La coalición lamenta que el Gobierno acceda a plantear esta drástica medida que reclama la UE por los fondos y que supone un agravio para los valencianos “que llevamos pagando peajes desde los años 70

Madrid, 27 de abril de 2021

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha denunciado el “agravio” que supone para el pueblo valenciano recuperar los peajes por circular por las autopistas y autovías del Estado para soportar los gastos de mantenimiento “sin ninguna clase de distinción para satisfacer las medidas de Europa, cuando debería establecerse un trato desigual con aquellas autonomías que llevamos casi 50 años pagando peajes mientras era gratis total circular por buena parte de la Península por carreteras de alta capacidad mientras estábamos condenados a infames y peligrosas carreteras nacionales”.

Según Mulet “si por imperativo europeo se ha de empezar a cobrar por usar las autovías, esta medida se ha de aplicar de manera paulatina y primero en aquellas zonas que no han estado pagando peajes injustos, hasta equiparar a los territorios. Una vez compensado este desequilibrio histórico y que todos hayamos contribuido a sostener con peajes antes o ahora, entonces, podremos debatir si toca o no toca aplicar el pago a todas las vías. Lo contrario, sería volverse a burlar de los de siempre: los valencianos y valencianas”.

La coalición ha lamentado que, finalmente, las respuestas disuasorias e imprecisas del Gobierno alentadas por intereses de las concesionarias y de las empresas que se responsabilizan del mantenimiento de estos viales e incluso de las instituciones europeas hayan pesado más que los intereses de la ciudadanía y se confirmen las verdaderas pretensiones del Ejecutivo. “Siempre nos hemos temido que esto iba a ocurrir. Al propio ministro se le escapó que nada es gratis y ahora se confirma una medida que consideramos totalmente injusta que es un agravio para los que llevamos 50 años pagando por estos viales”, ha agregado Mulet.

En 1970 el dictador Francisco Franco y su vicepresidente Carrero Blanco firmaban un decreto de ejecución y régimen expropiatorio para los terrenos necesarios de la autopista. La primera fue adjudicada a Autopistas del Mare Nostrum, S.A. Concesionaria del Estado, por Decreto 2052/1971, de 23 de julio (BOE de 8 de septiembre de 1971) y la segunda a esta misma sociedad por Decreto 3477/1972, de 21 de diciembre, (BOE de 22 de diciembre de 1972), como prolongación de la anterior. En 2019 acabaron las concesiones realizadas por PSOE y PP tras varias prórrogas que ha beneficiado a unas concesionarias a cambio de bien poco para las arcas públicas. Algo muy cuestionable y especialmente para aquellos que han tenido que pagar durante décadas abusivos peajes por circular de norte a sur del Mediterráneo, en una de las zonas más dinámicas del Estado.

La coalición ha presentado hoy mismo enmiendas a una moción sobre infraestructuras reflejando esta situación y reclamando que las carreteras estatales mantengan unos niveles de calidad, seguridad y servicios adecuados e impulsar el desarrollo de los proyectos pendientes y garantizar que las carreteras de alta capacidad sigan siendo de uso público y gratuito por lo menos para aquellos territorios que han soportado durante décadas intolerables y abusivos peajes por circular.

Compromís rebutja la pretensió del Govern de tornar a implantar peatges als valencians i reclama compensacions i un tracte desigual

 
La coalició lamenta que el Govern accedisca a plantejar aquesta dràstica mesura que reclama la UE pels fons i que suposa un greuge per als valencians “que portem pagant peatges des dels anys 70

Madrid, 27 d’abril de 2021

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha denunciat el “greuge” que suposa per al poble valencià recuperar els peatges per circular per les autopistes i autovies de l’Estat per a suportar les despeses de manteniment “sense cap classe de distinció per a satisfer les mesures d’Europa, quan hauria d’establir-se un tracte desigual amb aquelles autonomies que portem quasi 50 anys pagant peatges mentre era gratis total circular per bona part de la Península per carreteres d’alta capacitat mentre estàvem condemnats a infames i perilloses carreteres nacionals”.

Segons Mulet “si per imperatiu europeu s’ha de començar a cobrar per usar les autovies, aquesta mesura s’ha d’aplicar de manera gradual i primer en aquelles zones que no han estat pagant peatges injustos, fins a equiparar als territoris. Una vegada compensat éste desequilibri històric i que tots hàgem contribuït a sostenir con peatges abans o ara, llavors, podrem debatre si toca o no toca aplicar el pagament a totes les vies. El contrari, seria tornar-se a burlar dels de sempre: els valencians i valencianes”.

La coalició ha lamentat que, finalment, les respostes dissuasives i imprecises del Govern encoratjades per interessos de les concessionàries i de les empreses que es responsabilitzen del manteniment d’aquests vials i fins i tot de les institucions europees hagen pesat més que els interessos de la ciutadania i es confirmen les vertaderes pretensions de l’Executiu. “Sempre ens hem temut que això anava a ocórrer. Al mateix ministre se li va escapar que res és gratis i ara es confirma una mesura que considerem totalment injusta que és un greuge per als que portem 50 anys pagant per aquests vials”, ha afegit Mulet.

En 1970 el dictador Francisco Franco i el seu vicepresident Carrero Blanco signaven un decret d’execució i règim expropiatori per als terrenys necessaris de l’autopista. La primera va ser adjudicada a Autopistes del Mare Nostrum, S. a. Concessionària de l’Estat, per Decret 2052/1971, de 23 de juliol (BOE de 8 de setembre de 1971) i la segona a aquesta mateixa societat per Decret 3477/1972, de 21 de desembre, (BOE de 22 de desembre de 1972), com a prolongació de l’anterior. En 2019 van acabar les concessions fetes per PSOE i PP després de diverses pròrrogues que ha beneficiat a unes concessionàries a canvi de ben poc per a les arques públiques. Una cosa molt qüestionable i especialment per a aquells que han hagut de pagar durant dècades abusius peatges per circular de nord a sud del Mediterrani, en una de les zones més dinàmiques de l’Estat.

La coalició ha presentat hui mateix esmenes a una moció sobre infraestructures reflectint aquesta situació i reclamant que les carreteres estatals mantinguen uns nivells de qualitat, seguretat i serveis adequats i impulsar el desenvolupament dels projectes pendents i garantir que les carreteres d’alta capacitat continuen sent d’ús públic i gratuït almenys per a aquells territoris que han suportat durant dècades intolerables i abusius peatges per circular.