En una resposta de l’Executiu davant l’alerta de la fundació alemanya Rosa Luxemburg respecte al paper dels laboratoris de fitosanitaris, considera que l’arribada de productes amb pesticides prohibits a la Unió Europea “no implica un avantatge competitiu per a les produccions sud-africanes”, però sense fer autocrítica

València, 7 de novembre de 2021 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat hui que el Govern no realitze la més mínima autocrítica amb la presència de substàncies actives en productes agroalimentaris importats i es limite a repetir que “El Govern i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació tenen un paper summament actiu en la defensa de l’aplicació de les normes fitosanitàries més estrictes en matèria d’importació”, quan la realitat no és així. 

Per a Mulet “el Ministeri no només ha de fer tot el possible i lluitar contra les pràctiques de companyies i laboratoris que dominen el panorama mundial dels tractaments fitosanitaris, sinó que ha de preguntar-se com és possible que aliments carregats de productes prohibits estiguen en venda en els lineals del nostre país, permetent-se en aqueixos casos el que no es permet a les produccions locals, que es veuen molt tocades per l’entrada de productes forans que no són bons per a la salut”. 

La resposta del Govern evidencia una vegada més el paper passiu del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació amb les males pràctiques que es donen en els controls en els ports europeus i que permet que s’acaben comercialitzant produccions agrícoles que superen els límits màxims de residus (LMR) dels estàndards europeus de seguretat alimentària, la qual cosa deixa als consumidors en una posició de feblesa i inseguretat.

Però les organitzacions agràries denuncien constantment que alguna cosa falla en la cadena, ja siga Sanitat Exterior o el Ministeri de Consum, però la realitat és que hi ha productes que no són bons per a la salut i provenen de països en els quals es poden utilitzar determinats productes químics ací prohibits. Si tot això està passant no serveix com a resposta i sembla un insult a la intel·ligència, que el Govern diga que la presència en els cítrics de matèries actives autoritzades a Sud-àfrica diferents a les de la Unió europea no implica un avantatge competitiu respecte les produccions europees, quan saben àmpliament de que parlem de substàncies il·legals en el nostre continent. Planas i els seus segueixen amb la seua passivitat. Ells sabran per què”, conclou.

Mulet: “El Ministerio debe luchar y preguntarse por qué tenemos producción de cítricos sudafricanos con materias activas prohibidas y asumir su culpa”


En una respuesta del Ejecutivo, ante la alerta de la fundación alemana Rosa Luxemburg respecto al papel de los laboratorios de fitosanitarios, considera que la llegada de productos con pesticidas prohibidos en la Unión Europea “no implica una ventaja competitiva para las producciones sudafricanas”, pero sin hacer autocrítica

València, 7 de noviembre de 2021 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado hoy que el Gobierno no realice la más mínima autocrítica con la presencia de sustancias activas en productos agroalimentarios importados y se limite a repetir que “El Gobierno y el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación tienen un papel sumamente activo en la defensa de la aplicación de las normas fitosanitarias más estrictas en materia de importación”, cuando la realidad no es así. 

Para Mulet “el Ministerio no sólo debe hacer todo lo posible y luchar contra las prácticas de compañías y laboratorios que dominan el panorama mundial de los tratamientos fitosanitarios, sino que debe preguntarse cómo es posible que alimentos cargados de productos prohibidos estén en venta en los lineales de nuestro país, permitiéndose en esos casos lo que no se permite a las producciones locales, que se ven muy tocadas por la entrada de productos foráneos que no son buenos para la salud”. 

La respuesta del Gobierno evidencia una vez más el papel pasivo del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación con las malas prácticas que se dan en los controles en los puertos europeos y que permite que se acaben comercializando producciones agrícolas que superan los límites máximos de residuos (LMR) de los estándares europeos de seguridad alimentaria, lo que deja a los consumidores en una posición de debilidad e inseguridad.

Pero las organizaciones agrarias denuncian constantemente que algo falla en la cadena, ya sea Sanidad Exterior o el Ministerio de Consumo, pero la realidad es que hay productos que no son buenos para la salud y provienen en países en los que se pueden utilizar determinados productos químicos aquí prohibidos. Si todo esto está pasando no sirve como respuesta y parece un insulto a la inteligencia que el Gobierno diga que la presencia en los cítricos de materias activas autorizadas en Sudáfrica distintas a las de la Unión europea no implica una ventaja competitiva respecto las producciones europeas, cuando saben sobradamente de que hablamos de sustancias ilegales en nuestro continente. Planas y los suyos siguen con su pasividad. Ellos sabrán por qué”, concluye.