El senador de Compromís, Carles Mulet, rebutja que les autoritats de Madrid i Barcelona acaparen quasi la meitat del fons de 800 milions i s’ignore la tercera àrea metropolitana

Madrid, 10 de juny de 2020

Tornen a deixar fora de les ajudes a l’EMT de València. “No falla, en qualsevol decisió o repartiment de fons som els perjudicats malgrat ser la tercera metròpolis de l’Estat, d’haver patit una caiguda dràstica en l’ocupació a conseqüència del Covid-19 i el confinament i de comptar amb una autoritat metropolitana, per la qual cosa se’ls acaben les excuses i aquesta decisió és clarament impresentable”, ha indicat Carles Mulet

Compromís ha demanat hui mateix la compareixença al Senat del ministre de Foment i Transports, José Luís Ábalos, pel seu nou oblit, “per haver desfet camí i actuar com si no existira la nostra autoritat del transport metropolità en el repartiment d’aquests 800 milions i per llançar excuses de mal pagador. Si se’ns donarà diners que siga ara, al costat de Madrid, Barcelona i Canàries”.

El senador ha lamentat que el transport urbà valencià no estiga contemplat en el Decret que prepara el Govern i que previsiblement aprovarà el Consell de Ministres dimarts que ve. “Ja són una vergonya les ajudes que reben tant Madrid com Barcelona i que han ascendit a més de 1.358 milions en 10 anys i l’almoina de 80 milions que ha rebut l’EMT com perquè ara tornen a demostrar la seua nul·la sensibilitat per a tractar-nos com si fórem una ciutat de 50.000 habitants que puga rebre diners a posteriori (encara que molts menys) i com si no existira una Autoritat conformada i amb unes xifres rotundes i innegociables”, ha insistit.

Mulet ha recordat que recentment ha registrat al Senat la Proposició de Llei de Finançament del Transport Públic Urbà i Metropolità, que busca actualitzar el dret a la mobilitat urbana en condicions de qualitat, eficiència, sostenibilitat financera i rigorós respecte a la protecció física del medi ambient. 

La iniciativa va ser consensuada per representants de grans ciutats, alcaldies del canvi i organitzacions representatives del sector dels transports urbans i metropolitans i que s’ha actualitzat a la situació generada després de la pandèmia originada per la Covid-19, que ha suposat una reducció dràstica en el nombre de viatgers respecte als que es registraven abans de la declaració de l’estat d’alarma. La llei és la base normativa per a dotar de recursos al transport públic que li permeta adoptar iniciatives estratègiques com augmentar l’oferta, una major integració multimodal, noves polítiques tarifàries o impulsar el salt digital i tecnològic del servei.

Aquesta Llei preveu dotar de recursos als serveis metropolitans del transport “que estan deixats quant a inversions, la qual cosa condemna a milers de ciutadans a utilitzar el cotxe per a vindre a València. La gent vol transport de qualitat i així utilitza menys els vehicles privats, com hem vist a la ciutat de València amb increments en l’ús del transport col·lectiu i la bicicleta, alguna cosa que no ocorre en altres ciutats”, ha abundat.

La coalició ha traslladat a més al Senat mocions per a reclamar una millora del finançament tant de Rodalia com del transport col·lectiu. La moció ha sigut avalada pels senadors i senadores territorials de l’Esquerra Confederal, que representen a poblacions amb característiques i problemes de mobilitat propis com Andalusia, Balears, València, Catalunya, Madrid i Navarra.

Compromís reclama la comparecencia del ministro Ábalos, que vuelve a dejar fuera de las ayudas por el transporte a la EMT de València

El senador de Compromís, Carles Mulet, rechaza que las autoridades de Madrid y Barcelona acaparen casi la mitad del fondo de 800 millones y se ignore la tercera área metropolitana

Madrid, 10 de junio de 2020

Vuelven a dejar fuera de las ayudas a la EMT de València. “No falla, en cualquier decisión o reparto de fondos somos los perjudicados a pesar de ser la tercera metrópolis del Estado, de haber sufrido una caída drástica en la ocupación como consecuencia del Covid-19 y el confinamiento y de contar con una autoridad metropolitana, por lo que se les acaban las excusas y esta decisión es claramente impresentable”, ha indicado Carles Mulet

Compromís ha pedido hoy mismo la comparecencia en el Senado del ministro de Fomento y Transporte, José Luís Ábalos, por su nuevo olvido, “por haber desandado el camino y actuar como si no existiera nuestra autoridad del transporte metropolitano en el reparto de estos 800 millones y por lanzar excusas de mal pagador. Si se nos va a dar dinero que sea ahora, junto a Madrid, Barcelona y Canarias”. 

El senador ha lamentado que el transporte urbano valenciano no esté contemplado en el Decreto que prepara el Gobierno y que previsiblemente aprobará el Consejo de Ministros el próximo martes. “Ya son una vergüenza las ayudas que reciben tanto Madrid como Barcelona y que han ascendido a más de 1.358 millones en 10 años y la limosna de 80 millones que ha recibido la EMT como para que ahora vuelvan a demostrar su nula sensibilidad para tratarnos como si fuéramos una ciudad de 50.000 habitantes que pueda recibir dinero a posteriori (aunque muchos menos) y como si no existiera una Autoridad conformada y con unas cifras rotundas e innegociables”, ha insistido.

Mulet ha recordado que recientemente ha registrado en el Senado la Proposición de Ley de Financiación del Transporte Público Urbano y Metropolitano, que busca actualizar el derecho a la movilidad urbana en condiciones de calidad, eficiencia, sostenibilidad financiera y riguroso respeto a la protección física del medioambiente. La iniciativa fue consensuada por representantes de grandes ciudades, alcaldías del cambio y organizaciones representativas del sector de los transportes urbanos y metropolitanos y que se ha actualizado a la situación generada tras la pandemia originada por la Covid-19 que ha supuesto una reducción drástica en el número de viajeros respecto a los que se registraban antes de la declaración del estado de alarma. La ley es la base normativa para dotar de recursos al transporte público que le permita adoptar iniciativas estratégicas como aumentar la oferta, una mayor integración multimodal, nuevas políticas tarifarias o impulsar el salto digital y tecnológico del servicio.

Esta Ley prevé dotar de recursos a los servicios metropolitanos de transporte “que están dejados en cuanto a inversiones, lo que condena a miles de ciudadanos a utilizar el coche para venir a València. La gente quiere transporte de calidad y así utiliza menos los vehículos privados, como hemos visto en la ciudad de València con incrementos en el uso del transporte colectivo y la bicicleta, algo que no ocurre en otras ciudades”, ha abundado.

La coalición ha trasladado además al Senado mociones para reclamar una mejora de la financiación tanto de Cercanías como del transporte colectivo. La moción ha sido avalada por los senadores y senadoras territoriales de la Izquierda Confederal, que representan a poblaciones con características y problemas de movilidad propios como Andalucía, Balears, València, Catalunya, Madrid y Navarra.