En una resposta parlamentària el Govern assegura que “el control per a reduir les seues poblacions o efectes és responsabilitat del llaurador” a pesar que la plaga va entrar pels ports

MADRID, 14 d’octubre de 2020
El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació assenyala als llauradors en una resposta parlamentària, com a responsables del control per a reduir les poblacions del denominat Cotonet de Sud-àfrica que afecta els cítrics “per ser responsabilitat de l’agricultor, que ha d’assumir al seu càrrec els tractaments i demás mesures de control per a la gestión integrada d’aquesta, entre les quals es troba el control biológico amb parasitoides o depredadors”, al no tractar-se de plagues de quarantena ni regulades. 


El portaveu de Compromís i del Grup de l’Esquerra Confederal al Senat, Carles Mulet, ha titllat de “súmmum del cinisme i la desconsideració” aquesta resposta al Govern a uns agricultors que no fan més que rebre males paraules del ministre del ram “quan per a res són els responsables de l’entrada d’estas plagues pels ports i que no existien en el territori valencià fa 11 anys i que són ací pel poc control exercit en els punts d’inspecció fronterera”.

Per al portaveu de Compromís, “el ministre Luis Planas segueix a la contra dels interessos i problemes dels agricultors valencians. Ho va fer retardant els tractaments i segueix sense fer-se responsable de les plagues que se li han ficat al país i no té major ocurrència que responsabilitzar dels tractaments als agricultors. És com si amb el coronavirus, es culpara als positius i se’ls responsabilitzara del seu tractament, quan els agricultors del nostre país no tenen cap competència en matèria de ports”, ha retret.

La coalició ha recordat que existeix un acord de governabilitat amb el Partit Socialista en el qual el partit majoritari del Govern es comprometia a respectar a l’agricultura valenciana, encara que segons ha recordat Mulet “no contemplen el suport financer per al tractament d’aquestes  plagues, ni tenen en compte les nostres característiques en la PAC, ni els desequilibris i greuges mediambientals en els acords comercials, eludeixen reclamar l’aplicació de la clàusula de salvaguarda. Sense dubte, Planas és el pitjor responsable que podem tenir al capdavant de l’agricultura”, ha conclòs.

Carles Mulet: “El súmmum del despropósito llega ahora con el Gobierno responsabilizando a los agricultores del Cotonet de les Valls” 

En una respuesta parlamentaria el Gobierno asegura que “el control para reducir sus poblaciones o efectos es responsabilidad del agricultor” a pesar que la plaga entró por los puertos

MADRID, 14 de octubre de 2020
El Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación señala a los agricultores en una respuesta parlamentaria, como responsables del control para reducir las poblaciones del denominado Cotonetde Sudáfrica que afecta a los cítricos “por ser responsabilidad del agricultor, que debe asumir a su cargo los tratamientos y demás medidas de control para la gestión integrada de la misma, entre las cuales se encuentra el control biológico con parasitoides o depredadores”, al no tratarse de plagas de cuarentena ni reguladas. 

El portavoz de Compromís y del Grupo de la Izquierda Confederal en el Senado, Carles Mulet, ha tildado de “súmmum del cinismo y la desconsideración” esta respuesta al Gobierno a unos agricultores que no hacen más que recibir malas palabras del ministro del ramo “cuando para nada son los responsables de la entrada de estas plagas por los puertos y que no existían en el territorio valenciano hace 11 años y que están aquí por el poco control ejercido en los puntos de inspección fronteriza”.

Para el portavoz de Compromís, “el ministro Luis Planas sigue a la contra de los intereses y problemas de los agricultores valencianos. Lo hizo retrasando los tratamientos y sigue sin hacerse responsable de las plagas que se le han metido en el país y no tiene mayor ocurrencia que responsabilizar de los tratamientos a los agricultores. Es como si con el coronavirus, se culpara a los positivos y se les responsabilizara de su tratamiento, cuando los agricultores de nuestro país no tienen ninguna competencia en materia de puertos”, ha reprochado.

La coalición ha recordado que existe un acuerdo de gobernabilidad con el Partido Socialista en el que el partido mayoritario del Gobierno se comprometía a respetar a la agricultura valenciana, aunque según ha recordado Mulet “no contemplan el apoyo financiero para el tratamiento de estas plagas, ni tienen en cuenta nuestras características en la PAC, ni los desequilibrios y agravios medioambientales en los acuerdos comerciales, eluden reclamar la aplicación de la cláusula de salvaguardia. Sin duda, Planas es el peor responsable que podemos tener al frente de la agricultura”, ha concluido.