El senador de Compromís denuncia l’opacitat del Ministeri davant les diferents iniciatives relacionades amb l’IMV i li reclama que “no menyspree a determinades CCAA”

Madrid, 23 de març de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha retret al titular d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, la seua falta de transparència i criteri a l’hora d’explicar el tracte discriminatori contra les CCAA sense règim foral, en excloure’ls de la capacitat de gestionar l’Ingrés Mínim Vital (IMV) com sí ha previst per a Euskadi i Navarra. El senador valencià ha demanat hui al ministre conèixer el percentatge de peticions d’IMV abonades del total de sol·licitades. 



“L’objectiu del Govern era atendre 2,3 milions de persones i 10 mesos després les dades parlen de menys d’una quarta part. De l’objectiu de destinar 3.000 milions només s’ha arribat a 515 i no és per falta de demanda, sinó perquè el Ministeri no tenia infraestructura, circuit, ni personal i en comptes d’aprofitar la col·laboració de les CCAA van donar-los una portada, ignorant-les”, li ha assenyalat Mulet. Per al parlamentari valencià, ”la renda de referència per a poder accedir a l’IMV hauria de ser el 2020 quan va arribar la vulnerabilitat sobrevinguda amb la pandèmia, no 2019. Tant de bo les rendes socials no feren falta, però de moment, no tenim més remei. Rectifiquen amb la seua gestió, perquè suposarà oxigen i alleujament per a milers de famílies”.

El portaveu de Compromís ha posat com a exemple el “bon funcionament” d’autonomies com la valenciana i unes altres. “Malgrat estar ofegats per l’actual model de finançament, que el PSOE es va comprometre a modificar, encara que segueix sense fer-ho, la Renda Valenciana d’Inclusió suposa una mitjana de 141 euros més que l’IMV. Mentre el Govern central rebutja el 70% de les peticions, la Generalitat Valenciana tan sols el 10%, en tenir uns criteris més assenyats. Canvien de model i coordinen-se amb les CCAA i no els hi facen oposició”, li ha recomanat Mulet, que ha acusat a Escrivá de “fallar en la gestió”.

Mulet ha declarat que “como bé sap el senyor ministre, porta quasi un any de manifesta incompetència, de falta de respecte a aquesta cambra. Porte mesos fent-li preguntes escrites que no és capaç de contestar-me. Vostè o el seu departament falten a la veritat contínuament quan parlen de contacte continue amb la Generalitat Valenciana, quan la realitat és que han menyspreat el seu treball, igual o millor que altres CCAA, que estan exercint en polítiques socials i ha mentit de manera reiterada en el seus respostes”.

El representant de Compromís ha censurat que Escrivá no haja atès a les CCAA que volien gestionar coordinadament l’IMV, no ha sigut capaç d’aportar ni un sol dels documents requerits; no ha atès a les peticions fetes pels governs autonòmics. “Ha anat al País Valencià dues vegades per a, en teoria, abordar la cogestió de l’IMV i ha sigut incapaç de convocar a la vicepresidenta i consellera del ram, Mónica Oltra, que és qui té les competències, perquè des del principi han volgut usar l’IMV de manera partidista. I clar, pacten amb Euskadi i Navarra, i deixen a la resta al marge. Han fracassat rotundament i el problema és que el seu fracàs castiga a la gent necessitada. Ni fan ni deixen fer”.

Mulet afea a Escrivá su fracaso en la gestión del IMV, por mentir y por hacer oposición a los valencianos

El senador de Compromís denuncia la opacidad del Ministerio ante las distintas iniciativas relacionadas con el IMV y le reclama que “no menosprecie a determinadas CCAA”

Madrid, 23 de marzo de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reprochado al titular de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, José Luis Escrivá, su falta de transparencia y criterio a la hora de explicar el trato discriminatorio contra las CCAA sin régimen foral, al excluirles de la capacidad de gestionar el Ingreso Mínimo Vital (IMV) como sí ha previsto para Euskadi y Navarra. El senador valenciano ha pedido hoy al ministro conocer el porcentaje de peticiones de IMV abonadas del total de solicitadas. 

“El objetivo del Gobierno era atender a 2,3 millones de personas y 10 meses después los datos hablan de menos de una cuarta parte. Del objetivo de destinar 3.000 millones solo han llegado a 515 y no es por falta de demanda, sino porque el Ministerio no tenía infraestructura, circuito, ni personal y en vez de aprovechar la colaboración de las CCAA dieron el portazo, ignorándolas”, le ha señalado Mulet. Para el parlamentario valenciano, ”la renta de referencia para poder acceder al IMV debería ser el 2020 cuando llegó la vulnerabilidad sobrevenida con la pandemia, no 2019. Ojalá las rentas sociales no hicieran falta, pero de momento, no tenemos más remedio. Rectifiquen con su gestión, porque supondrá oxígeno y alivio para miles de familias”.

El portavoz de Compromís ha puesto como ejemplo el “buen funcionamiento” de autonomías como la valenciana y otras. “A pesar de estar ahogados por el actual modelo de financiación, que el PSOE se comprometió a modificar, aunque sigue sin hacerlo, la Renda Valenciana d’Inclusió arroja una media de 141 euros más que el IMV. Mientras el Gobierno central rechaza el 70% de las peticiones, la Generalitat Valenciana tan solo el 10%, al tener unos criterios más sensatos. Cambien de modelo y coordínense con las CCAA y no les hagan oposición”, le ha recomendado Mulet, que ha acusado a Escrivá de “fallar en la gestión”.

Mulet ha declarado que “como bien sabe el señor ministro, lleva casi un año de manifiesta incompetencia, de falta de respeto a esta cámara. Llevo meses haciéndole preguntas escritas que no es capaz de contestar. Usted o su departamento faltan a la verdad continuamente cuando hablan de contacto continúo con la Generalitat Valenciana, cuando la realidad es que han despreciado el trabajo igual o mejor que otras CCAA que estan ejerciendo en políticas sociales y ha mentido de manera reiterada en sus respuestas”.

El representante de Compromís ha censurado que Escrivá no haya atendido a las CCAA que querían gestionar coordinadamente el IMV, no ha sido capaz de aportar ni un solo de los documentos requeridos; no ha atendido a las peticiones hechas por gobiernos autonómicos. “Ha ido al País Valenciano dos veces para, en teoría, abordar la cogestión del IMV y ha sido incapaz de convocar a la vicepresidenta y consejera del ramo, Mónica Oltra, que es quien tiene las competencias, porque desde el principio han querido usar el IMV de manera partidista. Y claro, pactan con Euskadi y Navarra, y dejan al resto al margen. Han fracasado rotundamente y el problema es que su fracaso castiga a la gente necesitada. Ni hacen ni dejan hacer”.