L’administrador ha sol·licitat a la CNMC l’exempció d’informar sobre elles per suposar ‘càrregues desproporcionades’

València, 2 d’octubre de 2019

El senador Carles Mulet ha alertat dels moviments d’ADIF, l’administrador d’infraestructures, per desfer-se de l’obligatorietat d’informar dels serveis que presta en el que ha considerat estacions no estratègiques. L’administrador ADIF i ADIF AV (Alta Velocitat) exploten 639 estacions de viatgers per tota la geografia espanyola i ha sol·licitat l’exempció de l’aplicació del Reglament d’Execució (RE) 2017/2177 de la Comissió Europea, que inclou requisits d’informació al mercat, per 585 instal·lacions considerades menys importants, de les quals 477 es consideren no estratègiques. Serien d’importància estratègica aquelles que tinguen un trànsit més gran als 300.000 viatgers o gestionen més de 8.000 trens anuals.

Entre aquestes, segons la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), “es conclou que no tenen importància estratègica estacions en què tenen parades serveis exclusius d’Obligacions de Servei Públic, com València-Cabanyal, Agres, Alcoi , Cocentaina, la Encina, Novelda-Asp, Sax, Alcalà de Xivert, Barraques, Torreblanca, Agullent, Albaida, Benigànim, Bufali, Genovés o la Pobla del Duc entre altres com Elda-Petrer”.

El representant de Compromís ha manifestat el seu “malestar” pel fet que cada vegada més “els que s’han aprofitat d’una vasta xarxa d’estacions i quilòmetres de vies i han apostat per serveis elitistes i dubtosament viables com alguns d’alta velocitat, decidisquen ara que determinades estacions molesten, per la qual cosa van a reduir la seua vigilància sobre elles, reduint la seua burocràcia, amb el beneplàcit dels organismes reguladors i del mateix Estat”.

El senador Mulet ha manifestat la seua por que “acaben decidint en un futur tancar encara més estacions de tren, quan el tram del Corredor Mediterrani funciona raonablement pel que fa a viatgers, tot i el mal servei que es presta, com a conseqüència de la manca de actuacions en estacions i trens que segueixen sent inaccessibles, són contaminants, mantenen tancades estacions que podrien prestar molt bon servei al territori i no inverteixen en modernització de combois i formació de nous maquinistes, per la qual cosa se sobreviu en precari”, ha indicat.

Per contra altres estacions comercials compleixen amb els requisits i per tant no cal l’exempció sol·licitada per ADIF a la CNMC.

Estació Núm. Viatgers Núm. Trens
Benicarló-Peníscola    82.502    9.748
Vinaròs    63.467    9.746
València-Nord    697.630    4.997
Benicàssim    38.659    9.920
Orpesa    40.564    9.920
Alacant    2.175.916    12.854
Castelló de la Plana    483.984    11.993
Requena-Utiel    20.443    11.687
València-Joaquim Sorolla    3.827.781    17.031

La coalició ha anunciat que reprendrà les iniciatives a partir de novembre i que passaran per reclamar un servei de qualitat, que siga útil per als territoris, poc contaminant i segur.

TRENES
Compromís denuncia el desinterés de ADIF por estaciones de la geografía valenciana y teme un empeoramiento del servicio

El administrador ha solicitado a la CNMC la exención de informar sobre ellas por suponder ‘cargas desproporcionadas’
València, 2 de octubre de 2019

El senador Carles Mulet ha alertado de los movimientos de ADIF, el administrador de infraestructuras, por deshacerse de la obligatoriedad de informar de los servicios que presta en lo que ha considerado estaciones no estratégicas. El administrador ADIF y ADIF AV (Alta Velocidad) explotan 639 estaciones de viajeros por toda la geografía española y ha solicitado la exención de la aplicación del Reglamento de Ejecución (RE) 2017/2177 de la Comisión Europea, que incluye requisitos de información al mercado, para 585 instalaciones consideradas menos importantes, de las cuales 477 se consideran no estratégicas. Serían de importancia estratégica aquellas que tengan un tráfico mayor a los 300.000 viajeros o gestionen más de 8.000 trenes anuales.

Entre éstas, según la resolución de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), “se concluye que no tienen importancia estratégica estaciones en las que tienen paradas servicios exclusivos de Obligaciones de Servicio Público, como València-Cabanyal, Agres, Alcoi, Cocentaina, la Encina, Novelda-Aspe, Sax, Alcalà de Xivert, Barracas, Torreblanca, Agullent, Albaida, Benigànim, Bufali, Genovés o la Pobla del Duc entre otras como Elda-Petrer”.

El representante de Compromís ha manifestado su “malestar” por el hecho que cada vez más “quienes se han aprovechado de una vasta red de estaciones y kilómetros de vías y han apostado por servicios elitistas y dudosamente viables como algunos de alta velocidad, decidan ahora que determinadas estaciones molestan, por lo que van a reducir su vigilancia sobre ellas, reduciendo su burocracia, con el beneplácito de los organismos reguladores y del propio Estado”. El senador Mulet ha manifestado su temor a que “acaben decidiendo en un futuro cerrar todavía más estaciones de tren, cuando el tramo del Corredor Mediterráneo funciona razonablemente en cuanto a viajeros, a pesar del mal servicio que se presta, como consecuencia de la falta de actuaciones en estaciones y trenes que siguen siendo inaccesibles, son contaminantes, mantienen cerradas estaciones que podrían prestar muy buen servicio al territorio y no invierten en modernización de convoyes y formación de nuevos maquinistas, por lo que se sobrevive en precario”, ha indicado.

Por el contrario otras estaciones comerciales cumplen con los requisitos y por lo tanto no cabe la exención solicitada por ADIF a la CNMC.

Estación Núm. Viajeros Núm. trenes
Benicarló-Peñíscola 82.502 9.748
Vinaròs 63.467 9.746
València-Nord 697.630 4.997
Benicàssim 38.659 9.920
Orpesa 40.564 9.920
Alacant 2.175.916 12.854
Castelló de la Plana 483.984 11.993
Requena-Utiel 20.443 11.687
València-Joaquín Sorolla 3.827.781 17.031

La coalición ha anunciado que retomará las iniciativas a partir de noviembre y que pasarán por reclamar un servicio de calidad, que sea útil para los territorios, poco contaminante y seguro.