Mulet lamenta la falta d’impuls real per a assegurar el futur d’aquesta artèria vertebradora del territori

Castelló, 5 de febrer de 2020
El futur de l’A68 des de Burgos fins a la Mediterrània, presumiblement el País Valencià, continua sense terminis ni estudi informatiu. Des que en 2009 es va anunciar un probable traçat pel territori castellonenc, no s’ha avançat absolutament res, més enllà de les actuacions en el Port de Querol en la N-232, que no s’ajusten al disseny d’una autovia, més enllà d’un estudi previ guardat des de 2010 en els calaixos.

Aquest vial naix a Burgos, recorre la Rioja i Aragó, i ha d’acabar en el mediterrani, on es debatia si el traçat seria per Tarragona o per Castelló, anunciant-se de manera semi oficial que l’opció preferida seria l’última, però sense que en 11 anys des d’eixe anunci s’haja avançat en res. El tram entre Valdealgorfa (al Baix Aragó) i Vinaròs, ( o en defecte d’això a la Jana per a connectar amb la CV10), seria d’uns 110 km, encara pendent d’estudi informatiu.

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va preguntar al Govern pels terminis de finalització de l’A-68. La resposta del Govern es limita a “Amb data 23 de abril de 2010 es va aprovar l’Estudi Previ del Corredor Mediterrani-Valdealgorfa”. 10 anys després, tot continua amb una simple i abstracta declaració d’intencions, sense terminis, “sense pressupost, sense valoració de possibles afeccions, sense delimitacions de traçat”.

Mulet ha recordat que aquest vial seria vital per a la revitalització de zones com el Baix Maestrat i Els Ports. “Seria un impuls enorme tant per a l’Espanya buidada, tant de Castelló com d’Aragó, seria l’eixida al mar directa de Castella i Lleó, La Rioja i Aragó, i això per al nostre turisme i economia no pot ser més que bo. Malgrat això, tot continua paralitzat o a un ritme desesperant”, ha dit.

En aqueixa resposta del Govern es destaquen que els trams del desdoblament de la carretera N-232 entre Figueruelas- Gallur i Gallur-Mallén a la província de Saragossa es troben en obres. Així mateix, està en obres el tram “Autovia A-68. Arrúbal-Navarrete” a la província de La Rioja.

El 3 de gener de 2020 s’ha licitat les obres de l’Autovia A-68. Tram: El Burgo de Ebro-Fuentes de Ebro. Província de Saragossa.
A la província de La Rioja es troben en redacció els projectes de traçat i construcció: Variant de Villar d’Arnedo. Variant de Briones. Autovia A-68. Tram: Límit de província de Navarra amb La Rioja- Calahorra.

Amb data 28 de desembre de 2018 es va aprovar l’expedient d’informació pública i definitivament l’Estudi Informatiu Autovia A-68. Tram: Fuentes de Ebro -Valdearlgorfa.

Segons Mulet, “que et contesten que d’acord amb la planificació recollida en el Pla d’Infraestructures, Transport i Habitatge (PITVI), el Govern continua impulsant les actuacions pendents d’executar en l’Autovia de l’Ebre (A-68) del Mediterrani, en funció de les prioritats que s’establisquen i de les disponibilitats pressupostàries, és dir-te res, és no concretar, és no prendre el més mínim compromís a impulsar aquest vial en el territori valencià”.

05022020 a68 p 05022020 a68 r

Sin plazos ni proyecto para la A-68 en el territorio valenciano

Mulet lamenta la falta de impulso real para asegurar el futuro de esta arteria vertebradora del territorio

Castelló, 5 de febrero de 2020

El futuro de la A68 desde Burgos hasta el Mediterráneo, presumiblemente el País Valenciano, sigue sin plazos ni estudio informativo. Desde que en 2009 se anunció un probable trazado por el territorio castellonense, no se ha avanzado absolutamente nada, más allá de las actuaciones en el Puerto de Querol en la N-232, que no se ajustan al diseño de una autovía, más allá de un estudio previo guardado desde 2010 en los cajones.

Este vial nace en Burgos, recorre la Rioja y Aragón, y debe terminar en el mediterráneo, donde se debatía si el trazado sería por Tarragona o por Castelló, anunciándose de manera semi oficial que la opción preferida sería la última, pero sin que en 11 años desde ese anuncio se haya avanzado en nada. El tramo entre Valdealgorfa (en el Bajo Aragón) y Vinaròs, (o en su defecto a la Jana para conectar con la CV10), sería de unos 110 km, aún pendiente de estudio informativo.

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, preguntó al Gobierno por los plazos de finalización de la A-68. La respuesta del Gobierno se limita a “Con fecha 23 de abril de 2010 se aprobó el Estudio Previo del Corredor Mediterráneo-Valdealgorfa”. 10 años después, todo sigue con una simple y abstracta declaración de intenciones, sin plazos, “sin presupuesto, sin valoración de posibles afecciones, sin delimitaciones de trazado”.

Mulet ha recordado que este vial sería vital para la revitalización de zonas como el Baix Maestrat y Els Ports. “Sería un impulso enorme tanto para el España vaciada, tanto de Castelló como de Aragón, sería la salida al mar directa de Castilla y León, La Rioja y Aragón, y esto para nuestro turismo y economía no puede ser más que bueno. Sin embargo, todo sigue paralizado o a un ritmo desesperante”, dijo.

En esa respuesta del Gobierno se destacan que los tramos del desdoblamiento de la carretera N-232 entre Figueruelas- Gallur y Gallur-Mallén en la provincia de Zaragoza se encuentran en obras. Asimismo, está en obras el tramo “Autovía A-68. Arrúbal-Navarrete” en la provincia de La Rioja.

El 3 de enero de 2020 se han licitado las obras de la Autovía A-68. Tramo: El Burgo de Ebro-Fuentes de Ebro. Provincia de Zaragoza.

En la provincia de La Rioja se encuentran en redacción los proyectos de trazado y construcción: Variante de Villar de Arnedo. Variante de Briones. Autovía A-68. Tramo: Límite de provincia de Navarra con La Rioja- Calahorra.

Con fecha 28 de diciembre de 2018 se aprobó el expediente de información pública y definitivamente el Estudio Informativo Autovía A-68. Tramo: Fuentes de Ebro -Valdealgorfa.

Según Mulet, “que te contesten que de acuerdo con la planificación recogida en el Plan de Infraestructuras, Transporte y Vivienda (PITVI), el Gobierno continúa impulsando las actuaciones pendientes de ejecutar en la Autovía del Ebro (A- 68) del Mediterráneo, en función de las prioridades que se establezcan y de las disponibilidades presupuestarias, es decirte nada, es no concretar, es no tomar el más mínimo compromiso a impulsar este vial en el territorio valenciano”.