Carles Mulet recorda que són milers els afectats per la prohibició de desplaçar-se que han optat per romandre en els seus domicilis i renunciar als seus bitllets. Les assegurances no emparen les pandèmies. Hi ha també ciutadans que no poden tornar als seus llocs d’origen 

València, 21 de març de 2020

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha demanat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que realitze accions per a compensar als afectats o negociar amb les aerolínies algun mecanisme o sistema de compensació del 100% del cost del bitllet d’aquelles persones que tenien previst un vol durant aquestes setmanes i que s’han vist truncats pel coronavirus. “Nombroses persones que tenien vols programats estan veient com estan perdent els diners pels seus bitllets (amb algunes excepcions on les aerolínies han posat a la seua disposició dates alternatives o bons de bitllets vàlids per un any) a conseqüència de la crisi del coronavirus i totes les mesures d’alarma que, entre altres, han limitat els desplaçaments i mobilitat de les persones”, ha assenyalat Mulet.

Així el senador ha demanat conèixer quines mesures implementarà l’AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria) per a defensar als afectats com ja ha fet amb una altra crisi de línies aèries i per les decisions que prendrà el Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació per a repatriar als centenars de ciutadans espanyols que estan fora i els han cancel·lat els seus bitllets. Hem conegut casos de cooperants que no poden tornar al haver-se tancat els aeroports en els països en els que es troben “pel que demanem urgència en aquest sentit”.

Si bé no entrem a discutir la idoneïtat de les mesures de confinament (encara que tal vegada han arribat tard) si veiem en mancada mesures de protecció d’aquests passatgers i, sobretot, falta d’informació. Les aerolínies s’han mostrat incapaces d’oferir la informació necessària i no s’ha obert un telèfon específic per a atendre els afectats tangencials del Covid-19. En cap moment es va tancar l’espai aeri espanyol i les assegurances no inclouen indemnitzacions per pandèmies generalment, amb el que s’han trobat amb una greu crisi inèdita a Europa fins al moment”, ha recordat.

Alguns dels afectats d’una forma responsable van optar per no viatjar a pesar que els aeroports estaven oberts i operant amb normalitat. Les companyies aèries, saturades, estan sent incapaces d’atendre les peticions. Molts d’ells no saben encara si recuperaran els seus diners i els mecanismes oberts de reclamació via web s’han vist desbordats “pel que considerem necessàries mesures per a aquests afectats, a més de totes aquelles que hem anat reclamant per a Pimes, autònoms i treballadors fixos discontinus des de les primeres conseqüències que vam conèixer i que els van afectar frontalment”, ha conclòs.

20032020 pregunta covid vuelos

Compromís pide al Gobierno que defienda a los afectados por la cancelación sin precedentes de vuelos por el coronavirus

Carles Mulet recuerda que son miles los afectados por la prohibición de desplazarse que han optado por permanecer en sus domicilios y renunciar a sus billetes. Los seguros no amparan las pandemias

València, 21 de marzo de 2020

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha pedido al Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana que realice acciones para compensar a los afectados o negociar con las aerolíneas algún mecanismo o sistema de compensación del 100% del coste del billete de aquellas personas que tenían previsto un vuelo durante estas semanas y que se han visto truncados por el coronavirus. “Numerosas personas que tenían vuelos programados están viendo como están perdiendo el dinero por sus billetes (con algunas excepciones donde las aerolíneas han puesto a su disposición fechas alternativas o bonos de billetes válidos por un año) como consecuencia de la crisis del coronavirus y todas las medidas de alarma que, entre otras, han limitado los desplazamientos y movilidad de las personas”, ha señalado Mulet.

Así el senador ha pedido conocer qué medidas va a implementar la AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea) para defender a los afectados como ya ha hecho con otra crisis de líneas aéreas y por las decisiones que va a tomar el Ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación para repatriar a los cientos de ciudadanos españoles que están fuera y les han cancelado sus billetes. Hemos tenido conocimiento de casos de cooperantes que no pueden volver al haberse cerrado los aeropuertos en los países en los que se encuentran “por lo que pedimos urgencia en este sentido”.

Si bien no entramos a discutir la idoneidad de las medidas de confinamiento (aunque tal vez han llegado tarde) si vemos en falta medidas de protección de estos pasajeros y, sobre todo, falta de información. Las aerolíneas se han mostrado incapaces de ofrecer la información necesaria y no se ha abierto un teléfono específico para atender a los afectados tangenciales del Covid-19. En ningún momento se cerró el espacio aéreo español y los seguros no incluyen indemnizaciones por pandemias generalmente, con lo que se han encontrado con una grave crisis inédita en Europa hasta el momento”, ha recordado.

Algunos de los afectados de una forma responsable optaron por no viajar a pesar que los aeropuertos estaban abiertos y operando con normalidad. Las compañías aéreas, saturadas, están siendo incapaces de atender las peticiones. Muchos de ellos no saben todavía si recuperarán su dinero y los mecanismos abiertos de reclamación vía web se han visto desbordados “por lo que consideramos necesarias medidas para estos afectados, además de todas aquellas que hemos ido reclamando para Pymes, autónomos y trabajadores fijos discontinuos desde las primeras consecuencias que conocimos y que les afectaron frontalmente”, ha concluido.