bebes robados r bebes robados
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va presentar aquesta pregunta escrita:

1 Realment el govern es planteja desqualificar tots els documents relacionats amb els Menors Robats , els Adoptats Il·legals i el Falsos Biològics en el període comprés des de 1936 a 1999, amb la finalitat que els afectats puguen realment obtindre les dades necessàries per a resoldre els seus casos?

2 En eixe cas, El govern es pot plantejar en termini tancat crear una excepció
en la Llei de Protecció de dades perquè les presumptes víctimes puguen obtindre tota la informació necessària per a portar a bon port el seu objectiu fins i tot creant un estatut específic per a la presumptes víctimes?

3 D’igual manera ,s ‘ha plantejat el govern fer un acte oficial i institucional amb la presència de totes les organitzacions i plataformes immerses en aquesta causa, on l’estat faça una declaració institucional, reconeixent els fets i demanant perdó a les víctimes per això?

4 Ha pensat el govern que qualsevol iniciativa que pose en marxa vegeu,
reforma Llei Memòria Històrica o proposta de PL ha de tindre el consens de
tots – els grups i totes les parts implicades; associacions i plataformes…

la resposta del Govern


En relació amb l’assumpte interessat, s’assenyala que la Disposició Addicional vintena segona del Projecte de Llei orgànica de Protecció de Dades Personals i Garanties dels Drets Digitals, sota la rúbrica “Accés als arxius públics i eclesiàstics” estableix que “Les autoritats públiques competents facilitaran l’accés als Arxius Públics i Eclesiàstics en relació amb les dades que se sol·liciten en ocasió de investigacions policials o judicials de persones desaparegudes, havent d’atendre les sol·licituds amb promptitud i diligència les institucions o congregacions religioses a les quals es realitzen les peticions d’accés”.

El Govern és sensible a aquests tràgics episodis de bebés robats, considerant una prioritat donar resposta a totes les víctimes relacionades amb els bebés sostrets, creant les condicions precises per a la seua investigació i reparació de les víctimes .

Valoració: D’això es desprén que el Govern no pensa modificar la llei de Dades Personals, donant per bona la tramitació actual, no pensa desqualificar els documents, no pensa fer cap dada oficial ni institucional, ni planteja cap proposta de llei, únicament es limita a un genèric compromís abstracte de crear les condicions precises per a la seua investigació i reparació de les víctimes, sense explicar com, quan ni de quina manera.

Mulet ha afirmat que cal atorgar als xiquets i xiquetes i les seues famílies la categoria de víctimes, desclassificar tota la documentació i actuar d’ofici per part de l’administració, i no deixar als i les afectades a un calvari personal. “Per a abordar el cas dels xiquets robats durant el franquisme i postfranquisme, cal establir la modificació del Codi Penal, de la desaparició forçada, com a crim contra la humanitat. El que va començar sent una forma de repressió del franquisme contra els seus enemics polítics, va evolucionar cap a un lucratiu negoci. Però l’element definitori és que les víctimes sempre van formar part dels grups socials derrotats en 1939, mentre que els victimaris formaven part dels vencedors i van actuar amb completa impunitat, herència directa de la impunitat dels crims i criminals franquista. Aqueixa és l’explicació de per què aquests crims van poder prolongar-se tant en el temps. Davant l’origen i la problemàtica comuna de la qüestió, es cal donar un tracte integral a tots els casos denunciats, evitant-se la tendència a la dispersió d’aquests. És necessari per a tal fi un banc d’ADN que integre mostres genètiques de tots els casos que hagen sigut denunciats dels xiquets i xiquetes que podrien haver sigut víctimes d’apropiació, desaparició forçada i/o substitució de la seua identitat, tant per via administrativa com judicial, no és temps de promeses abstractes com fa el Govern, és temps de solucions”

——

Bebés Robados. Gobierno afirma el tema es una prioridad, pero no propone ningún cambio.

 

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, presentó esta pregunta escrita:

 

 

1¿ Realmente el gobierno se plantea descalificar todos los documentos relacionados con los Menores Robados , los Adoptados Ilegales y lo Falsos Biológicos en el período comprendido desde 1936 a 1999, con la finalidad de que los afectados puedan realmente obtener los datos necesarios para resolver sus casos?

2 En ese caso, ¿El gobierno se puede plantear en plazo cerrado crear una excepción

en la Ley de Protección de datos para que las presuntas víctimas puedan obtener toda la información necesaria para llevar a buen puerto su objetivo incluso creando un estatuto específico para la presuntas víctimas?

3 De igual modo ¿Se ha planteado el gobierno hacer un acto oficial e institucional con la presencia de todas las organizaciones y plataformas inmersas en esta causa, donde el estado haga una declaración institucional, reconociendo los hechos y pidiendo perdón a las víctimas por ello?

4 ¿Ha pensado el gobierno que cualquier iniciativa que ponga en marcha véase,

reforma Ley Memoria Histórica o propuesta de PL debe tener el consenso de todos

–       los grupos y todas las partes implicadas; asociaciones y plataformas…

 

 

la respuesta del Gobierno

 

En relación con el asunto interesado, se señala que la Disposición Adicional vigésima segunda del Proyecto de Ley Orgánica de Protección de Datos Personales y Garantías de los Derechos Digitales, bajo la rúbrica “Acceso a los archivos  públicos  y eclesiásticos” establece  que “Las autoridades públicas competentes facilitarán el acceso a los Archivos Públicos y Eclesiásticos en relación con los datos que se soliciten con ocasión  de   investigaciones  policiales o judiciales de personas desaparecidas,  debiendo  atender  las  solicitudes  con prontitud y diligencia las instituciones o congregaciones religiosas a las que se realicen las peticiones de acceso”.

 

El Gobierno es sensible a estos trágicos episodios  de  bebés  robados,  considerando una prioridad dar respuesta a todas las  víctimas  relacionadas con los bebés sustraídos, creando  las condiciones precisas para su investigación y reparación de las víctimas .

 

 

Valoración: De ello se desprende que el Gobierno no piensa modificar la ley de Datos Personales,  dando por buena la tramitación actual, no piensa descalificar los documentos, no piensa hacer ningún dato oficial ni institucional, ni plantea ninguna propuesta de ley, únicamente se limita a un genérico compromiso abstracto de crear las condiciones precisas para su investigación y reparación de las víctimas, sin explicar como, cuando ni de qué manera.

 

Mulet ha afirmado que hay que otorgar a los niños y niñas y sus famílias la categoría de víctimas, desclasificar toda la documentación y actuar de oficio por parte de  la administración, y no dejar a los y las afectadas a un calvario personal.  “Para abordar el caso de los niños robados durante el franquismo y postfranquismo, hay que establecer la modificación del Código Penal, de la desaparición forzada, como crimen contra la humanidad. Lo que empezó siendo una forma de represión del franquismo contra sus enemigos políticos, evolucionó hacia un lucrativo negocio. Pero el elemento definitorio es que las víctimas siempre formaron parte de los grupos sociales derrotados en 1939, mientras que los victimarios formaban parte de los vencedores y actuaron con completa impunidad, herencia directa de la impunidad de los crímenes y criminales franquista. Esa es la explicación de por qué estos crímenes pudieron prolongarse tanto en el tiempo. Ante el origen y la problemática común de la cuestión, se hay que dar un trato integral a todos los casos denunciados, evitándose la tendencia a la dispersión de los mismos. Es necesario  para tal fin un banco de ADN que integre muestras genéticas de todos los casos que hayan sido denunciados de los niños y niñas que podrían haber sido víctimas de apropiación, desaparición forzada y/o sustitución de su identidad, tanto por vía administrativa como judicial, no es tiempo de promesas abstractas como hace el Gobierno, es tiempo de soluciones”

 

—