Mulet insta el ministre a renegociar l’Acord amb Sud-àfrica i activar la clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics

Compromís denuncia a la Comissió d’Agricultura del Senat les multimilionàries pèrdues per al sector que està produint la nul·la defensa per part de l’Estat i la UE de la citricultura europea

Madrid, 4 de desembre de 2018

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha exigit avui en la Comissió d’Agricultura del Senat al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que prenga mesures per evitar que els acords europeus amb països tercers seguisca enfonsant a la citricultura valenciana i estatal. “La presència de cítrics de tercers països“, ha relatat Mulet “ha llançat ja pèrdues per als nostres cítrics propers als 85 milions d’euros segons denuncien les organitzacions agràries que estan contemplant com el mercat s’ha inundat, en els últims anys i fins a dates ben properes, de fruita procedent d’aquest continent sense que el Govern espanyol estiga defensant als nostres agricultors i tots els interessos en joc“.

El representant de Compromís ha titllat a PP i PSOE com “mals gestors i traïdors al camp valencià” en no defensar la seua agricultura enfront d’altres que gaudeix de privilegis sanitaris i d’utilització de productes químics que no es permet a la producció estatal, per el que hauria d’estar prohibida la seua comercialització en els lineals dels supermercats i limitada la seua entrada al nostre país pels perills sanitaris que comporta per a la citricultura estatal. Mulet ha recordat que “van ser els eurodiputats de PP i PSOE principalment els que van votar a favor d’aquestes pràctiques i que cap ministre ha alçat el telèfon per revertir aquesta situació que tant de mal està fent als nostres agricultors, mentre veiem com altres països sí que exigeixen l’aplicació de la clàusula de salvaguarda per als seus productes afectats per aquests acords amb països tercers, com en el cas d’Itàlia amb l’arròs” i li ha preguntat per les novetats per incloure als cítrics en la llista de vegetals d’alt risc o per la implementació de campanyes de consum de cítrics i de creació d’una marca de qualitat per a la fruita produïda en les autonomies productores.

Mulet ha lamentat les explicacions del ministre Planas: “que el ministre beneisca la supervisió europea de l’arribada de cítrics sud-africans amb l’acceptació d’estàndards injustos i baixos controls a les inspeccions, pel simple fet que Espanya té un saldo positiu d’exportacions. Hauria caure-li la cara de vergonya per fer seguidisme d’aquestes polítiques, per la seva comprensió dels problemes però per no voler prendre mesures” i s’ha preguntat “a quí o quins interessos està defensant aquest ministre“.

Així mateix ha lamentat la falta de reciprocitat de les normatives europees en matèria fitosanitària i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers o l’exigència de tractament en fred a tots els cítrics procedents de països tercers amb plagues de quarantena.

Crisi de preus
Amb preus per terra (fins a un 23% més barata que en la campanya anterior) i fruita africana a Europa, milers de tones de mandarines -sobretot satsumes i clementines- s’han quedat sense recollir. “Per això exigim el suport del Govern a les administracions i parts afectades i li demanem que lideri davant la Comissió Europea la reclamació d’un procés de renegociació de l’Acord amb els països de l’Àfrica Meridional (Sud-àfrica) sobre les importacions de cítrics i que mentre això no passe es reclame aplicar la clàusula de salvaguarda per estar en perill el nostre sector“, ha indicat Mulet.

Ajudes inundacions
D’altra banda el portaveu de Compromís al Senat ha preguntat al ministre per les ajudes a afectats per la pesta porcina, les exportacions de carnis que puguen arribar al territori espanyol, o per la celebració de les eleccions al camp. Mulet ha demanat al ministre que obriga una línia d’ajudes per compensar els agricultors afectats per les afeccions a les infraestructures agràries causades per les pluges d’octubre i novembre, en ocasions com a conseqüència de la manca d’actuacions de les confederacions en el domini públic, com ha passat a la conca del riu Vaca o en el Maestrat.

Mulet insta al ministro a renegociar el Acuerdo con Sudáfrica y activar la cláusula de salvaguardia en las importaciones de cítricos

Compromís denuncia en la Comisión de Agricultura del Senado las multimillonarias pérdidas para el sector que está produciendo la nula defensa por parte del Estado y la UE de la citricultura europea

Madrid, 4 de diciembre de 2018

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet,ha exigido hoy en la Comisión de Agricultura del Senado al ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas, que tome medidas para evitar que los acuerdos europeos con países terceros siga hundiendo a la citricultura valenciana y estatal. “La presencia de cítricos de terceros países”, ha relatado Mulet “ha arrojado ya pérdidas para nuestros cítricos cercanos a los 85 millones de euros según denuncian las organizaciones agrarias que están contemplando como el mercado se ha inundado,en los últimos años y hasta fechas bien cercanas,de fruta procedente de este continente sin que el Gobierno español esté defendiendo a nuestros agricultores y todos los intereses en juego”.

El representante de Compromís ha tildado a PP y PSOE como “malos gestores y traidores al campo valenciano” al no defender a su agricultura frente a otras que goza de privilegios sanitarios y de utilización de productos químicos que no se permite a la producción estatal, por lo que debería estar prohibida su comercialización en los lineales de los supermercados y limitada su entrada a nuestro país por los peligros sanitarios que entraña para la citricultura estatal. Mulet ha recordado que “fueron los eurodiputados de PP y PSOE principalmente quienes votaron a favor de estas prácticas y que ningún ministro ha levantado el teléfono para revertir esta situación que tanto daño está haciendo a nuestros agricultores, mientras vemos como otros países sí exigen la aplicación de la cláusula de salvaguardia para sus productos afectados por estos acuerdos con países terceros, como en el caso de Italia y del arroz” y le ha preguntado por las novedades para incluir a los cítricosen la lista de vegetales de alto riesgo o por la implementación de campañas de consumo de cítricos y de creación de una marca de calidad para la fruta producida en las autonomías productoras.

Mulet ha lamentado las explicaciones del ministro Planas: “que el ministro bendiga la supervisión europea de la llegada de cítricos sudafricanos con la aceptación de estándares injustos y bajos controles en las inspecciones, por el simple hecho que España tiene un saldo positivo de exportaciones. Debería caerle la cara de vergüenza por hacer seguidismo de estas políticas, por su comprensión de los problemas pero por no querer tomar medidas” y se ha preguntado “a quién o a qué intereses está defendiendo este ministro”.

Asimismo ha lamentado la falta de reciprocidad de las normativas europeas en materia fitosanitaria y laboral a las producciones agrarias procedentes de países terceros o la exigencia de tratamiento en frío a todos los cítricos procedentes de países terceros con plagas de cuarentena.

Crisis de precios
Con precios por los suelos (hasta un 23% más barata que en la campaña anterior) y fruta africana en Europa, miles de toneladas de mandarinas -sobre todo satsumas y clementinas- se han quedado sin recoger. “Por eso exigimos el apoyo del Gobierno a las administraciones y partes afectadas y le pedimos que lidere ante la Comisión Europea la reclamación de un proceso de renegociación del Acuerdo con los países del África Meridional (Sudáfrica) sobre las importaciones de cítricos y que mientras esto no ocurra se llame a aplicar la cláusula de salvaguarda por estar en peligro nuestro sector”, ha indicado Mulet.

Ayudas inundaciones
Por otro lado el portavoz de Compromís en el Senado ha preguntado al ministro por las ayudas a afectados por la peste porcina, las exportaciones de cárnicos que puedan llegar al territorio español, o por la celebración de las elecciones en el campo. Mulet ha pedido al ministro que abra una línea de ayudas para compensar a los agricultores afectados por las afecciones a las infraestructuras agrarias causadas por las lluvias de octubre y noviembre, en ocasiones como consecuencia de la falta de actuaciones de las confederaciones en el dominio público, como ha ocurrido en la cuenca del río Vaca o en Maestrat.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *