aeroport cs aena r aeroport cs aena
Mulet “ no hi ha garanties perquè en el FIB 2019 Sánchez vinga a un aeroport d’Aena o en un vol regular Madrid-Vilanova”

Castelló, a 16 d’octubre de 2018. La incorporació de l’aeroport de Castelló a la xarxa pública d’Aena ha sigut sempre l’aspiració política, des que Carlos Fabra, des de la presidència de la Diputació de Castelló, impulsara aquesta polèmica infraestructura. Llavors, únicament va aconseguir del llavors ministre de Foment, Álvarez Cascos, el certificat d’utilitat pública el 22 de febrer de 2002, però no la gestió pública estatal.

Des de llavors, s’ha convertit en objecte de tot tipus de burles, després de l’esperpèntica inauguració com a “aeroport de l’abuelito”, als anuncis fallits, o els desacords amb la gestora privada, que malgrat el negoci segur gràcies a les ajudes públiques, va abandonar la seua explotació. El nou govern autonòmic va optar per continuar amb aquestes instal·lacions obertes, malgrat els nombres desfavorables, optant per mantenir el contracte amb Lavalin, que obligava a l’administració pública a desemborsar 25 milions d’euros a aquesta empresa durant 20 anys.

Malgrat açò, les dades econòmiques apunten al fet que l’empresa no li acaba d’eixir rendible, i per açò el propi president de la va anunciar recentment que la relació amb Edeis ( l’empresa que va absorbir a Lavalin) tenia les dies explicats, a la fi de 2019 seria la Generlitat, a través de l’empresa pública Aerocas, qui gestionaria directament l’aeroport, noticies que s’han vist croades amb la intenció autonòmica d’exigir la incorporació d’aquest aeroport a la xarxa d’Aena. Aquesta intenció, sembla ser rebuda amb fredor des de Madrid, malgrat el precedent de l’aeroport de Corvera (Múrcia) on la instal·lació autonòmica, amb tanta mala premsa i dades com la de Castelló, sí ha passat a ser gestionat per AENA

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, va preguntar al Govern per escrit al juliol d’enguany si “ preveu analitzar-se la inclusió de l’aeroport de Castelló en la xarxa d’Aena?, han existit contactes amb la Generalitat Valenciana referent a açò?

La segona de les preguntes, no ha sigut contestada, però respecte a la primera contesta el Govern “ L’Aeroport de Castelló és de titularitat autonòmica, a través de l’empresa Aeroports de Castelló, S.L adscrita a la Generalitat Valenciana. El 31 de gener de 2014, aquesta empresa va adjudicar, mitjançant un concurs, la gestió d’aquest aeroport a l’empresa canadenca SNC-Lavalin. 

Posteriorment, al gener de 2017, el grup francés Edeis va assumir la gestió de tots els aeroports que operava SNC-Lavalin, entre els quals es troba l’Aeroport de Castelló.

La selecció d’un nou gestor de l’aeroport hauria de realitzar-se a través d’un concurs públic per a l’adjudicació de la gestió, igual que s’ha fet en casos similars, com, per exemple, per part de la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia per a la gestió de l’Aeroport Internacional de la Regió de Múrcia (Corvera). La possible participació d’AENA en aquest concurs dependrà de diverses circumstàncies, havent d’aplicar-se, en tot cas, el principi de bona administració o eficient utilització de fons públics.

Segons Mulet, aquesta resposta denota desinterès “bona administració i eficient utilització de fons públics, xoca amb la història d’aquest aeroport, si bé és cert que en l’actual etapa s’ha aconseguit anar tapant ferides que produïen la sagnia econòmica, sempre ha sigut mitjançant els diners públics, i no pels propis nombres de l’explotació, que ha sigut deficient quant no ridícula. Res ens assegura que Pedro Sánchez puga venir al FIB 2019 a un aeroport d’Aena, ni que existisquen vols directes Vilanova-Madrid, per a evitar una altra vegada l’abús del Falcon”

 

 

El Gobierno cuestiona la incorporación del aeropuerto de Castelló a la red de Aena.

 

Mulet “ no hay garantías para que en el FIB 2019 Sánchez venga a un aeropuerto de Aena o en un vuelo regular Madrid-Vilanova”

Castelló, a 16  de octubre de 2018. La incorporación del aeropuerto de Castelló a la red pública de Aena ha sido siempre la aspiración política, desde que Carlos Fabra, desde la presidencia de la Diputación de Castelló, impulsara esta polémica infraestructura. Entonces, únicamente consiguió del entonces ministro de Fomento, Álvarez Cascos, el certificado de utilidad pública el 22 de febrero de 2002, pero no la gestión pública estatal.

Desde entonces, se ha convertido en objeto de todo tipo de burlas, después de la esperpéntica inauguración como “aeropuerto del abuelito”, a los anuncios fallidos, o  los desencuentros con la gestora privada, que a pesar del negocio seguro gracias a las ayudas públicas, abandonó su explotación. El nuevo gobierno autonómico optó por continuar con estas instalaciones abiertas, a pesar de los números desfavorables, optando por mantener el contrato con Lavalin, que obligaba a la administración pública a desembolsar 25 millones de euros a esta empresa durante 20 años.

A pesar de ello, los datos económicos apuntan a que la empresa no le acaba de salir rentable, y por ello el propio presidente de la anunció recientemente que la relación con Edeis ( la empresa que absorbió a Lavalin) tenía las días contados, a finales de 2019  sería la Generlitat, a través de la empresa pública Aerocas, quien gestionaría directamente el aeropuerto, noticas que se han visto cruzadas con la intención autonómica de exigir la incorporación de este aeropuerto a la red de Aena. Esta intención, parece ser recibida con frialdad desde Madrid, a pesar del precedente del aeropuerto de Corvera (Murcia) donde la instalación autonómica, con tanta mala prensa y datos como la de Castelló,  sí ha pasado a ser gestionado por AENA

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, preguntó al Gobierno por escrito en julio de este año si “¿ prevé analizarse la inclusión del aeropuerto de Castelló en la red de Aena?, ¿han existido contactos con la Generalitat Valenciana a este respecto?

La segunda de las preguntas, no ha sido contestada, pero respecto a la primera contesta el Gobierno “  El Aeropuerto de Castellón es de titularidad autonómica, a través de la empresa Aeropuertos de Castellón, S.L adscrita a la Generalitat Valenciana. El 31 de enero de 2014, dicha empresa adjudicó, mediante un concurso, la gestión de este aeropuerto a la empresa canadiense SNC-Lavalin.

 

Posteriormente, en enero de 2017, el grupo francés Edeis asumió la gestión de todos los aeropuertos que operaba SNC-Lavalin, entre los que se encuentra el Aeropuerto de Castellón.

 

La selección de un nuevo gestor del aeropuerto debería realizarse a través de un concurso público para la adjudicación de la gestión, al igual que se ha hecho en casos similares, como, por ejemplo, por parte de la Comunidad Autónoma de la Región de Murcia para la gestión del Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia (Corvera). La posible participación de AENA en dicho concurso dependerá de diversas circunstancias, debiendo aplicarse, en todo caso, el principio de buena administración o eficiente utilización de fondos públicos.

 

Según Mulet, esta respuesta denota desinterés “buena administración y eficiente utilización de fondos públicos, choca con la historia de este aeropuerto, si bien es cierto que en la actual etapa se ha conseguido ir tapando heridas que producían la sangría económica, siempre ha sido mediante el dinero público, y no por los propios números de la explotación, que ha sido deficiente cuanto no ridícula. Nada nos asegura que Pedro Sánchez pueda venir al FIB 2019 a un aeropuerto de Aena, ni que existan vuelos directos Vilanova-Madrid, para evitar otra vez el abuso del Falcon