El senador de Compromís exigeix esforces econòmics a l’Estat, major informació i el tancament de l’activitat productiva més crítica
València, 22 de març de 2020
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha declarat hui que “la gravetat de la situació per la crisi del coronavirus ha d’anar més enllà dels anuncis buits, del postureo per veure qui acapara la imatge mediàtica i l’escenificació transcendental”, i ha reclamat al Govern que adopte les mesures dràstiques que no s’han adoptat pels titubejos dels seus representants.
Segons Mulet “no és el temps de deixar al marge als governs autonòmics, que són al cap i a la fi els qui gestionen la Sanitat. És temps de fer un esforç sense precedents a destinar material, decisions i tota la informació disponible a les comunitats autònomes. Els paquets de mesures anunciats a fascicles són encara insuficients. S’han d’eliminar de manera urgents les lleis austericides de Montoro contra els ajuntaments. No només parlem de deixar-los invertir una part del romanent de 2019, sinó tot el que acumulen a les entitats bancàries i que encara no poden disposar per la maleïda regla de la despesa. Són diners dels i les veïnes i és ara el moment d’invertir-los en ells i elles”, ha afegit.
Per a Mulet “igualment, sobra la grandiloqüència en l’anunci de les mesures econòmiques si estes són ridícules i insuficients. Qui administra els executius siguen autonòmics o estatal, estan simplement gestionant temporalment els diners de la ciutadania i no hi ha res més peremptori que salvar vides i economies. Anunciar crèdits a retornar mentre l’Estat és el gran deutor de les autonomies o ajuntaments o explicar, com a propis de l’Estat, diners que estan immobilitzats en els bancs per lleis injustes, és autoenganyar-se”.
Tancar l’activitat crítica i comunitats autònomes
Mulet ha destacat igualment que la tebiesa del Govern ha permès durant els dos caps de setmana del confinament, veure l’escapada massiva de ciutadans i ciutadanes, especialment de zones d’alta concentració de casos com Madrid, cap a la costa o les zones rurals, encara que també s’han donat en altres llocs. “El problema no és que siguen de Madrid. És que Madrid és l’epicentre de la pandèmia i la zona més poblada de l’Estat des d’on sorgeixen de manera radial desenes de vies de comunicació. No haver tancat aquesta comunitat des del minut zero ha permès propagar el virus per tot l’Estat i probablement per l’estranger. Segurament ja és tard, però cal tancar i confinar territoris i seguir l’exemple d’Itàlia, que ha decidit aquest dissabte interrompre fins al 3 d’abril totes les activitats productives excepte les que són essencials, mentre ací s’ha deixat a les grans empreses la decisió de continuar o no amb activitat. Això suposa desplaçar a milers de persones diàriament i exposar-los al contagi o transmissió. El mal econòmic de parar tota l’activitat productiva -especialment la crítica- és gran, però pitjor és que es descontrole la propagació del virus i el col·lapse sanitari. Hi ha ciutadans que treballaran obligats i amb un grau de por inassumible”, ha dit.
Mulet ha posat també el focus en el manifest signat per 60 científics que exigeixen el tancament total i el cessament de qualsevol activitat en set comunitats autònomes per un període entre 15 i 21 dies. “Igual en lloc d’en set autonomies tocaria exigir-ho ja en tot el territori de l’Estat. Es constata que les mesures són benintencionades, però arriben tard i malament”, ha declarat.
Bancs i autònoms
El senador de Compromís ha reiterat que falten mesures valentes. “No hem sentit que es reclame a la banca el retorn dels quasi 65.000 milions d’euros que ens va costar el rescat. Només s’escolten mesures per a ajornar en casos puntuals el pagament d’hipoteques a aquests bancs per la gent pitjor parada. No hem escoltat mesures per als milers i milers d’autònoms que no poden acollir-se a ERTE o baixes. Las cotitzacions s’haurien de suspendre immediatament, res d’ajornar ni minimitzar i donar una solució als fixos discontinuos que s’han vist a l’atur a principis de temporada”.
Mulet: “Es tiempo de medidas drásticas frente a la crisis y no de mensajes sin contenido”
El senador de Compromís exige esfuerzos económicos al Estado, mayor información y el cierre de la actividad productiva más crítica
València, 22 de marzo de 2020
El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha declarado hoy que “la gravedad de la situación por la crisis del coronavirus ha de ir más allá de los anuncios huecos, del postureo por ver quien acapara la imagen mediática y la escenificación transcendental”, y ha reclamado al Gobierno que adopte las medidas drásticas que no se han adoptado por los titubeos de sus representantes.
Según Mulet “no es el tiempo de dejar al margen a los gobiernos autonómicos, que son al fin y al cabo quienes gestionan la Sanidad. Es tiempo de hacer un esfuerzo sin precedentes en destinar material, decisiones y toda la información disponible a las comunidades autónomas. Los paquetes de medidas anunciados a fascículos son todavía insuficientes. Se han de eliminar de manera urgentes las leyes austericidas de Montoro contra los ayuntamientos. No solo hablamos de dejarles invertir una parte del remanente de 2019, sino todo lo que acumulen en las entidades bancarias y que todavía no pueden disponer por la maldita regla de gastos. Es dinero de los y las vecinas y es ahora el momento de invertirlos en ellos y ellas”, ha añadido
Para Mulet “igualmente, sobra la grandilocuencia en el anuncio de las medidas económicas si están son ridículas e insuficientes. Quien administra los ejecutivos sea estos autonómicos o estatal, están simplemente gestionando temporalmente el dinero de la ciudadanía y no hay nada más perentorio que salvar vidas y economías. Anunciar créditos a devolver mientras el Estado es el gran deudor de las autonomías o ayuntamientos, o contar como propios del Estado dinero que está inmovilizado en los bancos por leyes injustas, es autoengañarse”.
Cerrar la actividad crítica y comunidades autónomas
Mulet ha destacado igualmente que la tibieza del Gobierno ha permitido durante los dos fines de semana del confinamiento, ver la escapada masiva de ciudadanos y ciudadanas, especialmente de zonas de alta concentración de casos como Madrid, hacia la costa o las zonas rurales, aunque también se han dado en otros sitios. “El problema no es que sean de Madrid. Es que Madrid es el epicentro de la pandemia y la zona más poblada del Estado desde donde surgen de forma radial decenas de vías de comunicación. No haber cerrado esta comunidad desde el minuto cero ha permitido propagar el virus por todo el Estado y probablemente por el extranjero. Seguramente ya es tarde pero hay que cerrar y confinar territorios y seguir el ejemplo de Italia, que ha decidido este sábado interrumpir hasta el 3 de abril todas las actividades productivas excepto las que son esenciales, mientras aquí se ha dejado a las grandes empresas la decisión de continuar o no con actividad. Esto supone desplazar a miles de personas diariamente y exponerles al contagio o transmisión. El daño económico de parar toda la actividad productiva -especialmente la crítica- es grande, pero peor es que se descontrole la propagación del virus y el colapso sanitario. Hay ciudadanos que van a trabajar obligados y con un grado de miedo inasumible”, ha dicho.
Mulet ha puesto también el foco en el manifiesto firmado por 60 científicos que exigen el cierre total y el cese de cualquier actividad en siete comunidades autónomas por un periodo entre 15 y 21 días. “Igual en lugar de en siete autonomías tocaría exigirlo ya en todo el territorio del Estado. Se constata que las medidas son bienintencionadas, pero llegan tarde y mal”, ha declarado.
Bancos y autónomos
El senador de Compromís ha reiterado que faltan medidas valientes. “No hemos escuchado que se reclame a la banca el retorno de los casi 65.000 millones de euros que nos costó el rescate. Solo se escuchan medidas para aplazar en casos puntuales el pago de hipotecas a estos bancos por la gente peor parada. No hemos escuchado medidas para los miles y miles de autónomos que no pueden acogerse a ERTE o bajas. Las cotizaciones se deberían suspender de inmediato, nada de aplazar ni minimizar y dar una solución a los fijos discontinuos que se han visto en el paro a principios de temporada”.