La coalició alerta de la necessitat de renovar el segellat d’unes instal·lacions perilloses que acumulen anys d’inactivitat sense que s’haja posat data per al seu desmantellament

València, 2 setembre 2019

El Govern ha posat a disposició de Compromís un enllaç amb una nota de premsa com a resposta a la sol·licitud de la coalició en la qual reclamava l’informe encarregat a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) sobre el projecte Castor. La coalició buscava conèixer en quin lloc de l’informe es basaven les afirmacions sostingudes pels últims responsables del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital i Transició Ecològica que no figuren en la versió feta pública, segons les quals “no hi ha certesa absoluta que no tornen a produir-se moviments sísmics a la zona si la instal·lació iniciara la seua operació”, que “la sismicitat era imprevisible” fins que no es va injectar gas o que un desmantellament del mateix podría “desestabilitzar” l’equilibri en la falla i cavitats.

“O les afirmacions del Secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia (PP), no figuraven en l’informe o se segueix ocultant als ciutadans informació rellevant del projecte i el seu futur que no consta en l’informe parcial que es va fer públic, cosa que manté l’actual executiu socialista en funcions”, ha retret Carles Mulet. Per al senador valencià, és insultant que “després de sis anys de l’intent de posada en marxa d’un fiasco de projecte, perillós com el Castor, prosseguisca l’opacitat, la desinformació i les excuses emparades en un suposat perill que no entenem, ja que sense tocar el gas del subsòl el magatzem pot segellar-se definitivament i començar el desmantellament tant de la indústria en terra com offshore”.

En aquest sentit el representant de la coalició ha recordat que la vida útil del segellat dels pous arriba a la seua fi i que cal renovar-los. “És un moment idoni per deixar-se d’excuses i escometre amb seguretat i garanties el desmantellament d’aquestes instal·lacions, el que aportarà la tranquil·litat que les comarques properes a la desembocadura de l’Ebre estan buscant”, ha afegit.

La coalició ha reiterat les peticions de documentació realitzades en les dues últimes legislatures i que han estat ignorades pels governs de PP i PSOE. A més en l’anterior legislatura va sol·licitar la creació d’una comissió d’investigació sobre els fets i que va ser avortada pel Partit Popular en solitari i va reclamar un calendari clar de desmantellament de les instal·lacions, un procediment per recuperar els diners, el retorn als abonats de el cobrat de forma irregular i canvis normatius per evitar que es socialitzin les pèrdues causades per empreses que van executar i van planificar malament projectes, com va passar amb el magatzem Castor.

[PDF] :: Petició informe http://senat.compromis.net/files/2019/09/MIT-informe-castor.pdf
[PDF] :: Resposta informe http://senat.compromis.net/files/2019/09/MIT-castor-r.pdf
Iniciatives sobre el projecte Castor al Senat –> https://senat.compromis.net/e/castor/
VIDEO : Una legislatura demanant responsabilitats pel Castor

MIT informe castor MIT castor r

El Gobierno mantiene su opacidad sobre el futuro del Castor y sigue ocultando información sobre el depósito submarino

La coalición alerta de la necesidad de renovar el sellado de unas instalaciones peligrosas que acumulan años de inactividad sin que se haya puesto fecha para su desmantelamiento

València, 2 de septiembre de 2019

El Gobierno ha puesto a disposición de Compromís un enlace con una nota de prensa como respuesta a la solicitud de la coalición en la que reclamaba el informe encargado al Instituto Tecnológico de Massachusetts (MIT) sobre el proyecto Castor. La coalición buscaba conocer en qué lugar del informe se basaban las afirmaciones sostenidas por los últimos responsables del Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital y Transición Ecológica que no figuran en la versión hecha pública, según las cuales “no existe certeza absoluta de que no vuelvan a producirse movimientos sísmicos en la zona si la instalación iniciara su operación”, que “la sismicidad era imprevisible” hasta que no se inyectó gas o que un desmantelamiento del mismo podría “desestabilizar” el equilibrio en la falla y cavidades.

“O las afirmaciones del Secretario de Estado de Energía, Daniel Navia (PP), no figuraban en el informe o se sigue ocultando a los ciudadanos información relevante del proyecto y su futuro que no consta en el informe parcial que se hizo público, algo que mantiene el actual ejecutivo socialista en funciones”, ha reprochado Carles Mulet. Para el senador valenciano, es insultante que “después de seis años del intento de puesta en marcha de un fiasco de proyecto, peligroso como el Castor, prosiga la opacidad, la desinformación y las excusas amparadas en un supuesto peligro que no entendemos, pues sin tocar el gas del subsuelo el almacén puede sellarse definitivamente y comenzar el desmantelamiento tanto de la industria en tierra como offshore”.

En este sentido el representante de la coalición ha recordado que la vida útil del sellado de los pozos llega a su fin y que es preciso renovarlos. “Es un momento idóneo para dejarse de excusas y acometer con seguridad y garantías el desmantelamiento de estas instalaciones, lo que aportará la tranquilidad que las comarcas cercanas a la desembocadura del Ebro andan buscando”, ha agregado.

La coalición ha reiterado las peticiones de documentación realizadas en las dos últimas legislaturas y que han estado ignoradas por los gobiernos de PP y PSOE. Además en la anterior legislatura solicitó la creación de una comisión de investigación sobre lo sucedido y que fue abortada por el Partido Popular en solitario y reclamó un calendario claro de desmantelamiento de las instalaciones, un procedimiento para recuperar el dinero, el retorno a los abonados de lo cobrado de forma irregular y cambios normativos para evitar que se socialicen las pérdidas causadas por empresas que ejecutaron y planificaron mal proyectos, como ocurrió con el almacén Castor.

MIT informe castor MIT castor r