Carles Mulet demana “reciprocitat en el tracte” i “mesures urgents” per pal·liar els efectes econòmics d’aquests aranzels. “No confiem en una defensa dels nostres productes de l’actual Govern socialista i ministre d’agricultura”, ha dit

València, 3 d’octubre de 2019

Taronges, mandarines, llimes i altres híbrids cítrics de l’Estat es veuran afectats a partir del 18 d’octubre pels aranzels que el Govern de Donald Trump vol imposar a aquests productes produïts a Europa, igual que passarà amb l’oli, formatges, etcètera després la decisió de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que aquest dimecres ha decidit a favor de Washington en la disputa comercial per les ajudes a Airbus. Així, Washington pot imposar a la UE sancions comercials per valor de 7.500 milions de dòlars (uns 6.900 milions d’euros) anuals, com a compensació per aquestes ajudes a l’empresa aeronàutica.

“L’Estat espanyol serà un dels més afectats i, en particular, el sector primari valencià, molt dependent d’aquests cultius i amb una gran tradició exportadora”, ha lamentat el senador de Compromís, Carles Mulet, que ha remarcat el fet que “no s’apliquen a la resta de països productors”, de manera que “exportar als EUA tindrà un cost addicional del 25% per a un sector immers en una crisi”.

El senador ha recordat els efectes nocius que s’estan veient de l’aplicació d’Acords comercials i tractats “en els que els nostres sectors productius sempre surten malparats per la poca defensa i sensibilitat del Govern espanyol. Tant de l’anterior com l’actual, del qual no esperem res donada la nul·la defensa exercida per l’equip del ministre Luis Planas. El liberalisme i lliure comerç que pregonen no val per a res i és sorprenent que, per unes ajudes comercials a uns avions, acaben pagant-la els nostres agricultors que veuran com els seus productes estaran sotmesos a uns aranzels que no hauran de pagar els seus competidors directes, amb tot el que això suposa per a un sector enfonsat després dels acords amb Sudàfrica. Què suposarà un aranzel del 25% en el preu?, o que els consumidors hauran de pagar un 25% adicional per aquest producte i no pel del seu competidor de tercers països, restant competitivitat al nostre producte i reduint opcions de mercat, o que es carregue aquest en l’escàs marge de benefici de l’exportador, repercutint en tota la cadena, especialment en un productor ,que ja cobra preus insostenibles”.

Com a exemple els olis d’alguns països sud-americans amb un tractat de lliure comerç ja en vigor gaudeixen d’accés al mercat americà amb arancel zero, fet que suposa un desavantatge clar per als nostres productes.

Mulet ha exigit al Govern que prenga cartes en l’assumpte de forma immediata i propose a la UE un Pla Urgent al costat d’altres països afectats per aturar la crisi. “La guerra comercial no interessa a ningú, però haurem de fer el mateix”, ha assenyalat el senador valencianista, que s’ha preguntat “on queda el TTIP, que havia de reduir en la majoria de casos els aranzels que s’apliquen entre la UE i els EUA i que ens van vendre com boníssims?”. El senador valencianista ha exigit “celeritat” ja que “és difícilment justificable anar per la vida traient aranzels als nostres competidors comercials, quan se’ns pugen a nosaltres i arruïnen el nostre sector primari, el de la citricultura, viticultura, lactis, olis, ramaderia” i més quan altres dels nostres competidors com Itàlia “han esquivat alguns d’aquests aranzels, que és el que ens faltava”, ha abundat.

Espanya és el major productor de cítrics de la Unió Europea i cinquè en el món amb una producció anual superior a 5 milions de tones durant l’última dècada. L’autonomia valenciana és la principal regió citrícola a nivell espanyola amb gairebé un 60% de la producció total.

ARANCELES

Compromís reclama al Gobierno agilidad y contundencia ante los aranceles de EEUU a la citricultura europea

Carles Mulet pide “reciprocidad en el trato” y “medidas urgentes” para paliar los efectos económicos de estos aranceles. “No confiamos en una defensa de nuestros productos del actual Gobierno socialista y ministro de agricultura”, ha dicho

València, 3 de octubre de 2019

Naranjas, mandarinas, limones y otros híbridos cítricos del Estado se verán afectados a partir del 18 de octubre por los aranceles que el Gobierno de Donald Trump quiere imponer a estos productos producidos en Europa, al igual que ocurrirá con el aceite, quesos, etcétera tras el fallo de la Organización Mundial del Comercio (OMC), que este miércoles decidió a favor de Washington en la disputa comercial por las ayudas a Airbus. Así, Washington podrá imponer a la UE sanciones comerciales por valor de 7.500 millones de dólares (unos 6.900 millones de euros) anuales, como compensación por dichas ayudas a la empresa aeronáutica.

“El Estado español será uno de los más afectados y, en particular, el sector primario valenciano, muy dependiente de estos cultivos y con una gran tradición exportadora”, ha lamentado el senador de Compromís, Carles Mulet, que remarca el hecho que “no se apliquen al resto de países productores”, por lo que “exportar a los EEUU tendrá un coste adicional del 25% para un sector inmerso en una crisis”.

El senador ha recordado los efectos nocivos que se están viendo de la aplicación de Acuerdos comerciales y Tratados “en los que nuestros sectores productivos siempre salen malparados por la poca defensa y sensibilidad del Gobierno español. Tanto del anterior como del actual, del que no esperamos nada dada la nula defensa ejercida por el equipo del ministro Luis Planas. El liberalismo y libre comercio que pregonan no vale para nada y es sorprendente que, por unas ayudas comerciales a unos aviones, acaben pagándola nuestros agricultores que verán como sus productos estarán sometidos a unos aranceles que no tendrán que pagar sus competidores directos, con lo que esto supone para un sector hundido tras los acuerdos con Sudáfrica. ¿Qué va a suponer un arancel del 25% en el precio?, o que los consumidores tendrán que pagar un 25% por este producto y no por el de su competidor de terceros países, restando competitividad a nuestro producto y reduciendo opciones de mercado, o que se cargue ésta en el escaso margen de beneficio del exportador, repercutiendo en toda la cadena, especialmente en un productor que ya cobra precios insostenibles”.

Como ejemplo los aceites de algunos países sudamericanos con un tratado de libre comercio ya en vigor gozan de acceso al mercado americano con arancel
cero, lo que supone una desventaja clara para nuestros productos.

Mulet ha exigido al Gobierno que tome cartas en el asunto de forma inmediata y proponga a la UE un Plan Urgente junto a otros países afectados para atajar la crisis. “La guerra comercial no interesa a nadie, pero tendremos que hacer lo mismo”, ha señalado el senador valencianista que se ha preguntado “¿dónde queda el TTIP, que debía reducir en la mayoría de casos los aranceles que se aplican entre la UE y los EEUU y que nos vendieron como buenísimos?”. El senador valencianista ha exigido “celeridad” pues “es difícilmente justificable ir por la vida quitando aranceles a nuestros competidores comerciales, cuando se nos suben a nosotros y arruinan nuestro sector primario, el de la citricultura, viticultura, lácteos, aceites, ganadería” y máxime cuando otros de nuestros competidores como Italia “han esquivado algunos de estos aranceles, que es lo que nos faltaba”, ha abundado.

España es el mayor productor de cítricos de la Unión Europea y quinto en el mundo con una producción anual superior a 5 millones de Tm durante la última década. La autonomía valenciana es la principal región citrícola a nivel española con casi un 60% de la producción total.