Mulet ha recordat que milers de treballadors del sector serveis han vist com es cancel·laven els seus contractes de manera sobtada en quedar-se els establiments on treballaven sense clients

Castelló, 14 de març de 2020
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat hui al Govern que arbitre mesures i un canvi en la legislació laboral per a preveure les inesperades conseqüències que el coronavirus o altres situacions d’emergència puguen tindre en els drets laborals de treballadors de l’hostaleria o serveis i en els treballadors autònoms, ja que molts d’ells s’han quedat també sense treball de la nit al dia. A les mesures excepcionals que hui aprovarà el Consell de Ministres, que ahir van ser anunciades, les decretades per la Generalitat Valenciana de tancament de bars i restaurants per a limitar la propagació i contagi del coronavirus s’afegeix la cancel·lació dels programes de l’Imserso per part del Govern i el programa sènior de la Diputació de Castelló.

“En el sector no para de ploure sobre mullat i l’hostaleria de la nostra autonomia i d’unes altres s’està veient molt afectada, amb milers d’acomiadaments al principi d’una temporada que arrancava amb previsions excel·lents fins a dates molt recents. Per això reclamarem al Govern que preveja aquestes situacions i incremente la seua protecció en temps d’emergències sanitàries com la que vivim ja que es donen situacions dramàtiques, mentre molts dels afectats no tenen dret a atur i els hotels han entrat en una espiral en la qual no poden mantenir les seues plantilles ni els compromisos per al manteniment de fixos discontinus a canvi de bonificacions en la contractació, per la qual cosa han d’acomiadar als treballadors”, ha indicat Mulet. També han demanat l’extensió de les mesures als autònoms. “Sembla que continuen sent els oblidats i es requereixen mesures específiques per als autònoms, el xicotet comerç i empreses”, ha afegit.

Així Compromís ha realitzat una bateria de preguntes sobre aquest tema i traslladarà la qüestió a la comissió corresponent del Senat una vegada es restablisca la normalitat en el funcionament de les cambres i els seus òrgans. “Aquests treballadors dels serveis, igual que molts autònoms, es troben desemparats i desprotegits. Les mesures preses són necessàries i coherents, però és urgent una solució que els permeta allargar el seu dret a atur, perquè no ho consumisquen i puguen beneficiar-se tant el treballador com l’empresa, que és qui manté l’ocupació o que els evite pagar quotes per un treball que no poden realitzar en molts casos. També els autònoms afectats per la paralització del país haurien de tindre dret a l’atur si compleixen determinats requisits”, ha insistit.

Finalment, Mulet ha reclamat al Govern un esforç promocional del país en l’exterior per a compensar l’impacte del coronavirus sobre el turisme i mesures de suport al sector com a indústria de gran pes en la generació d’ocupació, recaptació tributària, balança de pagaments i demanda de béns i serveis relacionats.

HOSTELERÍA
Compromís pide al Gobierno eliminar la cuota de autónomos temporalmente y medidas para los trabajadores fijos discontinuos que irán al paro

Mulet ha recordado que miles de trabajadores del sector servicios han visto como se cancelaban sus contratos de forma repentina al quedarse los establecimientos donde trabajaban sin clientes

Castelló, 14 de marzo de 2020
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamado hoy al Gobierno que arbitre medidas y un cambio en la legislación laboral para prever las inesperadas consecuencias que el coronavirus u otras situaciones de emergencia puedan tener en los derechos laborales de trabajadores de la hostelería o servicios y en los trabajadores autónomos, ya que muchos de ellos se han quedado también sin trabajo de la noche a la mañana. A las medidas excepcionales que hoy aprobará el Consejo de Ministros, que ayer fueron anunciadas, las decretadas por la Generalitat Valenciana de cierre de bares y restaurantes para limitar la propagación y contagio del coronavirus se añade la cancelación de los programas del Imserso por parte del Gobierno y el programa senior de la Diputación de Castelló.

“En el sector no para de llover sobre mojado y la hostelería de nuestra autonomía y de otras se está viendo muy afectada, con miles de despidos al principio de una temporada que arrancaba con previsiones excelentes hasta fechas muy recientes. Por eso reclamaremos al Gobierno que prevea estas situaciones e incremente su protección en tiempos de emergencias sanitarias como la que vivimos ya que se dan situaciones dramáticas, en tanto en cuanto muchos de los afectados no tienen derecho a paro y los hoteles han entrado en una espiral en la que no pueden mantener sus plantillas ni los compromisos para el mantenimiento de fijos discontinuos a cambio de bonificaciones en la contratación, por lo que tienen que despedir a los trabajadores”, ha indicado Mulet. También han pedido la extensión de las medidas a los autónomos. “Parece que siguen siendo los olvidados y se requieren medidas específicas para los autónomos, el pequeño comercio y empresas”, ha agregado.

Así Compromís ha realizado una batería de preguntas al respecto y trasladará la cuestión a la comisión correspondiente del Senado una vez se restablezca la normalidad en el funcionamiento de las cámaras y sus órganos. “Estos trabajadores de los servicios, al igual que muchos autónomos, se encuentran desamparados y desprotegidos. Las medidas tomadas son necesarias y coherentes, pero es urgente una solución que les permita alargar su derecho a paro, para que no lo consuman y puedan beneficiarse tanto el trabajador como la empresa, que es quien mantiene el empleo o que les evite pagar cuotas por un trabajo que no pueden realizar en muchos casos. También los autónomos afectados por la paralización del país deberían tener derecho a paro si cumplen determinados requisitos”, ha insistido.

Por último, Mulet ha reclamado al Gobierno un esfuerzo promocional del país en el exterior para compensar el impacto del coronavirus sobre el turismo y medidas de apoyo al sector como industria de gran peso en la generación de empleo, recaudación tributaria, balanza de pagos y demanda de bienes y servicios relacionados.