Compromís recorda que l’Estat hauria d’estar fent-se càrrec de totes les exhumacions de les víctimes

Castelló, 18 de setembre de 2019

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha visitat hui de nou els treballs de la segona fase de les exhumacions que s’estan practicant a la fossa comuna del cementiri de Sant Josep de Castelló, per conèixer de primera mà els avanços que s’estan produint després de reprendre’s els treballs el passat dilluns.

Recentment s’han trobat dos dels vuit cossos que es buscaven. El senador ha conversat amb els familiars i els ha manifestat el seu suport en la seua recerca. Per a Mulet “és d’agrair, aplaudir i reconèixer l’important esforç que està fent l’Ajuntament de Castelló, on l’entrada de Compromís a l’executiu ha estat determinant, ja que, fins ara, ningú s’havia atrevit a ajudar les famílies a recuperar el cos dels seus familiars assassinats per un règim genocida. Tot i això, tornem a reiterar que no han de ser els ajuntaments ni les diputacions, ni els familiars ni entitats culturals els que sufraguen aquests treballs de desenterrament, proves d’ADN i altres despeses; estem davant d’un crim de lesa humanitat, davant l’assassinat de ciutadans per motius ideològics perpetrats per un règim que ha de ser qualificat il·legítim, i il·legal. En la majoria de casos de persones assassinades a sang freda amb sentències (o sense elles) dictades per tribunals il·legals i il·legítims d’un govern il·legal i il·legítim. Per això, s’ha declarar il·legal el règim franquista, els seus tribunals i les seues sentències i l’Estat, hereu d’aquest règim, ha de reparar el que es puga”.

En aquest sentit ha manifestat que han de dotar-se a tots els damnificats pel franquisme de l’estatus de víctimes, anul·lar les sentències i l’Estat convertir-se en el responsable de recuperar tots els cossos dels assassinats pel franquisme, fer-se càrrec de tots els protocols i despeses i fer lliurament de les restes a familiars o, en cas de no ser reclamats, donar-li digna sepultura, lluny de cunetes o fosses. “Mentre”, ha prosseguit Mulet “és d’agrair la feina que està fent Vero Ruiz des de la seua regidoria, ens enorgulleix tots els demòcrates”.

Mulet ha demanat igualment, fins que es produisca aquest canvi i l’Estat assumisca l’exhumació sistemàtica de les fosses, que la Diputació s’implique amb urgència “l’ajuntament, i ho aplaudim, va sufragar el 2018 la primera fase amb 23.000 euros i ara amb 27.000 per recuperar a la primera quatre cossos i aquesta almenys vuit, tots ells de la província, no de la ciutat. És un acte de justícia i generositat, però entenem que altres administracions locals i provincials han de prendre nota i implicar per poder exhumar tota la fossa comuna i recuperar els 530 cadàvers llançats en ella, dels 970 afusellats al Riu Sec”, ja que”són víctimes d’un règim genocida, persones assassinades per ser demòcrates que mereixen tot el reconeixement i una sepultura digna, ho reclamen o no els familiars”.

El senador Carles Mulet visita las exhumaciones en la fosa del cementerio de Sant Josep de Castelló

Compromís recuerda que el Estado debería de estar haciéndose cargo de todas las exhumaciones de las victimas

Castelló, 18 de septiembre de 2019

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha visitado hoy de nuevo los trabajos de la segunda fase de las exhumaciones que se están practicando en la fosa común del cementerio de Sant Josep de Castelló, para conocer de primera mano los avances que se están produciendo después de retomarse los trabajos el pasado lunes.

Recientemente se han hallado dos de los ocho cuerpos que se buscaban. El senador ha conversado con los familiares y les ha manifestado su apoyo en su búsqueda. Para Mulet “es de agradecer, aplaudir y reconocer el importante esfuerzo que está haciendo el Ayuntamiento de Castelló, donde la entrada de Compromís al ejecutivo ha sido determinante, ya que, hasta este momento, nadie se había atrevido a ayudar a las familias a recuperar el cuerpo de sus familiares asesinados por un régimen genocida. A pesar de ello, volvemos a reiterar que no han de ser los ayuntamientos ni las diputaciones, no los familiares ni entidades culturales quienes sufraguen estos trabajos de desenterramiento, pruebas de ADN y demás gastos; estamos ante un crimen de lesa humanidad, ante el asesinato de ciudadanos por motivos ideológicos perpetrados por un régimen que ha de ser calificado ilegítimo, e ilegal. En la mayoría de casos de personas asesinadas a sangre fría con sentencias (o sin ellas) dictadas por tribunales ilegales e ilegítimos de un gobierno ilegal e ilegítimo. Por ello, se ha declarar ilegal el régimen franquista, sus tribunales y sus sentencias y el Estado, heredero de ese régimen, ha de reparar lo que se pueda”.

En ese sentido ha manifestado que ha de dotarse a todos los damnificados por el franquismo del estatus de víctimas, anular las sentencias y el Estado convertirse en el responsable de recuperar todos los cuerpos de los asesinados por el franquismo, hacerse cargo de todos los protocolos y gastos y hacer entrega de los restos a familiares o, en caso de no ser reclamados, darle digna sepultura, lejos de cunetas o fosas. “Mientras”, ha proseguido Mulet “es de agradecer el trabajo que está haciendo Vero Ruiz desde su concejalía, nos enorgullece a todos los demócratas”.

Mulet ha pedido igualmente, hasta que se produzca ese cambio y el Estado asuma la exhumación sistemática de las fosas, que la Diputación se implique con urgencia “el ayuntamiento, y lo aplaudimos, sufragó en 2018 la primera fase con 23.000 euros y ahora con 27.000 para recuperar en la primera cuatro cuerpos y ésta por lo menos ocho, todos ellos de la provincia, no de la ciudad. Es un acto de justicia y generosidad, pero entendemos que otras administraciones locales y provinciales han de tomar nota e implicarse para poder exhumar toda la fosa común y recuperar los 530 cadáveres arrojados a ella, de los 970 fusilados en el Riu Sec”, ya que “son víctimas de un régimen genocida, personas asesinadas por ser demócratas que merecen todo el reconocimiento y una sepultura digna, lo reclamen o no los familiares”.