALS CONSUETUDINARIS

Mulet celebra l’aprovació de la legislació de Compromís per a incorporar el Rotllet d’Aldaia i el Jutjat d’Oriola a la LOPJ


Compromís ha promogut en solitari a Madrid durant les últimes legislatures respectives Proposicions de Llei orgànica en aquest sentit que van ser aprovades per unanimitat

Madrid, 17 de novembre de 2021 

El Ple del Senat ha donat el vistiplau, com estava previst, a la Proposición de Llei Orgànica per a reconèixer el caràcter de tribunal consuetudinari i tradicional al Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola (Alacant/Alacant) i Pobles del seu Marc. La Comissió de Justícia del Senat no va posar objeccions a les diferents esmenes plantejades per Compromís, PP i PSOE al text arribat des del Congrés, de manera que els tribunals consuetudinaris d’Oriola i Aldaia s’incorporaran alhora en un sol acte a la modificació de la Llei orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del Poder Judicial, iniciativa tramitada a instàncies de Compromís.

Les esmenes de la coalició han sigut providencials per a poder modificar el títol de la iniciativa i unificar la modificació del a Proposició incloent a tots dos tribunals tradicionals. Carles Mulet ha celebrat aquest“històric” pas, “en el qual hem esmenat el text del Congrés per a tractar de ser més eficaços i unificar les peticions d’Aldaia i Oriola en una únic a iniciativa, ja que guarden congruència i suposa simplificar dos temes connexos, en la línia dels principis d’economia, eficiència i eficàcia que han de regir l’activitat administrativa i legislativa. Ens satisfà que dos tribunals valencians tan carregats d’història vegen per fi reflectida la seua capacitat d’impartir justícia i gestionar els recursos i quede reconegut que els ciutadans puguen exercir l’acció popular i participar en l’administració de justícia davant aquests tribunals.”.

Va ser el senador de Compromís, Carles Mulet, qui va registrar al Senat les dues Proposicions malgrat l’escàs contingent dels valencianistes. La dissolució de les cambres l’anterior legislatura va impedir l’aprovació definitiva pel Congrés d’aquestes Proposicions de Llei Orgànica. “Ara si ho hem aconseguit i ens congratulem de la unanimitat aconseguida, a pesar que no havia sigut una prioritat per a la resta de grups”, ha assenyalat. 

Terminis

Els serveis jurídics de la Cambra Alta han explicat al senador que aquesta mateixa setmana es redactarà el missatge motivat que remetrà al Congrés els canvis introduïts en la Proposició de Llei Orgànica. El divendres es rebria, segons les previsions, al Congrés que l’incorporarà a la próxima sessió que aborde els Projectes de Llei a primers de desembre. Una vegada aprovada s’enviaria per a la seua signatura i publicació al Butlletí Oficial de l’Estat.

Aquests tribunals són una raresa a Europa. “Aquestes peculiaritats i maneres d’organitzar-nos”, ha assenyalat Mulet “hem de defensar-les i era obligació dels valencianistes que pogueren ser reconeguts per la legislació com tresor immaterial que són i que puguen acabar sent reconeguts per la Unesco, com el Tribunal d’Aigües de Múrcia o el de leAigües de València”.

El senador ha anunciat a més la pròxima presentació d’esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per a tractar d’aconseguir fons i mitjans materials per a digitalitzar i catalogar els arxius d’aquests jutjats, que en el cas del Tribunal d’Oriola compta amb joies de 1439, documents en valencià, un patrimoni cultural que té un alt valor per als investigadors, de manera que puguen quedar a l’accés de la ciutadania