La coalición defiende que los ERTE se abonen cuanto antes y prorrogar la devolución de los préstamos ICO hasta 2023

MADRID, 28 de octubre de 2020

El senador de Compromís Carles Mulet ha reclamado hoy al Gobierno que prevea medidas adicionales ante la Covid para el sector turístico y para los trabajadores afectados por procesos de ERTE ante la situación de alarma por la crisis sanitaria y los resultados de la temporada turística.

Muchos negocios deberán devolver los préstamos ICO a los que optaron y numerosos trabajadores y empresas han entrado en crisis por la pérdida de actividad y se están acogiendo a expedientes de regulación temporal de empleo por la situación del coronavirus, lo que dibuja una situación complicada para muchas firmas y personas. En este contexto hemos pedido al Gobierno medidas adicionales a medio plazo como, por ejemplo, definir la prórroga de los ERTE hasta la próxima temporada turística y una moratoria o prórroga en la devolución de los préstamos ICO a las empresas, por lo menos, hasta la temporada del 2023, dándoles dos años para que las empresas puedan recuperarse, recapitalizarse y devolver el dinero con garantías tras una mala temporada turística”, ha indicado Mulet.

El senador recuerda que todavía se desconoce cuantos meses durará esta crisis que implica fuertes limitaciones al movimiento y entrada y salida de personas o concentración de personas, lo que crea incertidumbre en un sector como es el turístico, generador de empleo y que ha visto sus resultados económicos de la campaña 2020 muy afectados. “El turismo es importante para la recuperación económica de numerosos destinos, por su capacidad de arrastre, en recaudación de impuestos y creación de puestos de trabajo, por lo que el Gobierno debería tenerlo muy en cuenta exigiendo las contrapartidas que sean necesarias al sector, pero tendiéndoles la mano”, ha agregado.

La Línea de Avales ICO prevista en el Real Decreto Ley 8/2020 conforme a los Acuerdos de Consejo de Ministros de 24 de marzo y 10 de abril está pensada para atender las necesidades de financiación como pagos de salarios, facturas de proveedores pendientes de liquidar, alquileres de locales, oficinas e instalaciones, gastos de suministros, necesidad de circulante y de liquidez, incluyendo las derivadas de vencimientos de obligaciones financieras o tributarias. 

La línea de avales covid-19 del ICO había inyectado hasta el pasado 15 de septiembre, según recogió la prensa, 15.173 millones a 115.033 empresas del sector del turismo, el ocio y la cultura, el primer beneficiario de estas ayudas, que duplica al siguiente en la lista, el de construcción y las infraestructuras. Esos fondos se suman a los 400 millones de la línea Thomas Cook/Covid, ya cerrada. 

El desarrollo irregular de la temporada, la necesidad de contratar más personal para garantizar las medidas sanitarias y la recesión han dejado en una situación complicada muchos negocios turísticos (Pymes, hoteles, apartamentos…). La coalición mantiene solicitada, además, desde el mes de julio la comparecencia del director del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), Gerardo Gutiérrez y de la ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz, ante la Comisión de Trabajo, Inclusión, Seguridad Social y Migraciones y preguntas para conocer las previsiones y líneas de actuación ante la demora en el pago de las prestaciones que corresponden a los miles de expedientes de regulación temporal de empleo (ERTE) derivados de la crisis generada por el Covid-19.

TURISME

Compromís demana al Govern moratòries en els ERTE i en la devolució dels préstecs ICO al turisme com a mesures addicionals davant la Covid

La coalició defensa que els ERTO s’abonen quan abans i prorrogar la devolució dels préstecs ICO fins a 2023

MADRID, 28 d’octubre de 2020

El senador de Compromís Carles Mulet ha reclamat hui al Govern que preveja mesures addicionals davant la Covid per al sector turístic i per als treballadors afectats per processos d’ERTE davant la situació d’alarma per la crisi sanitària i els resultats de la temporada turística.

Molts negocis hauran de retornar els préstecs ICO als quals van optar i nombrosos treballadors i empreses han entrat en crisis per la pèrdua d’activitat i s’estan acollint a expedients de regulació temporal d’ocupació per la situació del coronavirus, la qual cosa dibuixa una situació complicada per a moltes empreses i persones. En aquest context hem demanat al Govern mesures addicionals a mitjà termini com, per exemple, definir la pròrroga dels ERTO fins a la pròxima temporada turística i una moratòria o pròrroga en la devolució dels préstecs ICO a les empreses, almenys, fins a la temporada del 2023, donant-los dos anys perquè les empreses puguen recuperar-se, recapitalitzar-se i retornar els diners amb garanties després d’una mala temporada turística”, ha indicat Mulet.

El senador recorda que encara es desconeix quants mesos durarà aquesta crisi que implica fortes limitacions al moviment i l’entrada i eixida de persones o concentració de gent, el que crea incertesa en un sector com és el turístic, generador d’ocupació i que ha vist els seus resultats econòmics de la campanya 2020 molt afectats. “El turisme és important per a la recuperació econòmica de nombroses destinacions, per la seua capacitat d’arrossegament, en recaptació d’impostos i creació de llocs de treball, per la qual cosa el Govern hauria de tenir-ho molt en compte exigint les contrapartides que siguen necessàries al sector, però estenent-los la mà”, ha afegit.

La Línia d’Avals ICO prevista en el Reial decret llei 8/2020 conforme als Acords de Consell de Ministres de 24 de març i 10 d’abril està pensada per a atendre les necessitats de finançament com a pagaments de salaris, factures de proveïdors pendents de liquidar, lloguers de locals, oficines i instal·lacions, despeses de subministraments, necessitat de circulant i de liquiditat, incloent les derivades de venciments d’obligacions financeres o tributàries. 

La línia d’avals covid-19 de l’ICO havia injectat fins al passat 15 de setembre, segons va recollir la premsa, 15.173 milions a 115.033 empreses del sector del turisme, l’oci i la cultura, el primer beneficiari d’aquestes ajudes, que duplica al següent en la llista, el de construcció i les infraestructures. Aqueixos fons se sumen als 400 milions de la línia Thomas Cook/Covid, ja tancada. 

El desenvolupament irregular de la temporada, la necessitat de contractar més personal per a garantir les mesures sanitàries i la recessió han deixat en una situació complicada molts negocis turístics (Pimes, hotels, apartaments…). La coalició manté sol·licitada, a més, des del mes de juliol la compareixença del director del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), Gerardo Gutiérrez i de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, davant la Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions i preguntes per a conèixer les previsions i línies d’actuació davant la demora en el pagament de les prestacions que corresponen als milers d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) derivats de la crisi generada pel Covid-19.