Els manifestants, grupuscles d’extrema dreta, van desfilar amb emblemes del règim franquista contraris a la memòria democràtica i que va generar inquietud entre els veïns. Es van produir altercats que eren evitables
MADRID, 13 d’octubre de 2020
El portaveu de Compromís i del Grup de l’Esquerra Confederal al Senat, Carles Mulet, ha preguntat hui pels criteris pels quals des de la Delegació del Govern es va autoritzar la manifestació ultra en Benimaclet (València) a la qual s’oposava l’associació de veïns i que va tindre lloc ahir.
La protesta va ser més be una performance amb torxes per a protestar contra la gestió de l’Executiu ambientada amb banderes inconstitucionals i franquistes, exhibicions prohibides per llei i contraria a la memoria democrática i a la dignitat del les víctimes. “El Govern ha de contestar per què no va respondre ni tan sols la petició formal de l’AAVV de Benimaclet que demanava que no s’autoritzara la mateixa o com és possible que els antidisturbis estigueren controlant als antifeixistes i no actuant amb els qui estaven allí incitant a l’odi i incomplint la legislació i la convivència del barri”, ha explicat el senador valencianista.
Per a la coalició és imprescindible conèixer el protocol que es va organitzar i el dispositiu d’una protesta que va vindre a provocar a un barri popular, progressista i que va ser abandonat pels cossos de seguretat “quan testimonis ens han relatat que es van proferir amenaces i persecucions a veïns, pel que alguna cosa va fallar en el seguiment de l’acte feixista autoritzat o en el control d’uns manifestants que es van dedicar a promoure l’odi”. Segons alguns veïns es va arribar a identificar a gent del barri que van mostrar el rebuig als manifestants feixistes. Existia alguna instrucció per a tal fi?, S’ha identificat a veïns o persones antifeixistes per estar presents en l’acte de repulsa o per tindre pancartes als balcons?
Aquestes són les preguntes de Mulet al Govern
– Perquè no ha respost la Delegació del Govern a la petició formal de l’Asociació de Veïns de Benimaclet?
– Quines mesures ha adoptat el Govern per a evitar que aquesta manifestació acabe en actes violents, discursos o missatges que inciten o promoguen l’odi i la discriminació?
– En quina data va rebre la Delegació la petición per a autoritzar aquesta manifestació i en quina data va contestar autoritzant-la?
– En quina data va rebre la Delegació la petició de l’Asociació de Veïns de Benimaclet?
– Ha indentificat la Policia als manifestants que van llançar missatges amenaçadors o d’inicitació a l’odi?
– Quines mesures es van adoptar després de la pròpia concentració per evitar agressions d’aquests elements?
– Quines mesures pensa adoptar el govern per a il·legalitzar formacions que fan exaltació del feixisme, com s’ha adoptat en bona part de l’Europa més avançada?
– Quin dispositiu en nombre i en material es va destinar per a acompanyar als manifestants?
Compromís pregunta al Gobierno cuál era el protocolo ante la manifestación de antorchas fascista de Benimaclet por el 12-O
Los manifestantes, grupúsculos de extrema derecha, desfilaron con emblemas del régimen franquista algo contrario a la memoria democrática y que generó inquietud entre los vecinos. Se produjeron altercados que eran evitables
MADRID, 13 de octubre de 2020
El portavoz de Compromís y del Grupo de la Izquierda Confederal en el Senado, Carles Mulet, ha preguntado hoy por los criterios por los que la Delegación del Gobierno se autorizó la manifestación ultra en Benimaclet (València) a la que se oponía la asociación de vecinos y que tuvo lugar ayer.
La protesta fue más bien una performance con antorchas para protestar contra la gestión del Ejecutivo ambientada con banderas inconstitucionales y franquistas, exhibiciones prohibidas por ley y contraria a la memoria democrática y a la dignidad de las víctimas. “El Gobierno debe contestar por qué no respondió ni siquiera la petición formal de la AAVV de Benimaclet que pedía que no se autorizara la misma o cómo es posible que los antidisturbios estuvieran controlando a los antifascistas y no actuando con quienes estaban allí incitando al odio e incumpliendo la legislación y la convivencia del barrio”, ha explicado el senador valencianista.
Para la coalición es imprescindible conocer el protocolo que se organizó y el dispositivo de una protesta que vino a provocar a un barrio popular, progresista y que fue abandonado por los cuerpos de seguridad “cuando testigos nos han relatado que se profirieron amenazas y persecuciones a vecinos, por lo que algo falló en el seguimiento del acto fascista autorizado o en el control de unos manifestantes que se dedicaron a promover el odio”. Según algunos vecinos se llegó a identificar a gente del barrio que mostraron el rechazo a los manifestantes fascistas. ¿Existía alguna instrucción para tal fin?, ¿Se ha identificado a vecinos o personas antifascistas por estar presentes en el acto de repulsa o por tener pancartas en balcones?
Estas son las preguntas de Mulet al Gobierno
– ¿Por qué no ha respondido la Delegación del Gobierno a la petición formal de la Asociación de Vecinos de Benimaclet?
– ¿Qué medidas ha adoptado el Gobierno para evitar que esta manifestación acabe en actos violentos, discursos o mensajes que inciten o promuevan el odio y la discriminación?
– ¿En qué fecha recibió la Delegación la petición para autorizar esta manifestación y en qué fecha contestó autorizándola?
– ¿En qué fecha recibió la Delegación la petición de la Asociación de Vecinos de Benimaclet?
– ¿Ha indentificado la Policía a los manifestantes que lanzaron mensajes amenazantes o de inicitación al odio?
– ¿Que medidas se adoptaron después de la propia concentración para evitar agresiones de estos elementos?
– ¿Qué medidas piensa adoptar el gobierno para ilegalizar formaciones que hagan exaltación del fascismo, como se ha adoptado en buena parte de la Europa más avanzada?
– ¿Qué dispositivo en número y en material se destinó para acompañar a los manifestantes?