Madrid, 06 de desembre de 2020.  El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, a proposta de la Societat de Filosofia  del País Valencià i l’Assemblea del professorat del País Valencià, ha registrat, entre otas esmenes al text de la Lomloe remès pel Congrés, una nova esmena a l’articulat del projecte de la missa

ESMENA A l’ARTICULAT DE LA  LLEI ORGÀNICA PER LA QUAL ES MODIFICA LA LLEI ORGÀNICA 2/2006, DE 3 DE MAIG, D’EDUCACIÓ APROVAT EN LA SESSIÓ DEL CONSELL DE MINISTRES CELEBRADA EL 15 DE FEBRER DE 2019.

MOTIVACIÓ DE LA D’ESMENA QUE ES FORMULA

  1. No hi ha dubte que la millor manera d’assegurar la bondat d’una Llei en un sistema democràtic és el consens. El 17 d’octubre de 2018, la Comissió d’Educació del Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat la necessitat de garantir que la Filosofia compte amb un «cicle formatiu» de tres cursos en l’ensenyament secundari obligatori i postobligatòria, «de manera anàloga al que succeeix en altres matèries com a Llengua, Matemàtiques i Història», és a dir, que es recupere la situació anterior a la LOMCE, amb tres assignatures comunes per a tot l’alumnat: l’Ètica de 4t d’ESO, la Filosofia de 1r de Batxillerat i la Història de la Filosofia de 2n de Batxillerat.

   No tenir en compte la unanimitat aconseguida en l’anterior legislatura suposaria no sentir les veus dels qui representen a la ciutadania, i per tant trencar les regles de la pràctica democràtica. En realitat suposa anar en contra de l’esperit de la Llei que es pretén aprovar

  •  La UNESCO, a la qual s’al·ludeix en diverses ocasions en la Proposta de Llei, en la Declaració de París de 1995 afirma que “els estudis de Filosofia constitueixen l’única manera d’educar en valors d’abast i tensió universals, és a dir, que no depenguen ni estiguen sotmesos a creences (religioses o de qualsevol tipus) ni d’opcions polítiques, per a formar a l’alumnat des dels Drets Humans com a ciutadans cosmopolites en un món global”. A més, afig que la Filosofia ha de dir-se pel seu nom; en coherència amb això, la Llei ha de reconèixer l’estudi dels valors morals com una part fonamental de la Filosofia que es denomina Ètica i que arreplega, entre altres coses, els Drets Humans com el projecte ètic que cal respectar i desenvolupar en el segle XXI.
  •  La UNESCO i el Consell d’Europa consideren imprescindible que els sistemes educatius incloguen la formació i sobretot, la reflexió ètica. L’Ètica és una matèria filosòfica que, com s’arreplega en la citada Declaració de París, “ha de ser impartida per professors qualificats i instruïts específicament a aquest efecte i no estar supeditada a cap consideració econòmica, tècnica, religiosa, política o ideològica”. L’Ètica, per tant, ha de ser impartida pel professorat especialista en Filosofia.

4. En conseqüència, amb independència que el legislador vulga introduir una matèria dedicada a la formació en Valors ètics, cívics i constitucionals en qualsevol curs del cicle fins abans de 4t de l’ESO, la presència de l’Ètica ha de garantir-se en aquest últim curs amb total prioritat a qualsevol altra consideració. En cap cas la formació en Valors ètics, cívics i constitucionals pot substituir la reflexió ètica. Si potser, pot complementar-la, entenent que l’Ètica pot tractar, des d’un punt de vista reflexiu i crític, els valors d’igualtat, la necessitat de la solidaritat i l’anàlisi i fonamentació dels Drets Humans que constitueixen la base de la nostra cultura.

ARTICULE QUE DEMANEM  MODIFICAR

A conseqüència de les raons anteriorment exposades, hauria de modificar-se l’Article 25 del  Projecte de Llei. A més, la seua actual redacció condueix a error ja que en el punt 7 de l’article es llig: “En algun curs de l’etapa tots els alumnes i alumnes cursaran la matèria d’Educació en Valors cívics i ètics”; no obstant això, és un article que se centra només en quart curs de l’Ensenyament Secundari Obligatori, per la qual cosa la seua actual redacció no té sentit.

Per tot això, l’article hauria de quedar així:

Article 25. Organització del quart curs d’educació secundària obligatòria.

1. Les matèries que haurà de cursar tot l’alumnat de 4t curs seran les següents:

a) Educació Física.

b) Geografia i Història.

c) Llengua Castellana i Literatura i, si n’hi haguera, Llengua Cooficial i Literatura.

d) Llengua Estrangera.

e) Matemàtiques, amb dues opcions diferenciades.

f) Ètica.

El punt 7 d’aquest article també hauria de modificar-se lleugerament, suprimint la primera part i corregint així la redacció:

7. Es prestarà especial atenció a la reflexió ètica i a la seua fonamentació filosòfica, i s’inclouran continguts referits al coneixement i respecte dels Drets Humans i de la Infància, als recollits en la Constitució espanyola, a l’educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania mundial, a la igualtat entre homes i dones i al valor del respecte a la diversitat, fomentant l’esperit crític i la cultura de pau i no violència.