La coalició ha denunciat l’absència d’una política preventiva global enfront dels pegats i partides sense garanties d’execució

Madrid, 11 de juliol de 2021

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Canvi Climàtic es prenga seriosament la problemàtica de la costa valenciana que pateix “seriosos problemes d’alteracions en la dinàmica litoral” i està evidenciant la recrudescència dels efectes del canvi climàtic “sense que s’estiguen adoptant mesures cautelars des d’aquest ministeri, que hauria d’estar capficat amb intensitat a pal·liar els efectes que tots els experts auguren en el nostre litoral i zones naturals”.

Mulet ha recordat com els últims governs de PP i PSOE sistemàticament han rebutjat les esmenes plantejades als pressupostos per a executar actuacions en el litoral. Segons Mulet, “no hi ha cap garantia real que arriben a materialitzar-se en actuacions concretes les partides genèriques dels comptes, malgrat la importància estratègica de les nostres platges per a l’economia valenciana i tampoc se sap a quins criteris o prioritats atenen les previstes”.

Compromís ha reclamat polítiques actives de regeneració de costes en totes les comarques valencianes, des del Baix Segura al Maestrat. “El panorama és desolador: de passejos marítims destrossats o amb una línia costanera per protegir; regressió en la zona sud de Castelló, de Gandia, necessitats de restauració mediambiental, desembocadures degradades de rius, protecció i recuperació de façanes i sistemes o adequació de camins naturals i vies verdes que precisen d’actuacions  i que han sigut rebutjades pel corró dels últims governs, que han sigut inflexibles amb les peticions. Mentre que ha permès actuacions de Costes en uns municipis, ha deixat a l’estacada a uns altres amb la inexplicable situació, per posar un exemple, de Torre de la Sal”, ha lamentat el senador.

Mulet ha recordat als responsables del MITECO el panorama que dibuixen estudis en els quals assenyalen un creixement del nivell de la mar de 3.5 mm a l’any i que espais naturals com a l’Albufera o el Delta de l’Ebre han començat a experimentar el que se’ls ve al damunt, amb la seua salinització o desaparició. El senador ha reclamat “mesures urgents que eviten l’empitjorament del litoral i aquests aiguamolls i la paralització dels projectes de qualsevol classe que puguen afectar-los”. Així ha assenyalat a l’ampliació del port de València com un projecte “nociu” que pot accelerar la desaparició de l’Albufera.

Falta de visió global

Segons Mulet, ha fallat des de fa anys una visió “global” de tot el litoral, “mentre es permetien en municipis concrets la construcció indiscriminada d’espigons i ports esportius i altres actuacions agressives, i es recuperava terreny a la platja, però sempre a costa de municipis veïns, per la qual cosa perquè un poble guanyara platja, un altre la perdia”.

La concepció del PP –i també del PSOE- del litoral continua sent “la de l’obra paternalista en la costa del municipi governat pel partit tal o tal altre; d’actuacions milionàries en un municipi mentre s’ignora al veí, de l’abocament de milions de metres cúbics d’arena de pedrera i actuacions mancades de sensibilitat i sostenibilitat mediambiental, la qual cosa acaba destruint l’autenticitat de cales i municipis costaners mediterranis per a convertir-los en una cosa més pròpia del formigó dels passejos californians”, ha lamentat.