arxiu regne valència r arxiu regne valència

ARV (Font: http://blog.harca.org)
ARV (Font: http://blog.harca.org)

 

Mulet veu indignant el Govern justifique el robatori de l’arxiu per part de Felipe V “ pel les eleccions  democràtique del sistema actual”

València, a 10 de novembre de 2018. El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha explicat que la coalició ja va demanar, sense èxit, mitjançant una esmena en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, la digitalització i posterior tornada dels fons documentals de l’Arxiu del Regne de València (ARV), que segueixen sent titularitat de l’Estat. El portaveu en la Cambra alta de la coalició, va remarcar que va ser amb l’impuls d’Alfons V ‘El Magnànim’ en les Corts de 1419 quan es va refundar i va agrupar l’arxiu real i tots els documents de les diferents seccions que ho conformen. Aquest arxiu va ser arrabassat al legítim Govern valencià per Felipe V .

Ja més recentment, en 1985, l’Estat va transferir a la Generalitat únicament, la gestió dels documents però no la seua titularitat ni la de l’edifici. “Pretenem obrir una nova etapa en la història d’aquests valuosíssims fons, reflex del nostre ric llegat com a poble i com a eina imprescindible per als investigadors proposant la digitalització de tots els fons i el lliurament de l’edifici i tot el seu contingut a la Generalitat. Estem parlant de documents des del segle XIII, que van anar directament robats per Felipe V, el primer Borbó

A la petició mitjançant pregunta escrita, perquè l’administració digitalitze primer i retorne després l’Arxiu a la Generalitat, s’ha contestat “
En relació amb la pregunta de referència, s’informa que l’Arxiu del Regne de València és un arxiu de titularitat estatal la gestió de la qual correspon en exclusiva a la Generalitat Valenciana, en virtut de l’establit en l’article 149.1.28ª i de les competències assumides per aquella mitjançant la Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol, d’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

En virtut de l’anterior, cal assenyalar que la digitalització de la documentació d’aquest arxiu i de la resta dels arxius de la Comunitat és competència de la Generalitat Valenciana; arxius que, de cap manera van ser arrabassats fa tres segles, si es considera la realitat històrica del segle XVIII i el sistema administratiu actual, fruit d’un “refrendo” democràtic per part de la majoria del poble espanyol.



Per a Mulet, “ aquesta resposta és un insult directe del Gobierno al poble valencià, legitimant el colp que va suposar l’abolició del seu govern, el seu dret, i la persecució política radical contra la llengua, cultura i costums del poble valencià. Els arxius, com l’autogovern, van ser arrabassats, robats, sostrets, com es vol dir, pel primer borbón; aqueixa és la realitat històrica del XVIII, i el “sistema administratiu actual, fruit d’un “refrendo” democràtic per part de la majoria del poble espanyol” no legitima les massacres, excessos, els robatoris, com el va ser el de l’Arxiu, per part del primer membre de l’estirp de lladres que han sigut els borbons”

 

Per a Mulet “ aquesta resposta és indigna d’un govern que es crega progressista i respecte els drets històrics dels pobles de l’Estat Español, i açò no ha passat i és impensable que passara en casos semblants amb altres nacionalitats històriques, per açò, anem a continuar exigint la tornada de la titularitat del nostre arxiu, li malgrat qui en li pese”

 

 

 

 

Notícia

Gobierno se niega devolver a la Generalitat  la titularidad de l’Arxiu del Regne de València.

 

Mulet ve indignante el Gobierno justifique el robo del archivo por parte de Felipe V “ por el refrendo democrático del sistema actual”

 

València, a 10 de noviembre de 2018. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha explicado que la coalición ya pidió, sin éxito, mediante una enmiendo en los Presupuestos Generales del Estado de 2018, la digitalización y posterior retorno de los fondos documentales del Archivo del Reino de València (ARV), que siguen siendo titularidad del Estado. El portavoz en la Cámara Alta de la coalición, remarcó  que fue con el impulso de Alfons V ‘El Magnànim’ en las Cortes de 1419 cuando se refundó y agrupó el archivo real y todos los documentos de las distintas secciones que lo conforman. Este archivo fue arrebatado al legítimo Gobierno valenciano por Felipe V .

 

Ya más recientemente, en 1985, el Estado transfirió a la Generalitat únicamente, la gestión de los documentos pero no su titularidad ni la del edificio. “Pretendemos abrir una nueva etapa en la historia de estos valiosísimos fondos, reflejo de nuestro rico legado como pueblo y como herramienta imprescindible para los investigadores proponiendo la digitalización de todos los fondos y la entrega del edificio y todo su contenido a la Generalitat. Estamos hablando de documentos desde el siglo XIII, que fueron directamente robados por Felipe V, el primer Borbón.

 

A la petición mediante pregunta escrita, para que la administración digitalice primero y devuelva luego el Archivo  a la Generalitat, se ha contestado “

 En relación con la pregunta de referencia, se informa que el Archivo del Reino de Valencia es un archivo de titularidad estatal cuya gestión corresponde en exclusiva a la Generalitat Valenciana, en virtud de lo establecido en el artículo 149.1.28ª y de las competencias asumidas por aquélla mediante la Ley Orgánica 5/1982, de 1 de julio, de Estatuto de Autonomía de la Comunidad Valenciana.

 

En virtud de lo anterior, cabe señalar que la digitalización de la documentación de este archivo y del resto de los archivos de la Comunidad es competencia de la Generalitat Valenciana; archivos que, en modo alguno fueron arrebatados hace tres siglos, si se considera la realidad histórica del siglo XVIII y el sistema administrativo actual, fruto de un refrendo democrático por parte de la mayoría del pueblo español.

 

Para Mulet, “ esta respuesta es un insulto directo del gobierno al pueblo valenciano, legitimando el golpe que supuso la abolición de su gobierno, su derecho,  y la persecución política radical contra la lengua, cultura y costumbres del pueblo valenciano. Los archivos, como el autogobierno, fueron arrebatados, robados, substraídos, como se quiere decir,  por el primer borbón; esa es la realidad histórica  del XVIII, y el “sistema administrativo actual, fruto de un refrendo democrático por parte de la mayoría del pueblo español” no legitima las masacres, desmanes, los robos, como lo fue el del Archivo, por parte del primer miembro de la estirpe de ladrones que han sido los borbones”

 

Para Mulet “ esta respuesta es indigna de un gobierno que se crea progresista y respete los derechos históricos de los pueblos del Estado Español, y esto no ha pasado y es impensable que pasara en casos semejantes con  otras nacionalidades históricas, por ello, vamos a continuar exigiendo el retorno de la titularidad de nuestro archivo, le pese a quien en le pese”