En una moció registrada a la Cambra Alta que adapta una iniciativa de la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), els senadors de Compromís insten el Govern de Sánchez a revisar i modificar el tram de l’IVA aplicable a la compra d’instruments musicals, reduint al tipus del 10% en el termini de temps més breu possible

Madrid, 10 de novembre de 2018

Els senadors de Compromís, Jordi NavarreteCarles Mulet, han registrat una moció al Senat per demanar la reducció al 10% de l’IVA aplicable a la compra d’instruments musicals. Així, exposen que tant les agrupacions com les societats musicals han d’utilitzar necessàriament els instruments musicals i que aquestes eines són particulars i específiques.

Hui dia la regulació tributària grava amb el 21% de l’IVA els instruments essencials, igualant-se així al tipus vigent en la compra de vehicles de motor o la gran majoria d’objectes de consum. “Aquest fet“, han destacat, “marca una discriminació sobre l’eina cultural fonamental per al foment de l’educació musical“, que consideren haurien de ser mereixedores d’una consideració fiscal diferent, ja que es tracta d’una expressió cultural, educativa, artística i de la identitat de molts pobles que guarden el llegat musical.

Els senadors valencianistes han destacat que “al territori valencià hi ha centenars de societats musicals que dediquen grans esforços a la formació musical de la nostra joventut. Són moltes les persones joves i grans que mantenen un hàbit musical constant, que vertebren el territori i realitzen una activitat cultural de dimensions extraordinàries, per la qual cosa és necessari rebaixar l’IVA al 10% al tractar-se d’instruments essencials de treball“.

El col·lectiu de les societats musicals, tan sols al País Valencià, sobrepassa el 50% del nombre total de societats musicals espanyoles. El que suposa un important teixit associatiu musical al territori valencià i un pes significatiu respecte al conjunt de l’Estat. Es calcula que a tot l’Estat espanyol hi ha al voltant de 3.600.000 persones les que practiquen alguna activitat musical de manera habitual amb qualsevol tipus d’instrument. Per posar un exemple un fagot per a ús professional pot costar prop de 15.000 euros + IVA i una trompa entre 6.000 i 10.000 “pel que l’IVA suposa un caríssim peatge per a la pràctica d’aquestes disciplines musicals que hauria de ser reconsiderat“.

07112018_mocioIVAmusica_reg_132108

Compromís pide en el Senado reducir el IVA de los instrumentos musicales al 10%

En una moción registrada en la Cámara Alta, que adapta una iniciativa de la Confederación Española de Sociedades Musicales (CESM), los senadores de Compromís instan al Gobierno de Sánchez a revisar y modificar el tramo del IVA aplicable a la compra de instrumentos musicales, reduciéndolo al tipo del 10% en el plazo de tiempo más breve posible

Madrid, 10 de noviembre de 2018

Los senadores de Compromís, Jordi Navarrete Carles Mulet, han registrado una moción en el Senado para pedir la reducción al 10% del IVA aplicable a la compra de instrumentos musicales. Así, exponen que tanto las agrupaciones como las sociedades musicales han de utilizar necesariamente los instrumentos musicales y que dichas herramientas son particulares y específicas.

Hoy en día la regulación tributaria grava con el 21% del IVA los instrumentos esenciales, igualándolos así al tipo vigente en la compra de vehículos a motor o la gran mayoría de objetos de consumo. “Este hecho”, han destacado, “marca una discriminación sobre la herramienta cultural fundamental para el fomento de la educación musical”, que consideran tendrían que ser merecedoras de una consideración fiscal diferente, al tratarse de una expresión cultural, educativa, artística y de la identidad de muchos pueblos que guardan el legado musical.

Los senadores valencianistas han destacado que “al territorio valenciano hay centenares de sociedades musicales que dedican grandes esfuerzos a la formación musical de nuestra juventud. Son muchas las personas jóvenes y mayores que mantienen un hábito musical constante, que vertebran el territorio y realizan una actividad cultural de dimensiones extraordinarias, por lo que es necesario rebajar el IVA al 10% al tratarse de instrumentos esenciales de trabajo”.

El colectivo de las sociedades musicales, tan solo en el País Valenciano, sobrepasa el 50% del número total de sociedades musicales españolas. Lo que supone un importante tejido asociativo musical en el territorio valenciano y un peso significativo respecto al conjunto del Estado. Se calcula que en todo el Estado español existen alrededor de 3.600.000 personas las que practican alguna actividad musical de manera habitual con cualquier tipo de instrumento. Por poner un ejemplo un fagot para uso profesional puede costar cerca de 15.000 euros + IVA y una trompa entre 6.000 y 10.000  “por lo que el IVA supone un carísimo peaje para la práctica de estas disciplinas musicales que debería ser reconsiderado”.