El senador territorial recorda després de la declaració de zona afectada del Consell de Ministres que tan sols al País Valencià hi ha fins a 41 actuacions pendents de realitzar en matèria de prevenció de riuades

Madrid, 4 de novembre de 2018

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha recordat l’aposta que ha estat plantejada al Senat en forma de moció “per destinar diners a evitar futurs danys ocasionats per les pluges i desbordaments“. La proposta de Compromís “ens sembla més lògica pels constants i reiteratius efectes de les pluges torrencials que s’acarnissen amb el territori valencià especialment. Considerem que, dit en símils mèdics, en comptes d’estar curant, hem d’atacar l’origen de la malaltia per guanyar en salut“, ha agregat.

Mulet ha celebrat l’Acord del Consell de Ministres d’aquesta mateixa setmana que declara les províncies de Màlaga, Sevilla, Cadis, València, Castelló, Tarragona, Terol i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears com a zones afectades greument per una emergència de protecció civil, com a conseqüència de les pluges torrencials i desbordaments de torrents esdevinguts els passats dies 18,19, 20 i 21 d’octubre, però ho ha considerat “insuficient” al “no cobrir les necessitats i demandes dels pobles valencians“.

La coalició acaba de presentar una moció al Senat “que està del costat dels ajuntaments i particulars, els principals afectats“, en la qual s’insta el Govern a recuperar les actuacions pendents d’executar en territori valencià per evitar les riuades i, de manera urgent, aquelles cancel·lades per Acuamed des de 2007 i que comptaven amb la tramitació administrativa realitzada per a la seva execució en el termini més breu possible. En l’ordre d’execució, la coalició ha reclamat atendre com a prioritaris aquelles obres on seguisquen existint perills per a la població i aquelles que evitarien evitables nous danys materials i afeccions econòmiques pels ajuntaments.

El paper del Govern és essencial ja que la situació és especialment greu per la manca d’implicació de les confederacions en mantenir nets rius i barrancs i infraestructures i pel fet que són els ajuntaments els pagans d’aquesta deixadesa de les seues competències i que han de netejar platges, reconstruir camins i respondre davant l’opinió pública per les omissions d’altres“, ha assenyalat.

En l’actualitat 136 municipis valencians es troben en risc d’inundació. 48 poblacions amb un risc alt i 88 amb un risc mitjà. Del Pla Antirriuades (PGRI) segueixen sense executar-se obres com el drenatge de la Rambla d’Alcalà de Xivert, l’Adequació del Quadro de Santiago, a Benicàssim, la canalització del barranc Juan de Mora a Nules, l’ampliació del desguàs del riu Sec a Castelló, la derivació del barranc de la Saleta (Aldaia), el drenatge de la conca del Poyo (Parc Natural de l’Albufera), condicionament del riu Túria, canalització del Carraixet, el Pla General d’Inundacions del Xúquer, motes de defensa, el drenatge del riu Vaca, el drenatge de la rambla Gallinera, del riu Gorgos, l’adequació dels barrancs del riu Girona, del barranc Fondo i la rambla de Albir, l’adequació del riu Amadorio, les preses de Montesa, Sallent i Vilamarxant, la laminació en el Barranc Fondo i la recuperació de l’Estany de Cullera.

Mulet: “Hay que destinar el dinero a evitar nuevos daños por las lluvias en vez de estar reparando a cada episodio”

El senador territorial recuerda tras la declaración de zona afectada del Consejo de Ministros que tan solo en el País Valenciano existen hasta 41 actuaciones pendientes de realizar en materia de prevención de riadas

Madrid, 4 de noviembre de 2018

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha recordado la apuesta que ha sido planteada en el Senado en forma de moción “para destinar dinero a evitar futuros daños ocasionados por las lluvias y desbordamientos”. La propuesta de Compromís “nosparece más lógica por los constantes y reiterativos efectos de las lluvias torrenciales que se ceban con el territorio valenciano especialmente. Consideramos que, dicho en símiles médicos, en vez de estar curando, debemos atacar al origen de la enfermedad para ganar en salud”, ha agregado.

Mulet ha celebrado el Acuerdo del Consejo de Ministros de esta misma semana que declara las provincias de Málaga, Sevilla, Cádiz, València, Castelló, Tarragona, Teruel y la Comunidad Autónoma de las Illes Balears como zonas afectadas gravemente por una emergencia de protección civil, como consecuencia de las lluvias torrenciales y desbordamientos de torrentes acaecidos los pasados días 18,19, 20 y 21 de octubre, pero lo ha considerado “insuficiente” al “no cubrir las necesidades y demandas de los pueblos valencianos”.

La coalición acaba de presentar una moción en el Senado “que está del lado de los ayuntamientos y particulares, los principales afectados”, en la que se insta al Gobierno a recuperar las actuaciones pendientes de ejecutar en territorio valenciano para evitar las riadas y, de forma urgente, aquellas canceladas por Acuamed desde 2007 y que contaban con la tramitación administrativa realizada para su ejecución en el plazo más breve posible. En el orden de ejecución, la coalición ha reclamado atender como prioritarios aquellas obras donde sigan existiendo peligros para la población y aquellas que evitarían evitables nuevos daños materiales y afecciones económicas para los ayuntamientos.

El papel del Gobierno es esencial ya que la situación es especialmente grave por la falta de implicación de las confederaciones en mantener limpios ríos y barrancos e infraestructuras y por el hecho que son los ayuntamientos los paganos de esta dejadez de sus competencias y que deben limpiar playas, reconstruir caminos y responder ante la opinión pública de las omisiones de otros”, ha señalado.

En la actualidad 136 municipios valencianos se hallan en riesgo de inundación. 48 poblaciones con un riesgo alto y 88 con un riesgo medio. Del Plan Antirriadas (PGRI) siguen sin ejecutarse obras como el drenaje de la Rambla de Alcalà de Xivert, la Adecuación del Quadro de Santiago, en Benicàssim, el encauzamiento del barranco Juan de Mora en Nules, la ampliación del desagüe del riu Sec en Castelló, la derivación del barranco de la Saleta (Aldaia), el drenaje de la cuenca del Poyo (Parque Natural de l’Albufera), acondicionamiento del río Turia, encauzamiento del Carraixet, el Plan General de Inundaciones del Júcar, motas de defensa, el drenaje del río Vaca, el drenaje de la rambla Gallinera, del río Gorgos, la adecuación de los barrancos del rio Girona, del barranco Hondo y la rambla de Albir, la adecuación del río Amadorio, las presas de Montesa, Sellent y Vilamarxant, la laminación en el Barranco Hondo y la recuperación de l’Estany de Cullera.